Τι είναι οι κρίσεις πανικού;

Έχετε βιώσει κρίση πανικού; Αν όχι εσείς, μήπως το έχει πάθει  κάποιος από τον περίγυρό σας;  Η κρίση πανικού είναι ένα ξαφνικό αίσθημα φόβου ή άγχους που δυσχεραίνει την ζωή των ανθρώπων και συνοδεύεται συνήθως  από δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία και τρέμουλο.

«Τα συμπτώματα είναι διαφορετικά ανάλογα με το άτομο. Προσωπικά έτρεμα, ζεσταινόμουν πολύ, κρύωναν τα άκρα μου» αναφέρει η φοιτήτρια  Ε.Δ.

Εκείνη την ώρα νιώθεις ότι οδηγείσαι στην παράνοια, φοβάσαι  τους κλειστούς χώρους, γίνεσαι υποχόνδριος με την υγεία σου, έχεις τάσεις λιποθυμίας και ναυτίας. Επίσης μουδιάζει το σώμα σου και αισθάνεσαι βάρος στο στήθος.

«΄Οταν παθαίνεις κρίση πανικού το καταλαβαίνεις, καθώς είσαι τρομερά αγχωμένος και αυτό εκδηλώνεται και σωματικά.  Νιώθεις μια απειλή και, ενώ ξερεις οτι δεν υπάρχει, δεν μπορείς να ηρεμήσεις», δηλώνει η Ε.Δ..

Για την πρώτη κρίση πανικού, τα αίτια μπορεί να ειναι πολλά. Μία αγχωτική εμπειρία ή περίοδος, για παράδειγμα, όπως είναι οι εξετάσεις ή η απόφαση γάμου ή απόκτησης παιδιού. Συνήθως, όμως, οι επόμενες κρίσεις οφείλονται στο άγχος ότι θα επαναληφθεί. Είναι  φαύλος κύκλος. Μόνον όταν σταματήσει να σε αγχώνει, θα απαλλαγείς από αυτό.

Αν είσαι τυχερός, θα διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά. Μπορεί να σε ταλανίζει  όμως επί ώρες. Είναι μία «απειλή», που μπορεί να εμφανιστεί μία φορά στην ζωή σου ή και καθημερινά, εφόσον δεν έχεις τον τρόπο να την αντιμετωπίσεις. Περίπου  1-4% του πληθυσμού, κυρίως γυναίκες,  παθαίνει κάποια στιγμή στη ζωή του κρίσεις πανικού σε ηλικίες  μεταξύ 15 και 30 ετών.

Τι πρέπει να κάνει κανείς για να το αντιμετωπίσει; Θα πρέπει καταρχήν να χαλαρώσει. Εύκολο στα λόγια, αλλά δύσκολο στην πράξη. Θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος και να κάνει ασκήσεις αναπνοής. Κάθε άτομο ξέρει απο μόνο του τί το χαλαρώνει. «Προσωπικά, για να χαλαρώσω έκανα δουλειές του σπιτιού, ωστε να μην το σκέφτομαι.» λέει η Ε.Δ.

Επίσης είναι πολύ ανακουφιστικό να γνωρίζεις, ότι είναι από τα πιο  ακίνδυνα πράγματα που μπορεί να σου συμβούν. Παρόλο που είναι  πολύ τρομαχτικό εκείνη τη στιγμή, πρεπει να σκέφτεσαι ότι ειναι ζήτημα λεπτών να περάσει. Το άγχος πρέπει να το αντιμετωπίζεις και οχι να το αποφεύγεις.

Εντύπωση προκαλεί η  περίπτωση μιας κοπέλας, που είχε κρίσεις πανικού και για να το ξεπεράσει, πραγματοποίησε  ολομόναχη ταξίδι στην Ιαπωνία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κρίση πανικού δεν μπορεί να προκαλέσει ζημία. Εκείνη τη στιγμή μπορεί κάποιος να νιώσει ότι πεθαίνει, αλλά δεν παθαίνει τίποτα.  Ταλαιπωρείται βέβαια ψυχολογικά για ένα χρονικό διάστημα.


 Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια