Σιθωνία: φύση ή fishy;





Η Χαλκιδική και ιδιαίτερα η Σιθωνία (δεύτερο πόδι) αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους επιθυμούν χαλαρές- μοναδικές διακοπές, καθώς προσφέρει νερά σαν κρύσταλλο και σαγηνευτικά τοπία που χαράσσονται στην μνήμη του επισκέπτη.





Για να ζήσεις μία διαφορετική εμπειρία απολαμβάνοντας την περιήγηση στις περιοχές της Σιθωνίας αξίζει να μείνεις σε κάμπινγκ. Η ζωή στο κάμπινγκ δεν προσφέρει τις ανέσεις του σπιτιού ή ενός ξενοδοχείου. Τα ντουζ, οι τουαλέτες και οι χώροι πλυσίματος δεν είναι δίπλα στις σκηνές ή στα τροχόσπιτα οπότε βρίσκεσαι αεναώς σε κίνηση(γυμνάζεσαι βέβαια άθελά σου και κάνει καλό). Επιπλέον, έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με  κουνούπια, μύγες, σφύκες και πιο σπάνια, εφόσον δεν είσαι προσεκτικός με φίδια. Σε κάποια κάμπινγκ ανέχεσαι τον θόρυβο των γειτόνων, ειδικά σε εκείνα που είναι ο ένας πάνω στον άλλο ή και την δυσοσμία λόγω έλλειψης καθαριότητας των εγκαταστάσεων, βόθρους, στάβλους (εξού  και το fishy). 

Από την άλλη πλευρά όμως αλλάζει η καθημερινότητά σου, κινείσαι με πιο ήρεμους ρυθμούς, μαθαίνεις να ζεις στην εξοχή και να προσαρμόζεσαι  στις δυσκολίες του φυσικού περιβάλλοντος. Η θάλασσα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, εισπνέεις καθαρό αέρα, ο οποίος παράλληλα σε δροσίζει και σε αναζωογονεί. Εφόσον μαγειρεύεις μόνος σου ακολουθείς μία πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, οπότε σε συνδυασμό με γυμναστική απιτοξινώνεις τον οργανισμό σου απο βλαβερές ουσίες (περπάτημα στα πέριξ ή και στο ίδιο το κάμπινγκ,  κολύμπι στην θάλασσα).  




Για όσους αποζητούν ηρεμία και χαλάρωση μία ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η παραλία της Συκιάς (10 χλμ απο την φημισμένη Σάρτη). Η παραλία της Συκιάς περιλαμβάνει γαλαζοπράσινα νερά ενώ τα άγρια βράχια  συμπληρώνουν το ειδυλλιακό τοπίο. Κάποιες μέρες βέβαια   που έχει ισχυρούς ανέμους ενδέχεται να γεμίσει φύκια ή διάφορα σκουπίδια, οπότε είναι καλύτερο  να επισκεφτεί κανείς τους διπλανούς απάνεμους κολπίσκους με το εξίσου άγριο και μαγευτικό σκηνικό. Ενδιαφέρον παρουσίασε η συνομιλία μου με μία  γερμανίδα τουρίστρια στο κάμπινγκ της Συκιάς, Λιναράκι που επισκέπτεται την περιοχή της Σιθωνίας απο το 1974. Δεν φοβάται -όπως άλλοι γερμανοί  να περάσει τις διακοπές της στην χώρα μας- αρέσκεται στο συγκεκριμένο κάμπινγκ στο οποίο διαμένει 6 εβδομάδες τα τελευταία χρόνια (ιούνιο με ιούλιο). Η ομορφιά του μέρους, η ηρεμία, ο καθαρός αέρας, οι αναμνήσεις, οι φίλοι και  ο σκύλος της την συνοδεύουν στις διακοπές της.



Όποιος όμως λαχταρά  περισσότερο κόσμο και κίνηση οφείλει καταρχήν να περιπλανηθεί στα πεζοδρομημένα στενά δρομάκια της Σάρτης που είναι κατάμεστα απο κόσμο, Σέρβους μουσικούς του δρόμου, και μαγαζιά με σουβενίρ, φαγητό και ποτό. Η Σάρτη αν και είναι σε μεγάλο βαθμό τουριστική, όντας πόλος έλξης ξένων κυρίως τουριστών(Σέρβοι, Ούγγροι, Βούλγαροι, Σκοπιανοί) διατηρεί και έναν πιο γραφικό χαρακτήρα- τα στενά με τα παλιά σπίτια  σε μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή). Τις νυχτερινές ώρες  η  κεντρική πλατεία  και τα δρομάκια βρίθουν από κόσμο και είναι φωταγωγημένα έτσι ώστε να δίνουν την εντύπωση πως παραθερίζεις σε κάποιο νησί.
 
Προχωρώντας στον  παραλιακό δρόμο συναντάς  μαγαζιά κάθε λογής με μουσικές που συγχέονται μεταξύ τους  ενώ καθισμένος σε ένα απο τα παγκάκια  ατενίζεις την θάλασσα και το βουνό Άθως- κάποια σύννεφα αγκάλιαζαν το βουνό και την ώρα της δύσης του ηλίου το πορτοκαλί χρώμα δημιουργούσε μία οπτική πανδαισία. Σε ένα από τα παραθαλάσσια μαγαζιά γεύτηκα την πίτσα που είναι ψημένη σε ξυλόφουρνο σε ικανοποιητική τιμή για  τα δεδομένα. Στο σημείο που τελειώνει η παραλία, σε ένα ύψωμα υπάρχει ένας κατάλληλα φωτισμένος χώρος με παγκάκια, που σου χαρίζει μία πανοραμική θέα τόσο της Σάρτης όσο και μικρότερων ορμίσκων αλλά και σκαλοπατάκια που σε οδηγούν δίπλα ακριβώς στην θάλασσα. Στην Σάρτη είχα την τύχη να θαυμάσω  την πανσέληνο και πιο συγκεκριμένα την αντανάκλαση του φεγγαριού στην θάλασσα  που δημιουργούσε φεγγαρόδρομο.

Μία επιπλέον δραστήρια και τουριστική περιοχή είναι ο Ν. Μαρμαράς: Αν και περιβάλλεται από σύγχρονα κτίρια περικλείει γοητεία χάρη στο γεγονός οτι είναι αμφιθεατρικά κτισμένος και αφού διασχίσεις την παραλία με τους λουόμενους-συναντάς γραφικά λιμανάκια με  σκάφη και παραδοσιακές βάρκες (ψαροκαικι) όπως και πληθώρα μαγαζιών. Απέναντι  από την παραλία του Μαρμαρά αντικρίζεις το τουριστικό θέρετρο των διασήμων,  το πόρτο Καρράς, απόπου διαφαίνονται πολυτελή ξενοδοχεία και καζίνο.


Στα ήσυχα μέρη της Σιθωνίας προστίθεται και το Πόρτο Κουφό: Στις 2 άκρες (Πόρτο Κουφό α και β) είναι αγκυροβολημένα σκάφη ενώ ενδιάμεσα αντικρίζεις απάνεμα καταγάλανα νερά και ορισμένους λουόμενους. Στην πλευρά α αξίζει να φωτογραφήσεις το μνημείο θυμάτων πτώσης του ελικοπτέρου σινούκ δίπλα στο λιμανάκι που αποτελούνταν ως επι το πλείστον από ανθρώπους της εκκλησίας(12 Σεπτεμβρίου 2004).

Ανά τακτά διαστήματα συναντάς στον δρόμο είτε προς Σάρτη είτε προς το Πόρτο Κουφό μικρές παρακάμψεις για μία στάση  που προσφέρουν  πανοραμική θέα στο πέλαγος και στα πελώρια βουνά. Η Τορώνη χαρακτηρίζεται εξίσου από ηρεμία. Την ώρα του ηλιοβασιλέματος, το φως του ήλιου  αντανακλάται στην θάλασσα  με αποτέλεσμα να σε μαγεύει. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα ερείπια του  επιβλητικού  κάστρου της αρχαιότητας που προστάτευε την περιοχή από τις ληστρικές επιδρομές.

Κάθε όμορφο ταξίδι μοιάζει με παραμύθι που μας στεναχωρεί μεν όταν φτάσει στο τέλος του αφήνει ευχάριστες αναμνήσεις δε και εικόνες που θα μας συνοδεύουν καθόλη την διάρκεια της ζωής μας. 








Σύνταξη & φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια