η Κίνα: τιμώμενη χώρα στην Δ.Ε.Θ



 
 Τιμώμενη χώρα φέτος στην Δ.Ε.Θ είναι η Κίνα, η οποία στεγάζεται στο περίπτερο 13,  ενώ στον συναυλιακό χώρο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και αφιερώματα στον κινεζικό πολιτισμό. 






 Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το μεγάλο πολυπολιτισμικό γεγονός της Θεσσαλονίκης, οι δρόμοι της πόλης στολίστηκαν με κινέζικα κοκκινοκίτρινα φαναράκια ( σύμφωνα με την κινεζική παράδοση  φέρνουν τύχη και ευημερία) προς τιμήν της χώρας που τιμάται φέτος στην Δ.Ε.Θ. 

Το περίπτερο διαθέτει 167 κινέζικες επιχειρήσεις και οργανισμούς, μεταξύ των οποίων οι 7 δραστηριοποιούνται παγκοσμίως. Τις πρώτες μέρες, όπως είναι λογικό, ήταν πλημμυρισμένο από κόσμο, ενώ διέθετε και μεγαλύτερη ποικιλία εκθεμάτων. Για παράδειγμα, πωλούνταν διάφορα είδη κινέζικου τσαγιού, αλλά και πρωτότυπα κινέζικα χειροποίητα κοσμήματα όπως αυτά με φτερά πεταλούδας. 

Εκτός αυτού, το περίπτερο παρουσιάζει τεχνολογικά επιτεύγματα  διαφόρων εταιριών της Κίνας, ενώ εντύπωση προκαλούν οι μινιατούρες υπό κλίμακα των τρένων ταχείας κυκλοφορίας, των πλοίων και των αεροσκαφών της χώρας αυτής. Σε μία αίθουσα στο ίδιο περίπτερο προβάλλονται ντοκιμαντέρ γύρω από την Κίνα. 




Πέραν αυτού όμως, σημαντικές ομάδες πολεμικών τεχνών  έδωσαν εντυπωσιακή παράσταση, προκειμένου να γνωρίσει ο επισκέπτης  την κινέζικη κουλτούρα. Επιπρόσθετα, το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος εκθέτει σε μία από τις αίθουσές του υλικό, κοστούμια και μακέτες από παραστάσεις που έλαβαν χώρα με φόντο την Κίνα. Κοντά στον συναυλιακό χώρο έχει στηθεί πάγκος, όπου μπορεί να γευτεί κανείς κινέζικα πιάτα του γνωστού κινέζικου μαγαζιού Mongo

Η Κίνα υπήρξε η πρώτη τιμώμενη χώρα του θεσμού κατά το παρελθόν (το 1998, άλλωστε η Θεσσαλονίκη είχε ενώσει τον ελληνικό και κινέζικο πολιτισμό στο πλαίσιο του αρχαίου δρόμου του μεταξιού), ενώ στόχος της φετινής συμμετοχής της είναι η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η αντίστοιχη συνεργασία με  ελληνικές εταιρίες, καθώς και η ενθάρρυνση των ταξιδιών στην Κίνα, στο πλαίσιο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα, διοργανώνονται ημερίδες για τις ευκαιρίες επενδύσεων στην νοτιο-ανατολική  Ευρώπη, τις προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα και τις εμπορικές σχέσεις. Το όραμα της Διεθνούς έκθεσης σύμφωνα με τον προέδρο της ΔΕΘ- Helexpo είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη το κέντρο έκθεσης των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. 

 Ο θεσμός της ΔΕΘ  μετατρέπει την πόλη για 9 μέρες κάθε χρόνο σε μία μεγάλη γιορτή.  Κάθε μέρα ο άερας της έκθεσης είναι διαφορετικός, ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή  με μία πληθώρα ανθρώπων από όλο τον κόσμο, ενημερώνεται για οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις, γνωρίζει διαφορετικούς πολιτισμούς και ποικίλα προϊόντα.  




Σύνταξη+φωτορεπορτάζ: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια