Χριστούγεννα: η μαγική εποχή του χρόνου



Η γιορτή  των Χριστουγέννων φωτίζει κάθε χρονιά το γκρίζο σκηνικό των πόλεων, δίνει χρώμα στις μουντές μέρες του χειμώνα και τονώνει σε κάποιο βαθμό το ηθικό του κόσμου, χάρη στον στολισμό, την μουσική και τον μύθο που έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια οι άνθρωποι για την συγκεριμένη εορτή. 

Η περίοδος πριν αλλά και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο καταναλωτικές περιόδους του χρόνου. Η κίνηση είναι συχνά αποπνικτική στους δρόμους, τα μαγαζιά είναι πλημμυρισμένα από κόσμο σε σημείο να αναρωτιέται κανείς.. έχουμε κρίση; Κάποιοι άνθρωποι βλέπουν τα Χριστούγεννα ως μία ευκαιρία για να κάνουν δώρα ο ένας στον άλλο ή στον εαυτό τους, να χαλαρώσουν, να διασκεδάσουν, να ξεφύγουν από τα τετριμμένα. 

Η χαρούμενη ατμόσφαιρα διακόπτεται βέβαια συχνά με την θέα άστεγων ανθρώπων που μας υπενθυμίζουν την απουσία μέριμνας και φροντίδας από την κοινωνία μας, ειδικά τις κρύες γιορτινές μέρες, που όλοι έχουν ανάγκη από ένα ζεστό χώρο με φαγητό και γύρω τους ανθρώπους που θα τους αγαπάνε με όλη τους την καρδιά. 

Οφείλουμε όμως να μην λησμονούμε τον θρησκευτικό χαρακτήρα της εορτής και την ουσία της, που σαφώς δεν είναι οι στολισμοί και τα δώρα αλλά ουσιαστικές πράξεις όπως η συγχώρεση, η αγάπη όλων των συνανθρώπων και η ύπαρξη ουσιαστικών ανθρώπων δίπλα μας, με τους οποίους μοιράζόμαστε το ευχάριστο γεγονός της γέννησης του Χριστού. 

Κάποιες φορές συμβαίνει να μην έχουμε πολλούς ανθρώπους δίπλα μας- γενικότερα στην ζωή μας -και  ειδικότερα τις ημέρες των εορτών, αλλά να νιώθουμε ολοκληρωμένοι,  με όσους μας αγαπούν και αγαπάμε αληθινά, σαν να είναι όλος μας ο κόσμος. Η λεγόμενη μαγεία των Χριστουγέννων βρίσκεται λοιπόν στις  στιγμές αγάπης, γέλιου, χαράς, γαλήνης, καθαρής συνείδησης, στις συναθροίσεις με αληθινούς φίλους και αγαπημένους.  Είναι η αίσθηση ότι θα συμβεί κάτι όμορφο, ότι τίποτα δεν θα μείνει το ίδιο… 

Ο ερχομός των Χριστουγέννων είναι πάντοτε για μένα κάτι το συναρπαστικό. Κάποτε μία καθηγήτρια μας είπε πως δεν έχει και τόση σημασία  με πόσα  χριστουγεννιάτικα στολίδια ή  λαμπάκια έχεις στολίσει το σπίτι, όσο το να έχεις ανθρώπους να μοιραστείς την χαρά των εορτών και τον στολισμό του σπιτιού. Σαφώς και είχε δίκιο ... ο στολισμός για μένα αποκτά αξία όταν γίνεται σε συνεργασία με αγαπημένους και ανεκτίμητους ανθρώπους που ότι και αν συμβεί θα είναι χαραγμένοι στην καρδιά μου... με τον στολισμό ξαναγίνομαι παιδί, θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια,  παρόλο που μεγαλώνω ανήμερα των Χριστουγέννων (λόγω γενεθλίων)...άλλωστε δεν έχει σημασία η ηλικία αλλά πόσο νιώθουμε πως είμαστε...

 Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια