Κινητά: ευλογία ή κατάρα;



Τα κινητά τηλέφωνα στην σύγχρονη εποχή αποτελούν για πολλούς ανθρώπους αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους, ενώ η υπερβολική χρήση οδηγεί συχνά σε οδυνηρά αποτελέσματα για τον ίδιο αλλά και για τους γύρω του.  





Ομολογουμένως τα κινητά αποτελούν πολυεργαλείο, καθώς ο κάτοχός του έχει πολλαπλά οφέλη με την χρήση του: μπορεί πέρα από τα προφανή, όπως να επικοινωνήσει, να βγάζει φωτογραφίες ή να ακούει μουσική, να παίζει παιχνίδια, να σερφάρει στο ίντερνετ ή στα κοινωνικά δίκτυα, να κρατά σημειώσεις, να διαβάζει ταχύτατα ειδήσεις σε όποιο μέρος και αν βρίσκεται, να το χρησιμοποιήσει ως πλοηγό, να κατεβάσει ποικίλες εφαρμογές όπως για παράδειγμα για εκμάθηση ξένων γλωσσών, την εφαρμογή του ΟΑΣΘ, εφαρμογή για επεξεργασία εικόνας κ.α. 

Ένα από τα μειονεκτήματα του είναι σαφώς η ακτινοβολία που εκπέμπει με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου μελλοντικά ή και ενδεχόμενος κίνδυνος έκρηξης της συσκευής. Πέραν αυτού όμως, η υπερβολική χρήση αποχαυνώνει ειδικά τους νέους που το χρησιμοποιούν δίχως υπερβολή ως προέκταση του χεριού τους. Βάσει ερευνών οι νέοι το χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 2 ώρες περίπου τη μέρα, ενώ κάποιοι διαθέτουν περισσότερα κινητά (όχι απαραίτητα για επαγγελματικούς λόγους) και το χρησιμοποιούν ακατάπαυστα. Σπαταλούν αμέτρητες ώρες ασχολούμενοι με το κινητό και χάνουν την αίσθηση του χώρου και του χρόνου. 

Τα φαινόμενα που παρατηρούνται όμως τα τελευταία χρόνια είναι άνευ προηγουμένου. Οι οδηγοί τείνουν να μιλούν στο τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά και τους συνανθρώπους τους, προκαλώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα ατυχήματα.  Εκτός αυτού, η ανάγκη να αποθανατιστεί ένα μέρος αλλά ταυτόχρονα και το ίδιο το άτομο (αυτοφωτογραφίες ή αλλιώς σέλφις) στα πιο παράξενα μέρη του κόσμου, όπως στο χείλος ενός γκρεμού, στην κορυφή ενός βουνού  ή στις ράγες ενός τρένου έχει στοιχίσει τις ζωές πολλών ανθρώπων από απροσεξία και αφέλεια.  

Ανησυχία προκαλεί επίσης το γεγονός(;) ότι τα κινητά με ανοιχτά δεδομένα- πρόσβαση δηλαδή στο ίντερνετ μπορούν να ακούσουν ανά πάσα στιγμή συνομιλίες μας. Συγκεκριμένα άρθρο του BBC αναφέρει παραδείγματα ανθρώπων που μόλις συζητούσαν για ένα θέμα δια ζώσης παρατηρούσαν στην αρχική τους σελίδα στο Facebook διαφημίσεις σχετικές με το θέμα που συζητήθηκε. 

Αδιαμφισβήτητα τα κινητά έχουν διευκολύνει την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Όπου και αν βρίσκεται κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του χάρη στο μικρό του μέγεθος και τις δυνατότητες μικρουπολογιστή που προσφέρει. Σαφώς όμως πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο και προσοχή, άλλωστε πάν μέτρον άριστον έλεγαν οι αρχαίοι…

Σύνταξη: Πανούσου Λευκοθέα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια