Τι θα ζήσουμε το 2017;



Το 2016 φτάνει στο τέλος του αλλά οι αρνητικές ειδήσεις συνεχίζονται, με γεγονότα που μας συγκλονίζουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Το 2017 θα είναι άραγε πιο ευοίωνο;

Πλέον ισχύει το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» που λένε οι περισσότεροι. Κάθε χρόνο ελπίζουμε πως θα υπάρξει μία μικρή βελτίωση αλλά τα γεγονότα  έρχονται να μας διαψεύσουν. Το 2016 ήταν  αρκετά δυσοίωνο. Τι θυμόμαστε από αυτό;  Καταρχήν έφυγαν από την ζωή από την αρχή του έτους μέχρι και τώρα, σημαντικά πρόσωπα του καλλιτεχνικού και επιστημονικού χώρου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τελευταίο περιστατικό την ημέρα των Χριστουγέννων ήταν ο ξαφνικός θάνατος του διάσημου τραγουδιστή George Michael.

 Επιπλέον σημειώθηκαν πολλές πτώσεις αεροπλάνων, με αιτία συνήθως ανθρώπινα λάθη, όπως η έλλειψη σοβαρού ελέγχου, με σημαντικό αριθμό θυμάτων και πιο πρόσφατη την πτώση του ρωσικού αεροσκάφους που κατευθυνόταν στην Συρία. Από την άλλη οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών σε Γαλλία και Γερμανία- η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη και η επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου πρόσφατα- προκάλεσαν σοκ και άπειρα θύματα. 

Στην χώρα μας το 2016 συνεχίστηκε ο οικονομικός μαρασμός, οι φόροι και τα capital controls. Το προσφυγικό ζήτημα κυριάρχησε στην ατζέντα των ειδήσεων, καθώς οι πρόσφυγες πλημμύρισαν τα ελληνικά νησιά αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα όσον αφορά την στέγαση και την περίθαλψή αλλά και την αποδοχή από τους κατοίκους της εκάστοτε περιοχής. Τα μπλόκα των αγροτών που θα συνεχιστούν και με το νέο έτος βασάνισαν πληθώρα κόσμου που ταξιδεύει, ενώ αξέχαστο παραμένει στην μνήμη μου το μπλόκο στην Αγγελάκη και στην Εγνατία στην Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να παραλύσει η αστική συγκοινωνία για αρκετές ώρες. 

Το γεγονός πως κάθε έτος αποδεικνύεται όλο και πιο απαισιόδοξο  σε κοινωνικό επίπεδο  δεν σημαίνει ότι παύουν να προκύπτουν θετικές εξελίξεις σε προσωπικό επίπεδο. Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στον κόσμο, μας επηρεάζουν άμεσα η έμμεσα αλλά δεν πρέπει να τις αφήνουμε να μας καταβάλλουν. Η έλλειψη δράσης και οι αρνητικές σκέψεις οδηγούν  με μαθηματική ακρίβεια σε στασιμότητα και μελαγχολία, ενώ η αδιάλειπτη  προσπάθεια, ενδέχεται να έχει θετικό αποτέλεσμα  στο μέλλον και να μας εκπλήξει ευχάριστα. 

Το 2017 λοιπόν, να μας χαρίσει λιγότερα δυσάρεστα γεγονότα, ειρήνη, υγεία, αγάπη, καλοσύνη, περισσότερη τύχη, έμπνευση, φαντασία, γνώση, επιτυχίες σε όλα τα επίπεδα, ταξίδια, γέλιο, γνωριμίες με αληθινούς ανθρώπους, αλλά και περισσότερο κριτική σκέψη, προτού  αποφασίσουμε να ενεργήσουμε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. 

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια