Όχι στην Βία... Ναι στην Ισότητα



Οι γυναίκες, είναι συχνά θύματα, καθώς ανέχονται  οιαδήποτε σωματική ή ψυχική, σεξουαλική ή λεκτική βία από τον σύζυγο/ σύντροφο/ εργοδότη  και αποσιωπούν το γεγονός.





Η βία αποτελεί την χειρότερη μορφή  παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το φαινόμενο συναντάται σε όλες τις κοινωνίες, τις κοινωνικές τάξεις, ανεξαρτήτως μόρφωσης, πολιτικής σταθερότητας, πολιτισμού ή θρησκείας. Επιπλέον αποτελεί απειλή για την υγεία και ευθύνεται για τον θάνατο και την αναπηρία γυναικών (16-44 χρονών κατά κύριο λόγο).



Πόσες φορές έχει τύχει να ακούσουμε έναν άγριο καβγά σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας μας (ή και σε δημόσιο χώρο) και να αναρωτιόμαστε τι κατάληξη θα έχει ή αν πρέπει να χτυπήσουμε την πόρτα, για να βοηθήσουμε;  Ή ακούμε στις ειδήσεις για θύματα βιασμού και για παράνομη διακίνηση γυναικών με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευσή τους; Ακόμη και στον εργασιακό χώρο μπορεί μία γυναίκα να δεχτεί προσβολή και να μην την καταγγείλει  απο φόβο ότι θα απολυθεί. Με την εισβολή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ζωή μας καθίσταται εύκολη και η σεξουαλική παρενόχληση (αποστολή άσεμνων ηλεκτρονικών μηνυμάτων). Στις υπανάπτυκτες χώρες από την άλλη είναι συχνό και το φαινόμενο του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων. 


Διεθνής Ημέρα κατά της Κακοποίησης των γυναικών ανακηρύχτηκε η 25η Νοεμβρίου, ύστερα από απόφαση  της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 1999, με στόχο την εξάλειψη  του φαινομένου βίας έναντι των γυναικών. 

Μικρός αριθμός γυναικών δείχνει πυγμή και καταγγέλει τα βίαια φαινόμενα. Η μέρα αυτή καθιερώθηκε προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τον κόσμο για τα περιστατικά βίας. Με ποιον τρόπο μπορεί να εξαλειφθεί το φαινόμενο;  Με την καταγγελία και με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων, ώστε να παραδειγματιστούν οι θύτες και να πάψουν να επιδεικνύουν την δύναμή τους ή να εκτονώνουν τα νεύρα τους με αυτόν τον τρόπο. 


Με αφορμή την Παγκόσμια μέρα διάφορες πόλεις πραγματοποίησαν εκδηλώσεις, προκειμένου να αποστείλουν μήνυμα κατά της κακοποίησης

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια