Να βγάλουμε μία σέλφι;
Το ερώτημα που τίθεται συνήθως στις παρέες ανεξαρτήτως τόπου και χρόνου είναι Να βγάλουμε μία σέλφι; Η σέλφι ή αλλιώς αυτοφωτογράφηση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Αν μπείς στα κοινωνικά δίκτυα, οποιαδήποτε στιγμή, θα δείς σίγουρα σέλφις είτε ομαδικές σε εστιατόρια, καφετέριες ή εξωτερικούς χώρους είτε ατομικές στην μπανιέρα, στο κρεβάτι ή μπροστά στον καθρέφτη.
Η αυτοφωτογράφηση είναι ένας τρόπος να παρουσιάσουμε μία θετική αυτοεικόνα προς τα έξω, ώστε να λάβουμε comments και likes που θα μας επιβεβαιώσουν και θα ανεβάσουν το ηθικό μας. Όλοι είμαστε λίγο πολύ ναρκισσιστές, έχουμε δηλαδή μία διογκωμένη αίσθηση του πόσο υπέροχοι είμαστε. Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Cornell, Peggy Drexler «πιθανόν εκείνοι που βγάζουν selfies νιώθουν σαν να πρωταγωνιστούν στο δικό τους reality show».
Στην αρχή μπορεί να βγάζει κανείς σέλφις, δίχως να τις κοινοποιεί στα κοινωνικά δίκτυα, προκειμένου να βλέπει τον εαυτό του σε τακτική βάση και να «διορθώσει», όπως νομίζει, τις ατέλειές του. Από ένα σημείο και μετά, όμως, γίνεται εμμονή και τις αναρτά στο Facebook, στο Instagram και όπου αλλού μπορεί, για να λάβει τα θετικά σχόλια ή τα likes, δηλαδή την έγκριση των άλλων. Σε περίπτωση που λάβει κάποιο αρνητικό σχόλιο θα επηρεάσει την ψυχολογία του αρνητικά, θα απομονωθεί και ίσως πάθει κατάθλιψη. Στην ουσία δείχνεις με αυτόν τον τρόπο, ότι η εξωτερική εμφάνιση έχει μεγαλύτερη αξία απο την προσωπικότητά σου. Τι σημασία έχει όμως να δείχνεις τέλειος εξωτερικά αν μέσα σου είσαι κενός; Πρόκειται όμως για την «ανάγκη» του ανθρώπου να δημιουργήσει μια θετική εικόνα στους άλλους, έστω και αν είναι ψεύτικη και επιφανειακή, ώστε να λάβει την αποδοχή τους.
Οι σέλφις όμως σε απομονώνουν απο τον υπόλοιπο κόσμο, αποφεύγεις την επικοινωνία με τους αγαπημένους σου ανθρώπους και περνάς την ώρα σου φωτογραφίζοντας τον εαυτό σου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία παρέα που έκανε βόλτα στην παραλία, ήθελε να βγάλει σέλφι και βρέθηκε ένας κύριος, ο οποίος πρότεινε να τους βγάλει μία κανονική φωτογραφία. Ακόμη και δημόσια πρόσωπα ποζάρουν και αυτοφωτογραφίζονται, για να δείξουν ότι ακολουθούν την μόδα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σελφι του Ομπάμα, του Κάμερον και της Τόρνιγκ Σμιτ στην κηδεία του Μαντέλα, που είχε προκαλέσει έντονα σχόλια και αντιδράσεις ή πιο πρόσφατα το ελληνικό παράδειγμα με την σέλφι του ηθοποιού- βουλευτή Ορφανού και των συναδέρφων του στην Βουλή.
Από την άλλη, τον τελευταίο καιρό έγιναν μόδα και τα self-sticks ( πτυσσόμενα μπαστούνια για αυτοφωτογράφηση), που υποτίθεται διευκολύνουν τις παρέες να βγάλουν μόνοι τους φωτογραφία, δίχως να ζητάνε από κάποιον να τους βγάλει. Είναι ένα νέο «αξεσουάρ», που θα ξεπεραστεί με τον καιρό και θα το διαδεχθεί ένα άλλο, πιο εξελιγμένο.
Το καλύτερο θα ήταν να αφήσουμε τις σέλφις και τα κοινωνικά δίκτυα. Να βγούμε έξω, να αλληλεπιδράσουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα, να κάνουμε νέες γνωριμίες και γενικότερα να επικοινωνούμε άμεσα με τους άλλους σε πραγματικό χώρο και χρόνο και όχι μέσα απο μία οθόνη υπολογιστή.
Πηγές: http://psychografimata.com/
Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου