Πράγα σε 5 μέρες...


 Όταν ξεκινάει μία χρονιά αρχίζει ο προγραμματισμός των αδειών, όπως και τα όνειρα για τα μέρη που θέλουμε να επισκεφτούμε. Φέτος λοιπόν η χρονιά ξεκίνησε με ένα πενθήμερο ταξίδι στην Πράγα. Οι σκαλιστές γέφυρες πάνω από τον  ποταμό Μολδάβα, στην οποία περπατούν αμέτρητοι τουρίστες,  τα πολύχρωμα ιστορικά κτίρια, που δίνουν χρώμα ακόμη και αν ο ουρανός είναι μουντός, το επιβλητικό κάστρο και η βόλτα με το καραβάκι την καθιστούν έναν από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς της Ευρώπης, ενώ  χαρακτηρίζεται δικαίως  και το Παρίσι της Ανατολής.


 Η Πράγα όπως και το Παρίσι που επισκέφτηκα πέρυσι απέχουν περίπου 6,30 ώρες με το τρένο  από το Χίλντεσχαιμ. Μπορεί να αλλάζεις τρένο και να μην φτάνεις με απευθείας τρένο στον προορισμό σου, αλλά έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τα τοπία των γερμανοτσεχικών συνόρων: το τρένο διασχίζει το ποτάμι μέσα σε ένα βραχώδες τοπίο με γραφικά σπιτάκια που συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό. 




Η Πράγα είναι μία πόλη με έκταση σαν την Θεσσαλονίκη, δηλαδή 1 εκατομμύριο κατοίκους και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πόλη του τραμ, καθώς ο επισκέπτης μπορεί με ένα εισιτήριο 3 ημερών ή και μονοήμερο να γυρίσει όλη την πόλη. Η διαμονή είναι οικονομική ακόμη και σε κεντρικό σημείο της πόλης. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που μπορεί να συναντήσετε είναι η απουσία αγγλικών σε πινακίδες στο δρόμο  και σε αναγγελίες στάσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η εύρεση ενός όσο το δυνατόν καλού ανταλλακτηρίου χρημάτων, καθώς οι περισσότεροι δεν προσφέρουν καλή ισοτιμία. Η πιο καλή ισοτιμία που θα συναντήσετε είναι 1 ευρώ= 25 κορώνες σε μεγάλο ανταλλακτήριο στο κέντρο της πόλης κοντά στο ταχυδρομείο, όπου εξυπηρετούνται και ντόπιοι πέρα από τουρίστες. Ευχάριστη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι μιλούν σχεδόν όλοι αγγλικά και δεν θα δυσκολευτείτε να συνεννοηθείτε. Καλό είναι να αποφεύγονται τα άκρως τουριστικά μαγαζιά, που πουλούν σουβενίρ ή και φαγητό, καθώς προσφέρουν χειρότερη ισοτιμία. 






Πρώτη στάση είναι η γέφυρα του Καρόλου (Karluv most) πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, η οποία στολίζει την πόλη με τα όμορφα αγάλματα της. Είναι πάντοτε πλημμυρισμένη από κόσμο, είτε έχει καλό καιρό είτε όχι και θα δυσκολευτείτε να βγάλετε  μία φωτογραφία δίχως να υπάρχει άλλος στο πλάνο σας. Στην γέφυρα Θα συναντήσετε μουσικούς του δρόμου που θα σας ταξιδέψουν με τις μελωδίες τους, αλλά και καλλιτέχνες που περιμένουν να σχεδιάσουν το πορτρέτο σου. Διασχίζοντας την γέφυρα θα δείτε να σχηματίζονται  ουρές από κόσμο που περιμένουν να φωτογραφηθούν σε μία από τις ανάγλυφες παραστάσεις της  που σύμφωνα με μύθο αν τις αγγίξεις κάνοντας μία ευχή, εκείνη  θα πραγματοποιηθεί. 


















Επόμενη στάση πρέπει να είναι οπωσδήποτε το επιβλητικό κάστρο (prazsky hrad)  το οποίο  ξεπροβάλλει από κάθε σημείο της πόλης και μαγεύει με την παρουσία του, είτε όταν λούζεται από το φως της ημέρας είτε από τον τεχνητό φωτισμό το βράδυ. Στην είσοδο αν είστε τυχεροί θα δείτε την αλλαγή φρουράς. Η επίσκεψη στον αύλειο χώρο είναι δωρεάν και εφόσον θέλετε να επισκεφτείτε το εσωτερικό του θα πρέπει να δώσετε το αντίτιμο των 10 ευρώ (250 τσέχικες κορώνες το άτομο). Εάν επιθυμείτε να  ανεβείτε και στον πύργο για να ατενίσετε την θέα όλης της πόλης από ψηλά θα πρέπει να δώσετε άλλες 150 κορώνες ανά άτομο(6 ευρώ περίπου), ενώ η φωτογράφιση στους εσωτερικούς χώρους επιτρέπεται χωρίς φλασ εφόσον πληρώσετε άλλες 50 κορώνες (2 ευρώ). Εάν δεν προλάβετε να μπείτε σε όλα τα κτίρια την ίδια μέρα, έχετε το δικαίωμα να επισκεφτείτε με το ίδιο εισιτήριο, όσα δεν είδατε την προηγουμένη (Η είσοδος σε κάθε κτίριο επιτρέπεται μόνο μία φορά, αλλά έχει ισχύ για 2 μέρες). Το κάστρο αξίζει την επίσκεψή σας, καθώς θα ταξιδέψετε σε μία άλλη εποχή, ενώ θα βρείτε ποικιλία από σουβενίρ σε πιο προσιτές τιμές από το κέντρο της πόλης. Η θέα από τον πύργο θα σας αποζημιώσει, καθώς θα έχετε την ευκαιρία μιας πανοραμικής άποψης της πόλης. 























Αφού  διασχίσετε την γέφυρα του Καρόλου θα βρεθείτε στην παλιά πόλη και θα φτάσετε μέχρι την πλατεία (Staromestske namesti), όπου βρίσκεται το πολυφημισμενο μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι (Staroměstský orloj), στο οποίο μπορείτε να ανεβείτε και να ατενίσετε την θέα από ψηλά. Ανα μια ώρα ο κόσμος μπορεί να παρακολουθήσει το σόου περίπου ενός λεπτού με τις φιγούρες να κινούνται κυκλικά, όπως οι δείκτες του ρολογιού.  Η παλιά πόλη θυμίζει σε μεγάλο βαθμό ελληνικό νησί με τα γραφικά σοκάκια, το πλακόστρωτο, τα μεγαλοπρεπή κτίρια και τα άπειρα μαγαζάκια με σουβενίρ. Παντού θα βρείτε -τις γνωστές και από την Ελλάδα- γλυκές καμινάδες με σοκολάτα και φρούτα της επιλογής σας. Για καφέ μπορείτε να επισκεφτείτε το ξενοδοχείο-καφετέρια (Terasa U prince) με θέα το ρολόι για να έχετε θέα σε όλη την πλατεία της παλιάς πόλης, όπου υπάρχει σημείο για να φωτογραφηθείτε και να φωτογραφίσετε το τοπίο. 















Στο κέντρο της πόλης μπορείτε να επισκεφτείτε το ταχυδρομείο της Πράγας (Česká Pošta), το οποίο πέραν της κανονικής λειτουργίας του, λειτουργεί και ως αξιοθέατο με  τις πλούσιες τοιχογραφίες του και ορισμένους χώρους τέχνης που διαθέτει. Λίγο πιο πέρα θα συναντήσετε την δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης(městská knihovna v praze), όπου οι επισκέπτες σχηματίζουν ουρές για να φωτογραφηθούν σε αυτήν. 










Εφόσον συναντήσετε ηλιόλουστες  μέρες θα σας συνιστούσα να κάνετε μία ώρα βόλτα με το καραβάκι ατενίζοντας τον Μολδάβα. Εάν σας αρέσει η βαρκάδα και θέλετε να μαζέψετε λίγο δροσερό αεράκι, το καραβάκι θα σας περάσει  από πολλά αξιοθέατα και θα έχετε μία άλλη άποψη της πόλης. 








Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και μέρη εντός πόλης που αν και δεν είναι τόσο τουριστικά αξίζουν την επίσκεψη σας. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Vysehrad. Μπορείτε να πάρετε το τραμ και να πάρετε μία μικρή γεύση για το πως ζουν οι ντόπιοι στην Πράγα. Θα περάσετε από κατοικημένες περιοχές, οι οποίες αν και πιο ήσυχες  παραμένουν όμορφες και γραφικές. Όταν φτάσετε εκεί θα ανηφορίσετε και θα βρεθείτε σε ένα σημείο με υπέροχη θέα. 









 Οι Τσέχοι φημίζονται για τις ωραίες μπύρες, καθώς διαθέτουν τοπικές ζυθοποιίες. Μία νόστιμη μπύρα που θα συναντήσετε σε κάθε μπυραρία της Πράγας είναι η Kozel με το σύμβολο της κατσίκας. Γενικότερα η πόλη σφύζει από ζωή ακόμη και τις βραδινές ώρες και μάλιστα πολλά μαγαζιά όπως το U Fleku προσφέρουν ζωντανή παραδοσιακή μουσική,  δίχως εισιτήριο, όπου μπορεί κανείς να φάει και να πιει σε προσιτές τιμές, απολαμβάνοντας την μελωδία του ακορντεόν. Επίσης θα βρείτε μπαράκια με ζωντανή μουσική τζαζ με ή και χωρίς εισιτήριο με θέα τα σοκάκια ή τον Μολδάβα. Σας προτείνω να επιλέγετε μαγαζιά, τα οποία επισκέπτονται και ντόπιοι, διότι εγγυώνται σε ένα βαθμό την ποιότητα του καταστήματος,αλλά και τις χαμηλότερες τιμές. 














Οι Τσέχοι δεν φημίζονται όμως για το νόστιμο φαγητό τους. Παρόλα αυτά αξίζει να δοκιμάσετε κάποια παραδοσιακά εδέσματα, όπως είναι η σούπα goulash μέσα σε ψωμί ή μέσα σε μαύρη μπύρα .







Τι μένει τελικά από την Πράγα; ο ήχος από την μουσική στον δρόμο,  ο κόσμος που διασκεδάζει, τα πανέμορφα σημεία, από όπου απολαβάνεις την θέα από ψηλά, αλλά και η αίσθηση της ξεγνοιασιάς που αισθάνεσαι, όταν έχεις ευχαριστηθεί το μέρος που επισκέφτηκες.









Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Spielen: Zeitverschwendung oder Gehirnjogging?