«Λευκή» η Θεσσαλονίκη



Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, προκαλώντας μεν προβλήματα στην θέρμανση και στην πρόσβαση σε υπηρεσίες και μαγαζιά αλλά και τέρψη δε σε μικρούς και μεγάλους. 

Από τις 6 Ιανουαρίου και μετά η θερμοκρασία ήταν υπό του μηδενός (-5 κατά κύριο λόγο). Η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν περιορισμένη, τα μαγαζιά έδειχναν άδεια και αφιλόξενα. Οι σωλήνες φυσικού αερίου άρχισαν να παγώνουν, με αποτέλεσμα όσοι διαθέτουν ατομική θέρμανση να αδυνατούν να κάνουν μπάνιο και να στρέφονται σε απαρχαιωμένες μεθόδους, όπως αυτή του μπάνιου με ζεστό νερό και κανάτα. Για άλλους ακόμη και η θέρμανση αποτελούσε πολυτέλεια αυτές τις μέρες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε έντονα όταν άρχισε να χιονίζει…! 

Το πρωί της Τρίτης το τοπίο ήταν χιονισμένο. Το χιόνι συνέχιζε να πέφτει με δριμύτητα και να γίνεται πάγος. Οι δρόμοι άρχισαν να είναι ολισθηροί και να  δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν, πολλά μαγαζιά και υπηρεσίες, παρέμειναν κλειστά για μερικές μέρες, καθώς η πρόσβαση σε αυτά ήταν δυσχερής. Ο ΟΑΣΘ λειτουργούσε με μειωμένα δρομολόγια λόγω της επικινδυνότητας του δρόμου. Η κυκλοφορία των πεζών ειδικά στα πεζοδρόμια, δίχως να σημειωθεί πτώση έμοιαζε με κατόρθωμα, καθώς είχαν μετατραπεί σε πίστα για πατινάζ. 

Όλες οι καταστάσεις όμως έχουν και την θετική τους όψη, ή οφείλουμε έστω να την αναζητούμε. Μικροί και μεγάλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους παίζοντας χιονοπόλεμο, δημιουργώντας χιονάνθρωπο, βγαίνοντας φωτογραφίες με φόντο το χιόνι και ανεβάζοντάς τες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το χιονισμένο τοπίο ήταν για πάνω από μία δεκαετία ουτοπία στην Θεσσαλονίκη και τώρα έγινε πραγματικότητα, αλλάζοντας λίγο την διάθεση μας θετικά(διασκέδαση και αλλαγή παραστάσεων) ή αρνητικά (για όσους υπέφεραν από το κρύο) .  

Προκειμένου όμως να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους προβλήματα στο μέλλον ο Δήμος και οι αρχές θα πρέπει να είναι καταλλήλως προετοιμασμένοι για μία επερχόμενη κακοκαιρία, ώστε να αποτρέψουν την παράλυση της πόλης για τόσες μέρες.  

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια