Σπήλαιο Αλιστράτης: το θαύμα της φύσης
Μεταξύ Δράμας και Σερρών βρίσκεται το σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα από τα πιο αξιοποιημένα τουριστικά σπήλαια στην Ελλάδα με τους πιο εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς που μοιάζουν με έργα τέχνης, μόνο που είναι σμιλευμένα απο την φύση και όχι ανθρώπινα δημιουργήματα.
Ήταν η δεύτερη φορά που επισκέφτηκα σπήλαιο(είχα επισκεφτεί στα Ιωάννινα στο πλαίσιο της 3ήμερης εκδρομής του σχολείου και το μόνο που θυμάμαι είναι η υγρασία όπως και οι σταγόνες που έπεφταν από τους σταλακτίτες), αλλά αυτήν την φορά ήταν πιο συναρπαστική εμπειρία. Ο υπάλληλος στα εισιτήρια μας ενημέρωσε ότι η ξενάγηση διαρκεί 1 ώρα. Το σπήλαιο έχει σταθερά 16-19 βαθμούς και υψηλή υγρασία οπότε το μπουφάν είναι απαραίτητο. Η διαδρομή που διανύει συνολικά ο επισκέπτης είναι επίπεδη (διευκολύνει δηλαδή τα άτομα με μειωμένες κινητικές ικανότητες) και ανέρχεται τα 2 χιλιόμετρα, τα οποία δεν γίνονται αισθητά λόγω της παρατήρησης και της ξενάγησης. Σε ένα σημείο μετά από 1 χιλιόμετρο η ξεναγός μας ενημέρωσε πως απαγορεύεται η διάβαση λόγω κινδύνου κατολίσθησης, οπότε η επιστροφή γίνεται από το ίδιο μονοπάτι.
Το σπήλαιο αποτελείται από λευκούς σταλακτίτες-ασβεστόλιθο- που λαμπυρίζουν (όταν είναι άριστης ποιότητας ασβεστόλιθος) και κόκκινους που έχουν οξειδωθεί από την σκουριά). Πολλές φορές οι σταλακτίτες θυμίζουν τα κοράλλια του βυθού της θάλασσας, άλλοτε πάλι μοιάζουν με πήλινα αγγεία που έχουν ανθρώπινη μορφή. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959, ενώ ξεκίνησε να είναι επισκέψιμο το 1998. Η ανθρώπινη παρέμβαση με σκοπό την αξιοποίηση του σπηλαίου, όπως είναι φυσικό διατάραξε το σχήμα κάποιων σταλακτιτών και απομάκρυνε τις νυχτερίδες που έβρισκαν καταφύγιο σε αυτό.
Η επίσκεψη στο σπήλαιο σε κάνει να χάνεις την αίσθηση του χρόνου και του χώρου. Η διαφορά της θερμοκρασίας μέσα και έξω από αυτό, ο χαμηλός φωτισμός για λόγους προστασίας, το γεγονός ότι βρίσκεσαι πολλά επίπεδα κάτω από την γη, και το ότι αντικρίζεις αυτό το θαύμα της φύσης που χρονολογείται 3.000.000 χρόνια πρίν δημιουργούν μία μαγευτική ατμόσφαιρα.
Σύνταξη+φωτορεπορτάζ: Λευκοθέα Πανούσου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου