Παγκόσμια ημέρα γυναίκας…



Ή 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και περιλαμβάνει πληθώρα εκδηλώσεων, με σκοπό να αναδείξει τους αγώνες που πραγματοποίησαν  οι γυναίκες προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. 

Όπως και σε κάθε παγκόσμια ημέρα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως μουσικές εκδηλώσεις για την γυναίκα, εκθέσεις ζωγραφικής με γυναίκες μιας άλλης εποχής, προβολές ταινιών αφιερωμένων στους αγώνες τους, θεατρικά δρώμενα, αλλά και ημερίδες ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης κατά της κακοποίησης των γυναικών. Επίσης κάποια μαγαζιά  προσφέρουν έκπτωση σε είδη γυναικείας ένδυσης και υπόδησης. 

Ο λόγος που τιμάται η γυναίκα στις 8 Μαρτίου είναι διότι κατάφερε ύστερα από πολλές διαμαρτυρίες και κόπο να  αποκτήσει λόγο και θέση στην κοινωνία, όπως της αξίζει, δίχως να σημαίνει βέβαια ότι στην σύγχρονη εποχή απολαμβάνει εξίσου τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες. Οι παλιές εποχές, στις οποίες η γυναίκα δεν είχε δικαίωμα να εργαστεί και έπρεπε να ασχολείται μόνο με τα παιδιά και το νοικοκυριό έχουν παρέλθει. Η  γυναίκα στην σημερινή κοινωνία είναι περισσότερο ανεξάρτητη, δεν υφίσταται την απαξίωση του παρελθόντος-αναγνωρίζονται τα προσόντα και οι δεξιότητές της- και γίνεται περισσότερο αποδεκτή ως ισότιμο μέλος στον χώρο εργασίας για παράδειγμα. 

Η γυναίκα πρέπει να τιμάται και να γίνεται σεβαστή σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής όλες τις μέρες του χρόνου και όχι μόνο την συγκεκριμένη μέρα. Πέραν από τον σκοπό ανάδειξης και προβολής των αγώνων και των δικαιωμάτων της μέσα από τις εκδηλώσεις υφίσταται και ο εμπορικός σκοπός- τα μαγαζιά καταφεύγουν σε μικροπροσφορές προκειμένου να σημειώσουν πωλήσεις- τα περισσότερα πολιτιστικά δρώμενα έχουν σκοπό να προσελκύσουν κόσμο και να σημειώσουν πωλήσεις εισιτηρίων.

Όπως έχει πει ο Γάλλος σκηνοθέτης, Francois Truffaut «Καμία γυναίκα δεν είναι ίδια, κάθε μία έχει κάτι μοναδικό και αναντικατάστατο», οπότε είναι λάθος να γενικεύει κανείς και να θεωρεί όλες τις γυναίκες το ίδιο κακές για παράδειγμα. Η γυναίκα είναι σαν ένα λουλούδι, όσο το  αγαπάς και το φροντίζεις ανθίζει - σου ανταποδίδει της αγάπη της, ενώ όσο το παραμελείς ή το κόβεις μαραζώνει –απομακρύνεται από κοντά σου.

Υ.Γ Όπως είπε και ο Νίκος Καζαντζάκης «Τα τετραθέμελα του κόσμου τούτου: ψωμί, κρασί, φωτιά, γυναίκα»

 Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια