4η Οκτωβρίου- Παγκόσμια ημέρα ζώων

Κάθε μέρα σχεδόν είναι αφιερωμένη σε θέματα που αφορούν στον  άνθρωπο, σε κοινωνικά φαινόμενα αλλά και στο περιβάλλον. Σήμερα, λοιπόν, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν, δυστυχώς, πολλοί φιλόζωοι. Αυτό μαρτυρούν τα αδέσποτα σκυλιά και οι γάτες που «ζούν» στην χώρα μας. Άλλοτε τα βλέπεις να  περνούν τον δρόμο με κίνδυνο της ζωής τους ή  να είναι ήδη χτυπημένα, άλλοτε να ψάχνουν στα σκουπίδια για τροφή ή να ξαπλώνουν έξω απο τις ταβέρνες με την ελπίδα να φιλοτιμηθεί κάποιος να τα δώσει περισσεύματα φαγητού. Έτσι, δίνουμε την εικόνα, κυρίως στους τουρίστες, ότι είμαστε άσπλαχνοι, αδιάφοροι και αναίσθητοι για οτιδήποτε δεν αφορά εμάς τους ίδιους προσωπικά. Θα μου πείτε, υπάρχουν και σοβαρότερα προβλήματα. Σίγουρα, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε,  ότι οι άνθρωποι ανήκουν στο ζωικό βασίλειο και σύμφωνα με την Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978, άρθρο 2) ο άνθρωπος δεν έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται ή να σκοτώνει τα ζώα. Αντίθετα, πρέπει να σέβεται την ζωή τους, να τα φροντίζει και να τα προστατεύει. Όπως έχει πει και ο Μαχάτμα Γκάντι «Το μεγαλείο ενός έθνους και η ηθική του πρόοδος μπορεί να κριθεί από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα».

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν το κοινό και οι ειδικοί για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα  είδη του ζωικού βασιλείου.

Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, καθώς συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που θεωρείται από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Το θετικό είναι πως από το 2012  υπάρχει νόμος που κατοχυρώνει τα ζώα, ενώ επιβάλλονται ποινές σε αυτούς που τα κακοποιούν, αλλά από ότι φαίνεται είναι ανεπαρκείς. Προς το παρόν ο νόμος ορίζει φυλάκιση μέχρι 6 μήνες και χρηματική ποινή από 300 έως 1500 ευρώ. Από τότε πόσες φορές έχουμε ακούσει να κακοποιούνται ή να σκοτώνονται ζώα; Δυστυχώς, δεν φαίνεται να μειώθηκαν ιδαίτερα τα κρούσματα κακοποίησης.

Σήμερα, φορείς και φιλοζωικές οργανώσεις πραγματοποίησαν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να κινητοποιήσουν και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο.

Δεν πρέπει να  ξεχνάμε, άλλωστε, ότι τα ζώα είναι πολύ καλή παρέα πολλές φορές και μας βοηθούν να ηρεμήσουμε. Οπότε, καλό είναι να τα προσέχουμε, να τα φροντίζουμε και να τα αγαπάμε...



Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια