Τσάι - το ρόφημα του χειμώνα

Ο χειμώνας ήλθε και λόγω της ψύχρας προτιμούμε άλλα  ροφήματα, τόσο στις καφετέριες όσο και στο σπίτι. Το τσάι αποτελεί μία οικονομική επιλογή και προσφέρει πολλά οφέλη   στον ανθρώπινο οργανισμό.

 Πολλοί, νέοι κυρίως,  θεωρούν το τσάι ανιαρή επιλογή, το συνδέουν με μεγαλύτερες ηλικίες και το καταναλώνουν αναγκαστικά και μόνο όταν έχουν γρίπη. Μένουν στην επιφάνεια και αγνοούν την ουσία του.

 Τα πιο διαδεδομένα είδη τσαγιού στην Ελλάδα και αλλού είναι το μαύρο τσάι, το πράσινο, το λευκό, το κινέζικο oolong και το τσάι βοτάνων.

 Το μαύρο τσάι διαθέτει έντονη γεύση, καθώς έχει υποστεί μεγαλύτερη επεξεργασία από τα υπόλοιπα. Ενισχύει, πρώτον, την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει. Δεύτερον, μειώνει την αρτηριακή πίεση, την κακή χοληστερόλη και τα καρδιακά επεισόδια. Τρίτον. μειώνει το άγχος και εμποδίζει την εμφάνιση του Parkinson. Τέταρτον. δρα ενάντια στον καρκίνο, την παχυσαρκία, την κακή στοματική  υγιεινή και την αρθρίτιδα. Περιέχει περισσότερη καφεΐνη από το πράσινο τσάι. αλλά λιγότερο από τον καφέ, οπότε πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

 Το πράσινο τσάι έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία από το μαύρο. Βοηθά στο αδυνάτισμα, στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών παθήσεων και καταπολεμά την οστεοπόρωση, τα εγκεφαλικά, την άνοια και κάποιες μορφές καρκίνου (καρκίνος στομάχου).

 Το λευκό τσάι έχει πιο απαλή γεύση. Λόγω της μικρής επεξεργασίας είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.Το εκχύλισμα του συμβάλλει στην λιποδιάλυση, μειώνει την χοληστερίνη και προλαμβάνει τον καρκίνο του προστάτη, του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Σημαντική είναι η συμβολή του στην  πρόληψη της τερηδόνας και της πλάκας των δοντιών, ενώ βοηθά να διατηρηθεί η υγεία του δέρματος (αντιγήρανση)  και να καταπολεμηθεί η κατάθλιψη.

 Το κινέζικο τσάι oolong οξειδώνεται λίγο παραπάνω από το πράσινο τσάι και κατά τι  λιγότερο από το μαύρο. Τα οφέλη είναι παρόμοια με των άλλων ειδών. Το τσάι βοτάνων περιλαμβάνει μία τεράστια ποικιλία. Τα πιο αρωματικά και ευεργετικά είναι το δεντρολίβανο, η μαντζουράνα, το χαμομήλι,  το φασκόμηλο, ο βασιλικός, η μέντα, ο γλυκάνισος, ο μάραθος αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

 Όταν κάποιος επιθυμεί να πιεί κάτι διαφορετικό και να αποφύγει τα καθιερωμένα (καφές, χυμός, μπύρα, σοκολάτα) το τσάι, με ιδιαίτερες γεύσεις, αποτελεί μία υγιεινή και ευχάριστη εναλλακτική.

 Πηγές: http://www.toxrisimo.gr/
 http://www.logodiatrofis.gr/

 Σύνταξη:  Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια