Πλαστικές επεμβάσεις: η ματαιοδοξία του ανθρώπου..



Για άλλη μια φορά η Ελλάδα έκανε  «την διαφορά» και βρέθηκε στην δεύτερη θέση σε πλαστικές επεμβάσεις στον κόσμο. Πολλοί, ξένοι κυρίως, θα αναρωτιούνται πώς η κρίση και  η ανεργία που μαστίζουν την χώρα μας, επιτρέπουν σε κάποιους να  δαπανούν χρήματα για τέτοιες πολυτέλειες.

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να δεχτεί με ευκολία την φθορά που επιφέρει ο χρόνος στο ανθρώπινο σώμα (ρυτίδες, γεράματα). Έτσι, προσπαθεί να παγώσει τον χρόνο με μια πλαστική ή ένα μπότοξ. Γνωρίζει, όμως, κατά βάθος, ότι αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη και νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να αποδεχτούν το ίδιο τους το σώμα και θέλουν να το αλλάξουν, νομίζοντας πως θα είναι πιο αρεστοί από τους άλλους.

Ανέκαθεν ακούμε στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, διάσημους να παραδέχονται πως έχουν κάνει κάποιο μπότοξ και κάποια αλλαγή, στο πρόσωπο κυρίως, αλλά και αλλού. Σε κάποιους δεν είναι τόσο ευδιάκριτο, πράγμα  που δηλώνει και την επιτυχία της επέμβασης. Άλλοι όμως προκαλούν θλίψη και τρόμο, καθώς έχουν παραμορφωθεί, μιλούν με δυσκολία, δεν μπορούν να χαμογελάσουν και έχουν γίνει άλλοι άνθρωποι.

Πέρα από τους διάσημους όμως υπάρχουν και άλλοι, που διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια και καταφεύγουν σε πλαστικούς χειρουργούς προκειμένου να  «ομορφύνουν». Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Διεθνή Εταιρεία Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής, το 2010 στην Ελλάδα έγιναν 159.002 επεμβάσεις, ενώ το 2011 142.500 (1 στους 79 Έλληνες περίπου κατέφυγε σε πλαστική). Οι πιο διαδεδομένες χειρουργικές επεμβάσεις είναι η αύξηση στήθους, η βλεφαροπλαστική και η λιποαναρρόφηση. Η αύξηση της ζήτησης της χειρουργικής πλαστικής οδήγησε και στην αύξηση των  χειρουργών πλαστικής αισθητικής,  καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την 20η θέση στις επεμβάσεις  αυτές παγκοσμίως.


Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής αναφέρει, πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να διαμορφώσει ελεύθερα τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά. Οι γιατροί όμως δεν υπόκεινται σε ειδικό κώδικα δεοντολογίας και πολλές φορές αμελούν να ενημερώσουν σε βάθος  τον ενδιαφερόμενο για τα αρνητικά αποτελέσματα, που μπορεί να έχει η επέμβαση. Αυτό μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην ψυχοσύνθεση και την ψυχολογία του ατόμου.

Όταν οι επεμβάσεις γίνονται για έναν συγκεκριμένο σκοπό (διόρθωση εξωτερικών ανωμαλιών από ατυχήματα, ασθένειες ή εκ γενετής χαρακτηριστικά) βοηθούν τα άτομα να νιώσουν δυναμισμό, αυτοπεποίθηση και να ξεπεράσουν τις ανασφάλειες που είχαν δημιουργηθεί.  Όταν όμως γίνεται στο όνομα της ομορφιάς και της ματαιοδοξίας δίχως να υφίσταται ουσιαστικός λόγος,  το μόνο που πετυχαίνουν είναι να σπαταλήσουν άσκοπα τα χρήματά τους,  τα οποία άλλοι αγωνίζονται να  αποκτήσουν  έπειτα από πολλά χρόνια δουλειάς.  
        
Πηγές: http://news247.gr/
http://www.kathimerini.gr/

Σύνταξη:  Λευκοθέα Πανούσου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Πράγα σε 5 μέρες...

Λισαβόνα: το όνειρο που έγινε πραγματικότητα...