Άγχος: Ορισμένοι τρόποι για να το καταπολεμήσεις…



Στην σημερινή εποχή, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν το αίσθημα του άγχους, ιδιαίτερα  σε δύσκολες περιόδους της ζωής τους, αλλά υπάρχουν αναμφίβολα ποικίλοι τρόποι αντιμετώπισης. 

Το άγχος εκδηλώνεται με φόβο, ανησυχία, ένταση, ταχυκαρδία, ταχυπαλμία, ξηροστομία, εφίδρωση, αυξομείωση βάρους, αϋπνία  και με άλλους τρόπους που διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι μεγάλες αλλαγές στην ζωή μας όπως η αλλαγή σπιτιού, εργασιακού περιβάλλοντος, το τέλος μίας διαπροσωπικής σχέσης ή κάποια ξαφνική απώλεια στην ζωή μας μπορούν να προκαλέσουν το αίσθημα του άγχους. Επιπλέον η οικονομική κρίση, η αύξηση του ποσοστού ανεργίας, οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας, ο φόβος της αποτυχίας, η έλλειψη χρόνου και οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μπορούν να ευθύνονται για το δυσάρεστο αυτό συναίσθημα.
 
Το υπερβολικό άγχος είναι πιθανό να αδρανοποιήσει το άτομο και να παρεμποδίσει την καθημερινότητα του. Μπορεί κάποιος να αγχωθεί σκεφτόμενος αρνητικές καταστάσεις, προβλήματα, την χαμηλή του αυτοπεποίθηση ή γενικά την ζωή του. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις με ανθρώπους του περιβάλλοντός μας, έλλειψη υπομονής, έντονο εκνευρισμό, κοινωνική απομόνωση και στη χειρότερη περίπτωση εκδήλωση σωματικής ή λεκτικής βίας.

Πώς μπορείς να το καταπολεμήσεις; Σε πρώτη φάση είναι αναγκαίο να αναζητείς την θετική όψη της ζωής και να είσαι όσο το δυνατόν πιο αισιόδοξος, αντί να αφήνεις τις απαισιόδοξες σκέψεις να κατευθύνουν την ζωή σου. Κάθε άνθρωπος οφείλει να εκτιμά τα «δώρα» που του έχουν δοθεί στο παρόν, να επικεντρώνεται στα επιτεύγματά του και να ονειρεύεται αδιάλειπτα  να φτάσει στην κορυφή που ο ίδιος επιθυμεί και όχι να σκοτεινιάζει εστιάζοντας σε όσα απέτυχε να πραγματοποιήσει. Εφόσον Απαριθμήσεις τις ανησυχίες σου σε ένα χαρτί θα μπορέσεις  να διαχειριστείς κάθε πρόβλημα ξεχωριστά. 

Επιπρόσθετα η υπερβολική σκέψη δεν ωφελεί, επομένως το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ασχοληθεί ο καθένας με μια δραστηριότητα που τον χαλαρώνει και τον ευχαριστεί. Για παράδειγμα να ξεκινήσει γυμναστική στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, περπάτημα,  χορό, να ακούσει την αγαπημένη  του μουσική, να δεί την αγαπημένη του σειρά, εκπομπή ή ταινία, να παρακολουθήσει μια συναυλία, να διαβάσει ένα βιβλίο της αρεσκείας του. Με τους παραπάνω τρόπους μπορεί να ξεφύγει κανείς από την αγχωτική ρουτίνα του και εφόσον το συνδυάσει με σωστό ύπνο (7-8 ώρες καθημερινά) και σωστή διατροφή, να ζει αρμονικά και ισορροπημένα. 

Από την άλλη η συζήτηση και η συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να συμβάλλει στην απομάκρυνση από τα  καθημερινά προβλήματα, ενώ τα ψώνια αποτελούν ακόμη έναν αγχολυτικό τρόπο αντιμετώπισης του άγχους(Shopping therapy), καθώς η ανανέωση της γκαρνταρόμπας ανανεώνει ταυτόχρονα και την διάθεση. Η κατοχή κατοικίδιων μπορεί να σε χαλαρώσει και να ξεφύγεις λίγο από τα προβλήματά σου, ενώ ένα ταξίδι είναι η καλύτερη επιλογή-απαιτεί βέβαια αρκετά χρήματα- για να ανανεώσεις τον αέρα σου, να γνωρίσεις καινούρια μέρη, ανθρώπους και να αλλάξεις εξολοκλήρου παραστάσεις. Αν οι παραπάνω δημιουργικοί τρόποι δεν ωφελήσουν, το καλύτερο είναι να απευθυνθεί κανείς σε κάποιον ψυχολόγο.  

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε δε ότι το άγχος αποτελεί «αναγκαίο κακό» σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά άγνωστες καταστάσεις. Το λίγο άγχος μπορεί να είναι δημιουργικό και ιδιαίτερα πριν από εξετάσεις ή στον χώρο εργασίας να αυξήσει την απόδοση και να αποτελέσει κίνητρο για την επίτευξη ενός στόχου. 

Υ.Γ γέλα με τα προβλήματα σου και θα δεις ότι θα εξαφανιστούν έστω και στιγμιαία...

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια