Το χιούμορ στην ζωή μας...





Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος το χιούμορ, πόσο διαφέρει σε κάθε πολιτισμό και πόσο διαφορετικά εκφράζεται μέσω μιας γλώσσας; 


Το χιούμορ τουλάχιστον στην χώρα μας είναι διάχυτο και σημαντικό στοιχείο σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής μας ζωής, από την καθημερινότητά μας, τις  διαπροσωπικές μας σχέσεις,  τον εργασιακό χώρο μέχρι και στην τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο.




 Η ύπαρξη χιούμορ στους ανθρώπους μας προσελκύει, είτε πρόκειται για φίλο, είτε για σύντροφο, συγγενή ή συνάδερφο. Το χιούμορ καταρχάς διαφέρει από άτομο σε άτομο, οπότε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί αστείο από κάποιον ή από μία ομάδα ανθρώπων μπορεί να είναι για κάποιον άλλο από αδιάφορο ως και προσβλητικό σε πιο ακραίες  περιπτώσεις(μαύρο ή κρύο χιούμορ). 

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με τις ξένες κωμικές ταινίες ή σειρές, στις οποίες παίζει ρόλο ο τρόπος πρόσληψης  μιας ατάκας ή φράσης από το κάθε άτομο ξεχωριστά με βάση τα βιώματα,  την φιλοσοφία, την κουλτούρα και την γλώσσα του. Αν για παράδειγμα δει ένας ξένος μία ελληνική ταινία η σειρά με υπότιτλους στην γλώσσα του είναι πιθανόν να μην αντιληφθεί το χιούμορ της ταινίας όχι επειδή είναι ανύπαρκτο ή επειδή δεν έχει ο ίδιος χιούμορ αλλά επειδή διαφέρουν οι συνήθειες, η νοοτροπία, η καθημερινότητα και οι συνθήκες ζωής σε κάθε χώρα. 

Είναι όμως μόνο αυτά; κάθε χώρα έχει  σύνθετες λέξεις και ιδιωματισμούς που όταν μεταφράζονται κυριολεκτικά από την μία γλώσσα στην άλλη, ενώ έχουν μεταφορική χροιά χάνουν την χιουμοριστική διάστασή τους και πέφτουν στο κενό. Κάπως έτσι δημιουργούνται και οι προκαταλήψεις ότι ένας λαός έχει λιγότερο χιούμορ από κάποιον άλλο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο του BBC οι Γερμανοί  έχουν πολλές σύνθετες χιουμοριστικές λέξεις που όταν μεταφράζονται αυτολεξί χάνουν το χιούμορ τους. Επιπλέον  τείνουν να λένε ευθέως αυτό που θέλουν σε αντίθεση με τους Άγγλους που εκφράζονται με μεγαλύτερη ευγένεια.

Το χιούμορ τείνει λοιπόν να είναι υποκειμενικό. Πως θα ταν άραγε η ζωή μας χωρίς χιούμορ; μάλλον άνοστη και μίζερη, απλώς οφείλουμε να το επεξηγούμε ή να προσέχουμε τον τρόπο που το εκφράζουμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, ώστε να γίνουμε ευχάριστοι, δίχως να θιγεί κανείς...

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια