21 Μαρτίου... Παγκόσμια ημέρα Ποίησης
Με την ποίηση γνωρίζεις τον συναισθηματικό κόσμο του συγγραφέα, μοιράζεσαι σκέψεις και ανησυχίες του, αμφιταλαντεύεσαι για το τι μπορεί να σημαίνουν οι στίχοι, σου ξυπνάει αναμνήσεις και σου διεγείρει την φαντασία.
Το φθινόπωρο του 1997, ο Έλληνας ποιητής Μιχαήλ Μήτρας πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να ξεκινήσει ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια ημέρα Ποίησης, καθώς ξεκινά η εαρινή ισημερία. Η μέρα αυτή συνδυάζει το φως με το σκοτάδι, όπως η ποίηση συνδυάζει την θετική και την αρνητική όψη των πραγμάτων.
Τον Οκτώβριο του 1999, χάρη στην εισήγηση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, ανακηρύχθηκε, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης η 21η Μαρτίου. Στόχος ήταν να προβληθεί η ποίηση στα Μ.Μ.Ε. ως αρωγός ενίσχυσης της κοινωνικής ταυτότητας και όχι ως «άχρηστη τέχνη». Οι ποιητικές αναγνώσεις μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες μορφές τέχνης, όπως η φιλοσοφία, το θέατρο, η μουσική και να επιβεβαιώσουν τον Ντελακρουά, που έλεγε, πως «δεν υπάρχει τέχνη δίχως ποίηση».
Το ποίημα αποτελείται από στίχους, έχει ρυθμό και μέτρο. Έχουν γραφτεί πολλά ποιήματα για τον έρωτα, τον θάνατο, την φύση, την κοινωνία, τον πόλεμο, την τέχνη. Σύμφωνα με τον Αργεντινό συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, «Ποίηση είναι η έκφραση του ωραίου, διαμέσου λέξεων περίτεχνα υφασμένων μεταξύ τους».
Σπουδαίοι Έλληνες ποιητές που έμειναν στην ιστορία και τα ποιήματά τους παραμένουν διαχρονικά είναι ο Κ. Π. Καβάφης, η Μαρία Πολυδούρη, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Κωστής Παλαμάς, ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Διονύσιος Σολωμός.
Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου