Γαστρονομικές απολαύσεις και χειροτεχνίες στην Δ.Ε.Θ





Κάθε χρόνο η Δ.Ε.Θ αφιερώνει μεγάλο μέρος στην γαστρονομία, στην υγεία και στον καλλωπισμό, προβάλλοντας πρωτότυπα κατά κύριο λόγο παραδοσιακά προϊόντα και χειροποίητα κοσμήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. 






Μεγάλη απήχηση φαίνεται πως έχουν τα περίπτερα  ή οι εξωτερικοί πάγκοι που προσφέρουν φαγητό, ποτό και φυσικά προιόντα ομορφιάς, όπως είναι η γαστρονομική γωνιά, το περίπτερο της Κρήτης και των Σερρών,  που συγκεντρώνουν κύματα επισκεπτών κάθε μέρα. Δεν είναι τυχαίο όμως πως δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να δοκιμάσει τα προϊόντα και έπειτα να ενημερωθεί ή και να τα αγοράσει, εφόσον το επιθυμεί.

Στο περίπτερο των Σερρών συναντά κανείς από τρόφιμα, όπως καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, παγωτά, τηγανιτά δημητριακά που δίνουν την εντύπωση πως είναι πατατάκια αλλά έχουν ουδέτερη γεύση, λουκάνικα  και σπιρουλίνες διαλυμένες μέσα σε χυμό ή γρανίτα (συμπλήρωμα διατροφής από φυσικά υλικά), μέχρι και φυσικές κρέμες με ευεργετικές ιδιότητες για πρόσωπο και σώμα από σάλιο σαλιγκαριού.  


Στο περίπτερο των Κρητικών αλλά και έξω από αυτό (λίγο πριν την  γαστρονομική γωνιά) βρίσκει κανείς νόστιμο κίτρινο τυρί, την λεγόμενη κρητική γραβιέρα, παξιμαδάκια, λάδι, βαλσάμικο με διάφορα βότανα, κρασί, ρακί, λικέρ, μέλι. 




Μόλις εισέλθει κανείς στην γαστρονομική γωνιά αντικρίζει φυσικό χυμό από ρόδι, που έχει στυφή αλλά ωραία γεύση, ενώ στην πορεία συναντά τηγανίτες, φυσικά καλλυντικά από γάλα γαιδούρας, λουκουμάκια, φυσικά σαπούνια, ενώ παρακολουθεί σε κάποιες γωνιές να μαγειρεύουν διάφορες νοστιμιές-φαγητά ή γλυκίσματα- και να μοσχοβολά ο τόπος. 

Επίσης, κοντά στον συναυλιακό χώρο έχει στηθεί πάγκος, όπου μπορεί να δοκιμάσει κανείς την κλασική ρετσίνα αλλά και κόκκινη που προέρχεται από πιο ωριμασμένα σταφύλια. 

 
Ακόμη και να μην είναι κάποιος λάτρης του φαγητού σίγουρα θα μπεί στον πειρασμό να δοκιμάσει κάποιο από τα εδέσματα που διατίθενται στον εκθεσιακό χώρο, καθώς ξεπροβάλλουν το ένα μετά το άλλο μπροστά σου.





 Εκτός όμως από τα τρόφιμα και τα φυσικά προϊόντα ομορφιάς η Δ.Ε.Θ εκθέτει μία ποικιλία χειροποίητων ελληνικών και ξένων κοσμημάτων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κοσμήματα που μοιάζουν με γλυκίσματα (μπισκότα και λουκουμάδες), όπως και αυτά που είναι κατασκευασμένα από απλό σύρμα και πετρούλες. Ποικιλία κοσμημάτων διαθέτει και  το περίπτερο της Ινδίας, τα οποία είναι φανταχτερά επί το πλείστον με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. 


Μέσα σε λίγες ώρες περιπλάνησης στα περίπτερα της Δ.Ε.Θ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει μία πληθώρα εδεσμάτων και καλλιτεχνικών δημιουργιών, σε σημείο να νιώθει πως ο εκθεσιακός χώρος είναι  μία ξεχωριστή πόλη μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 





Σύνταξη+φωτορεπορτάζ: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια