Επίσκεψη στις πηγές Αραβησσού…





                                                          1.πινακίδα για πηγές Αραβησσού

Όποιος επιθυμεί το καλοκαίρι να εγκαταλείψει έστω μία μέρα την πολύβουη πόλη και να νιώσει ότι είναι κοντά στην φύση μπορεί να ταξιδέψει μέχρι τoν Αραβησσό. 

Το χωριό Αραβησσός βρίσκεται  12 χλμ από τα Γιαννιτσά, 69 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και περιβάλλεται από το βουνό Πάικο. Το όνομα του χωριού ήταν Όμπαρ, δηλαδή δέκα μπάρες νερό. Το όνομα  προήλθε από τις πηγές του Αραβησσού που τροφοδοτούν την Θεσσαλονίκη με πόσιμο νερό. Οι πηγές εξαρτώνται από τις βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις κάθε έτους.


                                                             
                                                            2.ποτάμι Αραβησσού

Οι πηγές Αραβησσού αποτελούσαν σπάνιο υγρότοπο 100 στρεμμάτων. Η περιοχή περιλάμβανε ιτιές, ρυάκια, ποτάμια, τα οποία αλλοιώθηκαν με τις γεωτρήσεις, την κοπή δέντρων και την εγκατάσταση αντλιών υδροδότησης της πόλης της Θεσσαλονίκης. 


                                                               3.άλλη όψη του ποταμού

 Το τοπίο βέβαια, εξακολουθεί να είναι  μαγευτικό και πλούσιο σε πράσινο, καθώς διαθέτει πλατάνια, ιτιές, λεύκες, κισσούς, ποτάμια, λίμνες,  διάφορες πηγές και σημεία αναψυχής. Οι πηγές  αποτελούν πόλο έλξης για διάφορα είδη πτηνών, όπως κορμοράνους, αλκυόνες, γερακίνες, πελαργούς, για αμφίβια και ερπετά όπως βατράχια και φίδια αλλά και για θηλαστικά όπως αλεπούδες, νυφίτσες, σκατζόχοιρους και λαγούς.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει την φύση, να φωτογραφήσει τα τοπία και να απολαύσει το φαγητό (φρέσκες ψητές πέστροφες) και τον καφέ του μέσα στην ηρεμία, την δροσιά και το πράσινο τοπίο. Η περιοχή ενδείκνυται και για την φωτογράφιση νεόνυμφων ζευγαριών, χάρη στα όμορφα τοπία.

                                                             4.πέστροφα

Τι μένει τελικά από μία ημερήσια εκδρομή στην φύση; Εικόνες από την περιοχή, η ιδέα ότι εισπνέεις καθαρό αέρα,  ο ήχος του νερού, των τζιτζικιών και τα κελαηδίσματα των πουλιών που δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε έναν άλλο κόσμο…


                                                          5.ο δρόμος προς τις πηγές Αραβησσού


Πηγές: 
http://www.naturagraeca.com/
http://www.giannitsa.gr/
*οι φωτογραφίες αποτελούν δικό μου υλικό

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια