Τα μπλόκα και το κυκλοφοριακό χάος...



Κυκλοφοριακή παράλυση προκάλεσαν οι αγρότες  σε όλη την Ελλάδα τον τελευταίο μήνα, απαντώντας στην εξαγγελία επιβαρυντικών γι αυτούς μέτρων.

 Από την στιγμή που η κυβέρνηση πρότεινε το φορολογικό και ασφαλιστικό  νομοσχέδιο για τον αγροτικό κλάδο, ξέσπασαν αντιδράσεις και ξεκίνησε η «μάχη» των  αγροτών με μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας, για να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση σε βελτίωση των μέτρων. Στην πορεία, η Κυβέρνηση βελτίωσε τις προτάσεις της και ζήτησε την συνάθροιση της πλειοψηφίας των αγροτών, προκειμένου να συζητήσουν τις αλλαγές και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις. 

"Είμαστε απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και με σαφή τη θέση μας, ότι τίποτε δεν τελείωσε», τόνισε ο  Νίκος Βόλκος,  μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου της Εγνατίας.

Από την άλλη πλευρά όμως, τα μπλόκα, για παράδειγμα στον Προμαχώνα, έπληξαν όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και τους Βούλγαρους επιχειρηματίες, οι οποίοι δυσκολεύονταν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους από την μία χώρα στην άλλη.  Μπορεί όντως να απειλείται ο αγροτικός κλάδος, αλλά η ταλαιπωρία που προκάλεσαν τα μπλόκα στον κόσμο, που δεν φέρει ευθύνη για τα μέτρα, ήταν τεράστια. 

Επιπλέον, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός Ευτέρπη Κουτζαμάνη ανέφερε πως «το κλείσιμο των δρόμων συνιστά την αξιόποινη πράξη της παρακώλυσης συγκοινωνιών, η οποία διώκεται αυτεπαγγέλτως». 

Μετά από 37 μέρες  παράλυσης του κυκλοφοριακού, οι αγρότες αποφάσισαν να σταματήσουν τα μπλόκα, καθώς πέτυχαν  παράταση ως προς την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ μέχρι το 2021, μείωση κατα 5% των  εισφορών που υπολόγιζε η κυβέρνηση,  πιο ομαλή φορολόγηση ως το 2021 κατά 4 μονάδες κάτω από τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης και ρύθμιση δανείων των αγροτών, ώστε να δικαιούνται όλοι «κάρτα αγρότη».

Οι αγρότες αν και απελευθέρωσαν τους δρόμους δηλώνουν αποφασισμένοι να επανέλθουν, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αθετήσει τις υποσχέσεις της. 


 Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια