Ποιές τροφές καταπολεμούν την κατάθλιψη;

Όλο και πιο συχνά ακούμε ανθρώπους να πάσχουν από  κατάθλιψη. Τα τελευταία χρόνια η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα αύξησε τα κρούσματα της κατάθλιψης, καθώς έφερε τεράστιες αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων (απολύσεις, μειώσεις μισθών). Η  κατάθλιψη είναι φυσιολογική αντίδραση, όταν έχει προηγηθεί κάποιο δυσάρεστο συμβάν και σε αυτήν την περίπτωση είναι παροδική. Τι γίνεται όμως όταν υφίσταται χωρίς λόγο και δεν μπορούμε να απαλλαγούμε απο την θλίψη και την κακοδιαθεσία που μας έχει πλακώσει;

Σύμφωνα με τον διατροφολόγο, Νικόλαο Κριαρά «Η σωστή διατροφή μπορεί να είναι η πραγματική θεραπεία της κατάθλιψης».

Οι τροφές που βοηθούν είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες που περιέχουν το λιπαρό οξύ  ωμέγα-3 και  έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ποιότητα της μεμβράνης και την λειτουργία των νεύρων της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο. Τα άτομα με κατάθλιψη είναι πιθανό να έχουν έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.


Στην συνέχεια οι ξηροί καρποί αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και μαγνησίου και βοηθούν τον εγκέφαλο να «νιώθει καλά». Οι υγιείς υδατάνθρακες, όπως τα νωπά φρούτα (εσπεριδοειδή, μπανάνα,  ρόδι, μήλο , ανανάς, βατόμουρα), τα φρέσκα λαχανικά και τα όσπρια (σκόρδο, φασόλια, αρακάς, καρότα,  ντομάτες),  τα δημητριακά βρώμης (κουάκερ βρώμης) και το  ψωμί ολικής αλέσεως από σιτηρά, μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της διάθεσης. Επίσης το άπαχο κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το μοσχάρι, το καστανό ρύζι, το γάλα, τα αυγά, το τυρί, η κολοκύθα, η πατάτα, το καλαμπόκι και το  σπανάκι βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και απομακρύνουν την κατάθλιψη.

Τα αφεψήματα μπορούν να θεραπεύσουν με φυσικό τρόπο την κατάθλιψη:  Το τσάι Μέντας, από την μία, δροσίζει και καθαρίζει το μυαλό, το βάλσαμο λεμονιών έχει έντονη μυρωδιά, το μελισσόχορτο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς επίσης και σε προβλήματα ύπνου και νευρικότητας. Το Earl Grey Tea, από την άλλη, προέρχεται από το έλαιο του περγαμόντο και εχει αποδειχθεί ότι φτιάχνει τη διάθεση.

Τέλος, τα Καρυκεύματα,  όπως το κόκκινο πιπέρι, το δεντρολίβανο, η πιπερόριζα (τζίντζερ), το κάρδαμο και ο βασιλικός, έχει αποδειχθεί, ότι εχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

Πέρα όμως απο την σωστή διατροφή, σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης παίζουν ο καλός ύπνος ( 8-9 ώρες) και η συστηματική γυμναστική. Το πιο σημαντικό, όμως,  είναι να είμαστε με άτομα που αγαπάμε και να ασχολούμαστε με δραστηριότητες που μας αρέσουν: να ακούμε μουσική, να βλέπουμε ταινίες ή να διαβάζουμε βιβλία της αρεσκείας μας  και να γελάμε όσο περισσότερο μπορούμε, γιατί το γέλιο είναι ζωή.


Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια