Erasmus+: Ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής νέων (Erasmus+). Δίνουν την ευκαιρία σε φοιτητές όλων των σχολών να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης με ελάχιστο κόστος (20-50 ευρώ), να ανταλλάξουν απόψεις με άτομα όλων των εθνικοτήτων  και να προσθέσουν μία επιπλέον εμπειρία στο βιογραφικό τους.

Όπως τονίζει η Ναταλία Σιδηροπούλου, φοιτήτρια που συμμετείχε στο πρόγραμμα και σπουδάζει Πληροφορική στην Θεσσαλονίκη, «Γνώρισα άτομα από 4 διαφορετικές χώρες και κατ’ επέκταση  πολιτισμούς, νοοτροπίες, συνήθειες, άκουσα πολλές απόψεις και αυτό με έκανε να δω τον κόσμο με άλλο μάτι»

Τα προγράμματα ανταλλαγής νέων διαρκούν συνήθως 6-8 μέρες και αφορούν χώρες όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία, η  Σλοβενία, η Κροατία, η Δανία, η Γερμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Τσεχία κ.α. Σε κάθε πρόγραμμα  επιλέγονται 20-60 νέοι που προέρχονται από  4-10 διαφορετικές χώρες. Φοιτητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν σε διάφορες χώρες ανάλογα με το πρόγραμμα πχ.  ταξίδι στην Πολωνία ή στην Ισπανία.  Κάθε χώρα εκπροσωπείται από μία ομάδα φοιτητών, οι οποίοι αναλαμβάνουν να παρουσιάσουν  στα Αγγλικά με ποικίλους τρόπους ( κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο) ένα θέμα, που να αφορά στη χώρα τους ή γενικότερα θέματα, όπως είναι ο ρατσισμός, η ειρήνη κλπ. Η παρουσίαση στα περισσότερα προγράμματα δεν είναι  υποχρεωτική, αλλά, εφόσον το αποφασίσουν, τους βοηθά  να εξωτερικεύσουν τα πιστεύω τους και να γνωρίσουν τους άλλους.

Από την άλλη πλευρά, όμως, «το μόνο που κάπως μας δυσαρέστησε ήταν ότι τελειώναμε στις 9 το βράδυ,  αλλά μόλις το είπαμε στους διοργανωτές το άλλαξαν και τελειώναμε 2 ώρες νωρίτερα» αναφέρει η Ναταλία Σιδηροπούλου.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτεί ένα μικρό ποσό (20 ευρώ περίπου) που αφορά στον ύπνο και το φαγητό. Οι φοιτητές πληρώνουν τα εισιτήρια, τα οποία τους επιστρέφονται μέχρι ένα ποσό, που διαφέρει ανάλογα την με την χιλιομετρική απόσταση της χώρας τους από τον τόπο υλοποίησης του προγράμματος.

Τα περισσότερα προγράμματα παρέχουν αναγνωρισμένο πιστοποιητικό από την Ε.Ε. και σου δίνουν την δυνατότητα να το συμπεριλάβεις στο βιογραφικό σου.

Αποτελεί μία όμορφη εμπειρία που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε άλλα μέρη, νοοτροπίες, να συνεργαζόμαστε, να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας, να σεβόμαστε τους άλλους και να καταφέρουμε ως νέοι να εξαλείψουμε τις διαφορές και τις ρατσιστικές συμπεριφορές.

Στις σελίδες των οργανισμών στο facebook, μπορεί κανείς να πατήσει «μου αρέσει», να γνωρίσει τα προγράμματα και να δηλώσει συμμετοχή σε όποιο επιθυμεί.


Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια