Η μαγεία των Χριστουγέννων…



Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι πόλεις φόρεσαν τα γιορτινά τους, τα περισσότερα σπίτια στόλισαν αλλά οι πολιτικές  εξελίξεις δεν μας αφήνουν  να χαλαρώσουμε και να μπούμε σε εορταστικό κλίμα. 

Κάθε άνθρωπος κάνει διαφορετικούς συνειρμούς όταν ακούει την λέξη Χριστούγεννα: κάποιοι χαίρονται, καθώς αναμένουν την συνάθροιση με αγαπημένα πρόσωπα  στο σπίτι ή σε αγαπημένα στέκια, τις ιδιαίτερες γαστρονομικές λιχουδιές, την φωταγώγηση της πόλης τους ή και κάποιο ταξίδι. Κάποιοι άλλοι μελαγχολούν, είτε γιατί νιώθουν μόνοι είτε γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ξεφύγουν από την ρουτίνα τους, ενώ σε κάποιους δεν κάνει αίσθηση. 

Όταν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία ο ερχομός των Χριστουγέννων σε κάνει να αισθάνεσαι σαν παιδί: η γιορτινή ατμόσφαιρα απομακρύνει έστω και φευγαλέα κάθε αρνητική σκέψη ή συναίσθημα. Τις ημέρες των εορτών η πόλη έχει διαφορετική αίσθηση, άλλοτε είναι πλημμυρισμένη από κόσμο, όταν είναι ανοιχτά τα μαγαζιά, και άλλοτε επικρατεί μία υπερβολική νηνεμία, η οποία φέρνει στην επιφάνεια τα μελανά σημεία: η θέα των αστέγων σε παγκάκια ή στον δρόμο με sleeping bag, ειδικά αυτές τις  ημέρες, είναι αποκαρδιωτική. 

Πώς μπορεί να γιορτάσει κάποιος ανέμελα τα Χριστούγεννα όταν ακούει ακατάπαυστα για νέους φόρους, συνέχιση των capital controls, δυσβάσταχτα μέτρα; Οι συνθήκες δεν βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε ότι απέχουμε μόνο λίγες μέρες από τις άγιες μέρες. Δεν μπορούμε να είμαστε αεναώς αισιόδοξοι με όσα συμβαίνουν γύρω μας αλλά από την άλλη η γκρίνια και η μιζέρια μας εγκλωβίζουν και δεν μας βοηθούν να εξελιχθούμε.

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και συγχώρεσης. Είναι μια καλή ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο μικρή είναι η ζωή, να πάψουμε να την σπαταλούμε σε ανούσιες έχθρες και πράξεις, να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις για άτομα που αξίζουν να είναι δίπλα μας. Να ζούμε την κάθε μέρα σαν να είναι πάντα Χριστούγεννα.. σαν να είναι γιορτή.. Αυτή είναι η μαγεία των Χριστουγέννων, να πιστεύουμε ότι ακόμη και το πιο απίθανο μπορεί να συμβεί και να μας εκπλήξει ευχάριστα. Κάθε χρόνο τα γιορτάζουμε ακολουθώντας κάποιες τελετουργικές διαδιακασίες αλλά κάθε χρονιά είναι διαφορετική, η ζωή μας μπορεί να έχει αλλάξει, οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε είναι διαφορετικοί αλλά και εμείς οι ίδιοι έχουμε αλλάξει. 

Υ.Γ Ένας  λόγος παραπάνω να λατρεύεις τα Χριστούγεννα είναι να έχεις γεννηθεί ανήμερα

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια