Μία ημερήσια εκδρομή τον Δεκαπενταύγουστο...


  Η ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, δηλαδή η ημέρα του εορτασμού της Kοιμήσεως της Θεοτόκου, αποτελεί καθολική αργία και εορτή, οπότε ενδείκνυται για μια ημερήσια εκδρομή αναψυχής στο βουνό ή την θάλασσα.  


Η Αρναία απέχει 83 χλμ από την Θεσσαλονίκη και ανήκει στο πρώτο πόδι Χαλκιδικής. Ο Άγιος Πρόδρομος (22 χλμ από την Αρναία) ήταν πολύ ζωντανός σήμερα λόγω της εορτής με όλα τα ταβερνάκια πλημμυρισμένα από κόσμο,  ενώ αιωρούνταν η οσμή του ψητού κρέατος. Η διαδρομή από τον Άγιο Πρόδρομο έως την Αρναία είναι καταπράσινη, ορεινή και βραχώδης. Σε ένα σημείο μάλιστα συνάντησα και ένα κοπάδι με αγελάδες, οι οποίες είχαν βγει στον δρόμο αμέριμνες χωρίς τον βοσκό τους, αλλά ευτυχώς δεν στάθηκαν εμπόδιο στον δρόμο μας. 



Το μέρος μου θύμισε σε μεγάλο βαθμό τον Άγιο Αθανάσιο στις πλαγιές του Καϊμακτσαλάν, χάρη στα πετρόχτιστα αρχοντικά. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό, με γραφικά σπίτια, κτίρια και μαγαζιά περιβαλλόμενο από πελώρια βουνά και πράσινο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πλάτανος στην κεντρική πλατεία, απο τον οποίο πηγάζει πόσιμο νερό. 







Οι ταβέρνες περιείχαν πλήθος κόσμου, λόγω της εορτής αλλά και των νόστιμων παραδοσιακών πιάτων. Εκτός αυτού, εντύπωση μου προκάλεσε ο χαιρετισμός μίας άγνωστης μεγάλης κυρίας  την ώρα που αποχωρούσε από την ταβέρνα(με έκανε να αναλογιστώ ότι έχουμε ξεχάσει να είμαστε ευγενικοί ακόμη και με ανθρώπους που γνωρίζουμε).




Η Αρναία ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό χαρακτήρα της και την καλαισθησία των κτιρίων της. Επιπλέον, η τοποθεσία της βοηθά να παραμένει δροσερή και το καλοκαίρι. Ο περισσότερος κόσμος έχει συνηθίσει να συνδυάζει την Χαλκιδική με την θάλασσα,  αλλά θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί και η όμορφη ορεινή  πλευρά  της.










*οι φωτογραφίες  είναι δικές μου

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια