Κατασκοπεία στο..Facebook
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κερδίζουν διαρκώς έδαφος, καθώς χρησιμοποιούνται για πολλούς σκοπούς, η δημοφιλία του Facebook όμως έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια παρά τις αλλαγές που εισαγάγει, δίχως να μπορούν να αγνοηθούν τα μειονεκτήματά του.
Το Facebook έχει «στοιχειώσει» τις ζωές μας, είναι μία από τις βασικές καρτέλες μόλις ανοίγουμε τον φυλλομετρητή μας, καταλαμβάνει συγκεκριμένο χώρο στο κινητό μας. Η θετική όψη του είναι η δυνατότητα που προσφέρει να ενημερωθείς για διάφορα θέματα που σε απασχολούν με την προυπόθεση βέβαια να έχεις πατήσει like σε διάφορες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες, οπότε με ένα κλικ οδηγείσαι στο κατάληλο site. Η ενημέρωση είναι πιο ταχεία και εύκολη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης μπορείς να επικοινωνήσεις με φίλους και γνωστούς, δίχως να επαρκεί όμως αυτού του είδους επικοινωνία, καθώς περιορίζεται στον γραπτό λόγο και χάνεις τον τόνο της φωνής, το ύφος, τις εκφράσεις, που είναι αναγκαία χαρακτηριστικά, ιδιαίτερα σε μία σοβαρή συζήτηση. Με τα social media έχει καταστεί πιο εύκολη και η ερωτική προσέγγιση, που ορισμένες φορές μπορεί να έχει αίσια έκβαση, άλλες φορές όμως λαμβάνει την μορφή παρενόχλησης.
Αναμφίβολα το Facebook είναι μέσον κατασκοπείας της ζωής των άλλων. Μέσα από στάτους βλέπεις τι σκέφτονται οι φίλοι, τι απόψεις εκφράζουν, μαθαίνεις για τα ενδιαφέροντά τους, όπως τι μουσική ακούνε, μέσα από τις φωτογραφίες γνωρίζεις τα άτομα που συναναστρέφονται ή και τα μέρη που συχνάζουν. Το ίδιο το Facebook- οι διαχειριστές του- είναι κατάσκοπος, καθώς δημιουργεί βίντεο με φωτογραφίες σου που έχει επιλέξει και σου δείχνει τα λαικ που έχετε ανταλλάξει με το συγκεκριμένο άτομο, με σκοπό να σου υπενθυμίσει την επέτειο «φιλίας».
Όση περισσότερη ώρα είσαι «ενεργός» μέσω υπολογιστή και παρακολουθείς την αρχική σου σελίδα ή μάλλον τις ζωές των άλλων, τόσο περισσότερο αποβλακώνεσαι. Αν είσαι από κινητό και κυκλοφορείς στον δρόμο ή είσαι με την παρέα σου και ασχολείσαι αρκετή ώρα με αυτό, χάνεις την αίσθηση της πραγματικότητας. Στην ουσία απορροφά την σκέψη, την προσοχή σου και απομονώνεσαι από τους γύρω σου.
Τα check in (τρόπος να δηλώσεις την παρουσία σου σε ένα μαγαζί ή μέρος ) που όλοι λίγο πολύ έχουμε κάνει, αν και δεν το συνειδητοποιούμε εκείνη την στιγμή είναι διαφήμιση. Πόσες φορές τυχαίνει να μας κεντρίζει το ενδιαφέρον ένα μαγαζί από τσεκ ιν και να αναζητούμε πληροφορίες για αυτό, προκειμένου να το επισκεφτούμε μελλοντικά; Τα τσεκ ιν με φωτογραφία προσώπων, καθώς αποδεικνύουν την έξοδό σου, (η δήλωση απλώς μίας τοποθεσίας και η προσθήκη ατόμων δεν αποδεικνύει ότι είσαι παρόν στο μέρος αυτό) μπορεί να σπείρουν διχόνοια, καθώς θα υπάρχουν άτομα που θα αναρωτιούνται «εγώ γιατί δεν προσκλήθηκα»; Με το τσεκ ιν δίνεις στον άλλο την δυνατότητα να σε παρακολουθεί, να μαθαίνει που βρίσκεσαι ανα πάσα σιγμή. Για την ακρίβεια οι ιδιωτικές στιγμές του κάθε ατόμου αποκτούν δημόσιο ενδιαφέρον και δίνουν στους κακεντρεχείς τροφή για σχόλια και κριτική.
Τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργούν ουσιαστικά μία πλασματική πραγματικότητα, μία εικονική ευτυχία, καθώς τα άτομα προβάλλουν μία συγκεκριμένη εικόνα του εαυτού τους που μπορεί να διαφέρει από την πραγματικότητα. Οι πολλές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα και δη η παρακολούθηση της ζωής των άλλων μπορεί να οδηγήσει σε πτώση του ηθικού και της ψυχολογίας, σύμφωνα με τους ψυχολόγους. Η λύση λοιπόν είναι μία.. αποσυνδέσου από το Facebook και συνδέσου ουσιαστικά με αγαπημένα σου πρόσωπα…
Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου