Εικόνες της Νέας Παραλίας την Μεγαλοβδομάδα



Όλες τις εποχές του χρόνου νιώθεις την ανάγκη  να περπατήσεις κατά μήκος της παραλίας και να χαθεί η σκέψη σου λίγα λεπτά ή δευτερόλεπτα στo βάθος της θάλασσας.  Όταν μένεις Θεσσαλονίκη το καλύτερο μέρος είναι η νέα παραλία. 

Από τότε που αναδιαμορφώθηκε, έχει δώσει άλλον αέρα στην πόλη. Δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα «Δωμάτια», όπως ο Κήπος του Νερού, που αποτελείται από μία ξύλινη επιφάνεια με νερό, χελώνες, ψάρια, υδάτινα φυτά,  ενώ διαθέτει αναψυκτήριο, που αρχίζει να κινείται τους καλοκαιρινούς μήνες. Κατά τα άλλα, διαθέτει χώρους διασκέδασης για παιδιά, παρτέρια με αρωματικά βότανα, συντριβάνια, περίκλειστους χώρους για σκυλιά, αλλά και ιδιωτικούς χώρους, όπου μπορεί κανείς να κάνει μέχρι και πικνικ. Η καφετέρια του Ι.Ο.Θ. αποτελεί ενδιαφέρουσα λύση για όποιον θέλει να απολαύσει τον καφέ του μπροστά στην θάλασσα, αφού έχει περπατήσει μία μεγάλη διαδρομή.

Αυτές τις μέρες λόγω των εορτών η νέα παραλία είχε λίγο κόσμο, το αεράκι φυσούσε σταθερά φέρνοντας κάποιες φορές την άσχημη μυρωδιά του Θερμαϊκού. Οι μουσικοί που καταλαμβάνουν συνήθως συγκεκριμένες θέσεις, είτε κοντά στον Λευκό Πύργο, είτε στο ξέφωτο, είτε στις ομπρέλες έλειπαν. Παρέμειναν βέβαια οι άνθρωποι–αγάλματα με τις στολές και τα μασκαρεμένα πρόσωπα, ενώ δεν έλειπαν  τα παράξενα: δύο άντρες ήταν καθισμένοι σε ένα από τα παγκάκια και διαλογίζονταν, ενώ στο γρασίδι δίπλα τους καθόταν μία γυναίκα και έκανε το ίδιο. Σε ένα άλλο παγκάκι δυο ψιλομεθυσμένοι άντρες έπαιζαν κιθάρα και τραγουδούσαν. 

Ο κόσμος που περπατά δίπλα σου συζητά, γελάει, βγάζει σέλφις με το σελφοκόνταρο. Στα ξύλινα καταστρώματα, δίπλα στην θάλασσα  κάθονται συνήθως παρέες. Από ένα σημείο και μετά ξεκινάει το νέο κομμάτι της παραλίας με δέντρα, παγκάκια και καλό φωτισμό τις νυχτερινές ώρες, αλλά και με  ποδηλατόδρομο, που εκτείνεται μέχρι το Μέγαρο Μουσικής. 

Παρατήρησα, όμως, με λύπη, ότι η νέα παραλία έχασε την αρχική της αίγλη: η πανίδα στον  κήπο του νερού έχει μειωθεί, υπάρχουν μόνο χελώνες και ελάχιστα ψάρια. Το νερό στα συντριβάνια δεν ανανεώνεται, έχει πρασινίσει. Όλα χρειάζονται συντήρηση, αλλά ο Δήμος είναι απών. 

Παρόλα αυτά, η Νέα Παραλία σου χαρίζει στιγμές χαλάρωσης, αν έχεις καλή παρέα, ανανεώνει τον αέρα και τις σκέψεις σου και  σε αναζωογονεί ειδικά αν είσαι λάτρης της θάλασσας. 

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια