Σε τι οφείλεται η κακή διάθεσή μας;



Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί αλλάζει η  διάθεση μας από την μία μέρα στην άλλη ή ακόμη και την ίδια μέρα, δίχως να είμαστε απαραίτητα κυκλοθυμικοί ή να συμβαίνει κάτι κακό στην ζωή μας; 

Η φράση «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» επαληθεύεται ειδικά σε περιπτώσεις  που διακόπτεται  ο ύπνος μας «βίαια» είτε από θόρυβο είτε από εφιάλτη και νιώθουμε κουρασμένοι την υπόλοιπη μέρα , έντονο εκνευρισμό ή έναν γενικότερο αρνητισμό, ή ακούμε  μία είδηση που μας ταράζει το πρωί  με αποτέλεσμα να συννεφιάσουμε  καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο καιρός παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην διάθεσή μας: Συγκεκριμένα  αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας όταν έχει ηλιοφάνεια τείνουμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι και ελπιδοφόροι ενώ στην κακοκαιρία, με εξαίρεση το χιόνι που προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, τείνουμε να είμαστε πιο πεσσιμιστές. Όσον αφορά τις γυναίκες η περίοδος έχει μεγάλη επίδραση στην διάθεσή τους, καθώς πριν, κατά την διάρκεια ή μετά από αυτήν ενδέχεται να έχουν νεύρα ή μεταπτώσεις στην ψυχολογία τους. 

Επιπρόσθετα, όταν διανύουμε μία μεταβατική περιόδο, στην οποία αναζητούμε εποικοδομητικές  δραστηριότητες ή εργασία, ώστε να νιώσουμε δημιουργικοί και χρήσιμοι και συναντούμε συνεχώς εμπόδια, καθώς οι εποχές είναι δύσκολες και οι ευκαιρίες ελάχιστες είναι λογικό να απογοητευόμαστε, να νιώθουμε ότι ρουτινιάσαμε ή ότι όλα είναι άχρωμα και άοσμα. Επίσης, τίθεται  πολύ συχνά πλέον από τον περίγυρο μας το θέμα της μετανάστευσης σε μία άλλη χώρα για την αναζήτηση μίας καλύτερης επαγγελματικής τύχης, καθώς οι ευκαιρίες είναι μηδαμινές στην χώρα μας αλλά οφείλεις να είσαι σε εγρήγορση ώστε όταν προκύψουν  να τις εκμεταλλευτείς σωστά. Αυτές οι σκέψεις μόνο ευχάριστα συναισθήματα δεν γεννούν, με αποτέλεσμα να καταρρακώνεται  η διάθεσή  σου και να προσπαθείς να βρείς τρόπο να την επαναφέρεις σε φυσιολογικά επίπεδα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δυσάρεστες ειδήσεις που συμβαίνουν εγγύς μας κυρίως, μπορούν επίσης να μας επηρεάσουν αρνητικά, όπως ένας αιφνίδιος θάνατος διάσημου ή αγαπημένου προσώπου, η αναγγελία νέων μέτρων για την χώρα μας, τροχαία ατυχήματα αλλά και η επίκαιρη επίσχεση εργασίας του ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη έως ότου πληρωθούν οι εργαζόμενοί του,  που έχει εξαναγκάσει τους πολίτες να μετακινούνται με τα πόδια, με ταξί, αυτοκίνητο ή ότι άλλο βρίσκεται στην διάθεσή τους, καθώς η πόλη δεν διαθέτει  άλλα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Όσο δύσκολη και αν είναι όμως η καθημερινότητά μας δεν πρέπει να παραιτούμαστε ούτε να επιτρέπουμε  τις αρνητικές σκέψεις να επηρεάσουν την διάθεσή μας. Οι συζητήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, οι συμβουλές τους, καθώς και η ενασχόληση με ευχάριστες- δημιουργικές δραστηριότητες μπορούν να απομακρύνουν από το μυαλό μας τα σύννεφα και να δούμε την ηλιόλουστη όψη των πραγμάτων. 

Κάθε μέρα από την στιγμή που θα ανοίξεις τα μάτια σου και θα αντικρίσεις το φως της ημέρας μέχρι να τα κλείσεις όταν πέσει το σκοτάδι μην ξεχνάς να γελάς με την ψυχή σου, να ονειρεύεσαι, να μοιράζεσαι σκέψεις και συναισθήματα. Να θέτεις ρεαλιστικούς στόχους και να τους πετυχαίνεις, να είσαι δημιουργικός, παθιασμένος με ότι και αν κάνεις. Κάθε μέρα είναι διαφορετική. Αντιμετωπίζεις νέες προκλήσεις. Συναντάς άλλους ανθρώπους. Συζητάς διαφορετικά πράγματα. Τίποτα δεν είναι ακριβώς ίδιο και πάντα υπάρχει το απρόβλεπτο το οποίο μπορεί να μας τρομάζει σαν ιδέα αλλά ταυτόχρονα δεν παύει  να έχει μια γοητευτική επίδραση πάνω μας.

 Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια