Ο φετινός παλμός της Δ.Ε.Θ




Η 82η διεθνής έκθεση φέτος δείχνει ελαφρώς ανανεωμένη με την παρουσία περισσότερων εκθετών, την πολυκοσμία, τις εκδηλώσεις, τα εκθέματά και την γιορτινή ατμόσφαιρα που την περιβάλλει. 






Η εικόνα της ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια με την κρίση ήταν πενιχρή, καθώς πολλά περίπτερα ήταν σχεδόν άδεια, έλλειπε η ζωντάνια και η χαρά, οπότε η βόλτα στον εκθεσιακό χώρο δεν ήταν τόσο ευχάριστη. Φέτος, μπορεί κανείς να περιπλανάται για τουλάχιστον 3 ώρες μέσα ή και έξω από τα περίπτερα (σαφώς θα κουραστεί αλλά αξίζει), να  δοκιμάζει προϊόντα σε σημείο να χάνεται μέσα στο πλήθος και να λησμονεί έστω και λίγο τα προβλήματά του. Μετά από την περιπλάνηση μπορεί να παρακολουθήσει τις  συναυλίες που λαμβάνουν χώρα καθημερινά με διάσημους καλλιτέχνες και να ακούσει διαφορετικά είδη μουσικής(τον Γιώργο Μαζωνάκη, τον Γιώργο Νταλάρα με τον Μαχαιρίτσα, την Τάμτα με τις Μέλισσες και τους Playmen, τον Σάκη Ρουβά κ.α.). 

Πέραν των συναυλιών λαμβάνουν χώρα και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως είναι οι παραστάσεις ακροβατών Κινέζων, καθώς η Κίνα είναι η τιμωμενη χώρα φέτος, ενώ θέαμα προσφέρουν και τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Έντονη είναι επίσης η παρουσία του στρατού με διάφορες δράσεις, όπως είναι η ζύμωση και  η καθημερινή διανομή ψωμιού στον  κόσμο, οι τοίχοι με τα σχοινιά όπου αναρριχώνται οι καταδρομείς και μπορεί να συμμετάσχει και ο επισκέπτης. Εκτός αυτού, έχουν εκτεθεί σε ένα χώρο  επιβλητικά πυροβόλα, άρματα μάχης και οχήματα εκτόξευσης βλημάτων. 

Μπροστά από το περίπτερο 2 έχει τοποθετηθεί ένα κειμήλιο, η βασιλική άμαξα των Σιδηροδρόμων Θεσσαλίας που κατασκευάστηκε το 1883 από μία βελγική εταιρία επί βασιλείας του Γεωργίου Α’ και προσελκύει ορδές επισκεπτών στον εκθεσιακό  χώρο. Υπήρξε η  μία από τις 2  πολυτελείς αμαξες των σιδηροδρόμων της Θεσσαλίας και κοσμείται εσωτερικά  από ψηφιδωτά, πολυτελείς καναπέδες, ξύλινες επιφάνειες και δερμάτινο δάπεδο. 

Απέναντι σχεδόν από την άμαξα βρίσκεται από πέρυσι  ένα βαγόνι από τον υπερσύγχρονο συρμό του μετρό Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων το 2020. Πολλοί είναι αυτοί που κάθονται στις θέσεις του μετρό, φωτογραφίζονται, μελετούν τον χάρτη με τις περιοχές που θα καλύπτει  και εύχονται να ήταν όντως αληθινό. Σε υπαίθριο χώρο από την άλλη εκτίθενται αυτοκίνητα  από διάφορες αντιπροσωπείες, στα οποία μπορείς να καθίσεις, να φωτογραφηθείς και να ενημερωθείς από τους αρμόδιους για τα χαρακτηριστικά τους. 

Σημαντικό ρόλο στο ευχάριστο κλίμα που επικρατούσε στην ΔΕΘ έπαιξε το γεγονός της καλοκαιρίας. Στην ταράτσα  του μουσείου του φραπέ απολάμβανε ο κόσμος τον κρύο καφέ με καλοκαιρινή διάθεση, ενώ όλοι περπατούσαν αμέριμνοι.Την ώρα που σουρούπωνε τα χρώματα του ουρανού με φόντο τον πύργο του ΟΤΕ και τα περίπτερα συνέθεταν ένα μαγευτικό σκηνικό. Κάθε μέρα ήταν διαφορετική, τίποτα δεν ήταν ακριβώς το ίδιο: Άλλος κόσμος, άλλες εκδηλώσεις, άλλα εκθέματα, άλλος αέρας, με αποτέλεσμα να επιθυμείς να επαναλάβεις την επίσκεψή σου στην έκθεση.

 Σύνταξη+φωτορεπορτάζ: Λευκοθέα Πανούσου







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια