Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…



Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει, όταν ακούμε κατοικίδιο  να φέρνουμε στο νου μας  μια γάτα, έναν σκύλο, ή ένα καναρίνι. Ακόμη και οι απλοί παπαγάλοι δεν είναι συχνό φαινόμενο, πόσο μάλλον τα lovebirds.

 Τα Lovebirds ανήκουν στο γένος αγαπόρνις, που σημαίνει το πουλί (όρνις) της αγάπης και κατάγονται από την Αφρική . Υπάρχουν 3 είδη που μπορούν να ζήσουν στην αιχμαλωσία: ο αγαπόρνις ροδινόλαιμος, ο αγαπόρνις μασκοφόρος και ο αγαπόρνις του Φίσερ. Όλα τα είδη έχουν μήκος 13-17 εκατοστά, ζυγίζουν 40-60 γραμμάρια και μπορούν να ζήσουν  10-15 χρόνια από την στιγμή που λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα. Πέρα από σπόρους (ηλιόσπορους, κεχρί) τρέφονται με φρούτα και λαχανικά. Έχει παρατηρηθεί ότι το πουλί αυτό αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς με το ταίρι του, έτσι αν πεθάνει το ένα ακολουθεί και το άλλο, για αυτό και αποκαλούνται «αχώριστοι σύντροφοι» Η ιδιαιτερότητα αυτών των πτηνών έγκειται στο ότι δεν είναι ευδιάκριτο το φύλο τους με μία μόνο ματιά και μόνο μία εξέταση DNA μπορεί να το εξακριβώσει.

 Τα lovebirds είναι δραστήρια και ζωηρά πουλιά: μπορούν μόνο με 5 λεπτά ξεκούραση να κελαηδούν όλη την ημέρα. Μπορεί να μην μιλούν την γλώσσα μας, αλλά λόγω της ιδιαίτερης ευφυΐας τους μιμούνται εύκολα ήχους από ζώα, μηχανήματα και συνομιλίες. Επιπλέον τους αρέσει το παιχνίδι και συγκεκριμένα να κάνουν κούνια, να μπαίνουν σε κιβώτια, να σκαρφαλώνουν στα κάγκελα και να μεταπηδούν από το ένα ξυλάκι στο άλλο. Είναι πολύ κοινωνικά και στοργικά ζώα, οπότε αρέσκονται όταν ο ιδιοκτήτης τους μιλά, κάνει διάφορους ήχους που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον, όπως είναι για παράδειγμα ο ήχος του φιλιού. Προκειμένου όμως να εξοικειωθεί το ζώο τόσο με τον χώρο όσο και με τον ιδιοκτήτη του θα ήταν καλό να υπάρχει καθημερινή επαφή και ο ιδιοκτήτης να αφιερώνει χρόνο για την εκπαίδευση του, όπως πχ να του μάθει να κάθεται στον ώμο του, δίχως να φοβάται. Πολλοί θεωρούν πως οι αγαπόρνιθες σε αιχμαλωσία πρέπει να ζουν μαζί και να μην αγοράζονται μεμονωμένα. Άλλοι θεωρούν ότι μπορεί να ζει κοντά σε ανθρώπους και παιδιά χωρίς ταίρι, αρκεί να του δείχνουν την απαραίτητη αγάπη και στοργή.

 Όλα τα κατοικίδια όμως έχουν και τις παραξενιές τους: Καταρχήν θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην καθαριότητα του κλουβιού, διότι είναι ευαίσθητα σε μυκητιάσεις και λοιμώξεις (του αναπνευστικού). Επιπλέον είναι απαραίτητο να ασφαλίζεται σωστά το κλουβί, καθώς είναι «δραπέτες» και σε περίπτωση που αφεθούν ελεύθερα σε κάποιο χώρο θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή χάρτινων και ξύλινων αντικειμένων, το μάσημα καλωδίων, όπως και ο κίνδυνος φυγής τους.  Είναι αρκετά πεισματάρικα και μπορεί να δαγκώσουν σε περίπτωση που νιώσουν ενόχληση ή δεν εκπληρωθεί κάποια επιθυμία τους.

 Παρόλο που είναι σύνθετη η κατανόηση της συμπεριφοράς ενός αγαπόρνι σε σχέση με άλλα κατοικίδια , είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το λατρέψει κάποιος, θα διασκεδάσει με την παρέα του και θα ξεφύγει έστω και λίγο από την καθημερινότητα του.

 Πηγές: http://zoobirdclub.wordpress.com
http://en.wikipedia.org/wiki/Lovebird#Aviculture
Παθολογία Πτηνών

 Σύνταξη:  Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια