Ο Γιάννης Μπεχράκης …στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ παρευρέθηκε στις 29 Νοεμβρίου του 2014 ο φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters Γιάννης Μπεχράκης, προκειμένου να μιλήσει στους φοιτητές για την πορεία του στο φωτορεπορτάζ και τις εμπειρίες του.

Ύστερα από 27 χρόνια σκληρής εργασίας ως φωτορεπόρτερ, ο Γιάννης Μπεχράκης θεωρεί τον εαυτό του πολύ τυχερό, καθώς εξασκεί το επάγγελμα που του αρέσει και τον εμπνέει περισσότερο. Αρχικά δεν ήξερε τι ήθελε να κάνει, εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα, (εντύπωση προκαλεί το επάγγελμα του ντετέκτιβ για 8 μήνες), ώσπου ένας μακρινός ξάδερφος φωτογράφος του έκανε δώρο μία εγκυκλοπαίδεια για την φωτογραφία. Έτσι, άρχισε να διαβάζει για αυτήν και αποφάσισε να εργαστεί ως βοηθός του στο στούντιο. Δούλευε με δισκογραφικές εταιρίες της Ελλάδας, γνώριζε πολύ κόσμο και παρευρισκόταν σε διάφορα πάρτι που οργανώνονταν από τους σταρ. Αυτή η δουλειά, ένιωσε κάποια στιγμή, ότι δεν του ταίριαζε απόλυτα, καθώς «έπρεπε να λες σε όλα ναι, ακόμη και αν δεν ήθελες». Έτσι, μετά από χρόνια, όταν του έγινε πρόταση να γίνει μέλος του πρακτορείου Reuters ως freelancer,  ένιωσε ότι βρισκόταν στο μέρος που του ταίριαζε.

Η φωτογραφία για αυτόν ήταν σαν όραμα, “ συνδυάζει την τεχνική που μου αρέσει και την τέχνη που για μένα είναι κάτι μαγικό και άπιαστο” τονίζει ο ίδιος.  Μέσα από την φωτογραφία και την δημοσιογραφία  ανακαλύπτεις και αποκαλύπτεις την αλήθεια, μοιράζεσαι μία εμπειρία με τον υπόλοιπο κόσμο και προσπαθείς να τον κάνεις καλύτερο.

«Το φωτορεπορτάζ  είναι μια δουλειά που απαιτεί θάρρος και ρίσκο, πρέπει να θέτεις κάποιες προτεραιότητες και να αποφασίζεις τι είναι πιο σημαντικό για σένα» αναφέρει ο κ. Μπεχράκης. Ανάμεσα σε μία φωτογράφηση  που του πρότεινε μία διαφημιστική εταιρία και την κάλυψη της κηδείας του Νέλσον Μαντέλα  για το Reuters, προτίμησε το δεύτερο, καθώς ήταν πολύ σημαντικό για αυτόν να καλύψει την κηδεία του τελευταίου, κατά την γνώμη του, «ήρωα» του 20ου αιώνα.

 Οι δυσκολίες βέβαια δεν λείπουν από το επάγγελμα: ατέλειωτες ώρες δουλειάς, τρομερές θυσίες στην προσωπική ζωή και ο κίνδυνος να πεθάνεις νέος: έχει χάσει αρκετούς φίλους φωτορεπόρτερ σε πολεμικές ανταποκρίσεις. Παρόλα αυτά συνεχίζει με θάρρος και πάθος την δουλειά του, δίχως να πτοείται.


Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια