Εμμονή ή τελειομανία;



Όλοι έχουμε  εμμονή  με μία δραστηριότητα, σε μικρό  ή μεγάλο βαθμό,  είτε αφορά στον  εργασιακό χώρο, είτε  στις δουλειές του σπιτιού, είτε γενικά στην ζωή μας. Η εμμονή όμως αυτή μπορεί να θεωρηθεί και  ψυχαναγκασμός;

Η ψυχαναγκαστική διαταραχή ωθεί τα άτομα να ασχολούνται με συγκεκριμένες ιδέες και σκέψεις ή και να επαναλαμβάνουν  συγκεκριμένες πράξεις  σαν μορφή τελετουργίας. Αμφιβάλλουν συνεχώς για το σωστό ή λάθος των πράξεών τους, αγχώνονται και προβαίνουν σε αυτές τις τελετουργικές πράξεις για να νιώσουν καλύτερα αλλά ενδέχεται και πάλι να μην είναι ευχαριστημένα. 

Για παράδειγμα σε μία επιστημονική εργασία  όντας φοιτητές, μπορεί να ελέγξουν την εργασία μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια πάνω από 10 φορές ή και να αλλάξουν ολόκληρο το κείμενο διότι απλά δεν τους άρεσε ή επειδή φοβούνται ότι κάτι παρέλειψαν. Στην πορεία ως εργαζόμενοι παραδίδουν το έργο τους, αφού πρώτα βεβαιωθούν  ότι αγγίζει την «τελειότητα». 

Άλλοι πάλι έχουν εμμονή με τις δουλειές του σπιτιού. Από την μία μπορεί να έχουν την τάση να τοποθετούν τα αντικείμενα σε συγκεκριμένη θέση και όταν κάποιος τα αλλάξει γίνονται εριστικοί. Από την άλλη μπορεί να έχουν μανία με την καθαριότητα: να κάνουν πολύ τακτικά γενική καθαριότητα, είτε επειδή φοβούνται  τα μικρόβια, είτε επειδή επιθυμούν την τελειότητα οπότε είναι συνεχώς με το ξεσκονόπανο ή την σφουγγαρίστρα στο χέρι. 

Ψυχαναγκασμός όμως είναι και η ανάγκη να ελέγχουμε επανειλημμένα το σπίτι, όταν το εγκαταλείπουμε (κλείδωσα;  έκλεισα τα μάτια της κουζίνας ή τον θερμοσίφωνα;). Αυτό δείχνει έλλειψη  εμπιστοσύνης στον ίδιο του τον εαυτό και σε ακραία περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην αδυναμία εγκατάλειψης του σπιτιού, προκειμένου να απαλλαγεί από αυτές τις σκέψεις. 

Οι φράσεις «χτύπα ξύλο ή μην το λες είναι γρουσουζιά»  αποτελούν δεισιδαιμονίες και είδος ψυχαναγκασμού, καθώς  νομίζουμε ότι θα ελέγξουμε τις σκέψεις μας (πράγμα αδύνατον) ή θα ξορκίσουμε το  κακό και τον κίνδυνο που καραδοκεί. 

Ο ψυχαναγκασμός όμως μπορεί να συνδέεται και με σκέψεις τρομακτικές ή επιθετικές, στις οποίες εμμένει το άτομο και δεν μπορεί να αποφύγει, με αποτέλεσμα να νιώθει τύψεις. 

Εν κατακλείδι,  είναι καλό να είμαστε οργανωτικοί, τελειομανείς και αγχωτικοί ως ένα βαθμό αλλά να μην φτάνουμε σε σημείο υπερβολής και παραλογισμού. 


Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Πράγα σε 5 μέρες...

Λισαβόνα: το όνειρο που έγινε πραγματικότητα...