La La Land: Συστήνεται ανεπιφύλακτα..!



Η ταινία La La Land προσφέρει φαντασμαγορικό θέαμα, με διάφορα εφέ, ρομαντισμό, χορό, μουσική που σε πλημμυρίζει με συναισθήματα, ανατρεπτικό τέλος,  ενώ ταυτόχρονα μεταδίδει σημαντικά μηνύματα.  

Το τρέιλερ μιας ταινίας αν και δεν επαρκεί  για να σχηματίσει ένας θεατής σφαιρική γνώμη  μπορεί να τον προσελκύσει ή να τον αποθαρρύνει να δει μία ταινία. Το τρέιλερ της συγκεκριμένης ταινίας αδιαμφισβήτητα μου κέντρισε την προσοχή καθώς κατάλαβα περι τίνος πρόκειται.. μου θύμισε μιούζικαλ,   ρομαντική κομεντί  αλλά και παραμύθι. 

Όσον αφορά την ταινία.. περιείχε πολλά τραγούδια, μουσική, χορό αλλά και διαλόγους που δεν κουράζουν. Πρωταγωνιστές, 2 καλλιτεχνικές φύσεις,  Ο Σέμπ (Ryan Gosling), ένας εργένης πιανίστας- λάτρης της τζάζ- που παίζει πιάνο περιστασιακά σε γάμους και μαγαζιά με όνειρο να ανοίξει το δικό του μπάρ με τζάζ μουσική και η Μία (Emma Stone), μία ηθοποιός, που ζεί με τις φίλες της,  εργάζεται σε μία καφετέρια και τρέχει από την μία  audition  στην άλλη προκειμένου να πραγματοποιήσει το δικό της όνειρο, να αναγνωριστεί το υποκριτικό ταλέντο που διαθέτει. Αν και γνωρίζονται με κάπως άσχημο τρόπο, συναντιούνται μετά από καιρό ξανά, βγαίνουν, χορεύουν, τραγουδούν, ανακαλύπτουν πολλά κοινά, στηρίζουν ο ένας τον άλλο στα όνειρά τους, ερωτεύονται. Έχουμε συνηθίσει στα happy ends, στα οποία οι πρωταγωνιστές παντρεύονται μετά από τα εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά εδώ οι ανατροπές είναι συγκινητικές και μη προβλέψιμες. 

Τα ηθικά διδάγματα και τα μηνύματα είναι ουκ ολίγα: κυνήγα τα όνειρά σου, έχε πίστη στον εαυτό σου, μην βιαστείς να  απογοητευτείς και να τα παρατήσεις, καθώς θα έρθει η στιγμή που θα αναγνωριστεί η αξία σου και θα επιτευχθεί ο στόχος σου. Η καριέρα και η επιτυχία απαιτούν θυσίες, με αποτέλεσμα να παραγκωνίζεται για παράδειγμα μία ερωτική σχέση. Η ζωή βρίσκει τρόπο να γνωρίσεις και να ξαναδείς έναν άνθρωπο έστω μετά από καιρό όχι απαραίτητα για να μείνει στην ζωή σου αλλά για να σου θυμήσει τις όμορφες στιγμές που μοιραστήκατε κάποτε. Επιπλέον, ένας άνθρωπος έχει την δύναμη να μας κάνει να αγαπήσουμε κάτι που απεχθανόμασταν ή απλώς αδιαφορούσαμε όταν είναι σημαντικός για εμάς- στην ταινία η Μία άρχισε να ακούει τζάζ μουσική με ενδιαφέρον, ενώ δεν της άρεζε προτού γνωρίσει τον Σέμπ  και τον ενθάρρυνε να ανοίξει το δικό του τζαζ μπάρ. Παρόλο που 2 άνθρωποι αγαπιούνται και ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό, ενδέχεται να μην καταλήξουν μαζί λόγω των συνθηκών-  αλλαγή περιβάλλοντος για παράδειγμα. Από την άλλη, η ταινία δείχνει πως  οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της μουσικής δημιούργησαν την ανάγκη δημιουργίας νέων ειδών μουσικής με την ανάμειξη κλασικών και σύγχρονων ειδών όπως της τζάζ με ποπ και techno θεωρώντας το καινοτομία και πρόοδο, ενώ στην ουσία παραμερίστηκαν κλασικά είδη, όπως η τζαζ για παράδειγμα. 

Αυτό που με συγκίνησε ιδιαίτερα σε σημείο να κλάψω ήταν η μουσική που ένωνε τους πρωταγωνιστές καθόλη την διάρκεια της ταινίας και γινόταν η αφορμή για να ξανασυναντηθούν. Η παραμυθένια ατμόσφαιρα, τα εφέ, τα χρώματα, το ταίριασμα των πρωταγωνιστών, η όμορφη μουσική δημιουργούσαν έναν ρομαντισμό που παρέπεμπε σε μία άλλη εποχή, απομακρυσμένη από την σύγχρονη πραγματικότητα. Γιατί όμως έχουν πάψει οι άνθρωποι να είναι ρομαντικοί; 

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια