Διασκέδαση ή εξάρτηση;




Ολοένα και πιο επιτακτική γίνεται η χρήση του διαδικτύου στην καθημερινότητά μας αλλά και πιο εθιστική.

Όπου και αν κοιτάξεις στον δρόμο την ώρα που περπατάς, βλέπεις κάποιον να είναι αφοσιωμένος στο κινητό του, σε σημείο να φοβάσαι ότι θα πέσει πάνω σου. Βλέπεις οδηγούς να παρεκκλίνουν από τον δρόμο τους και αναρωτιέσαι αν είναι μεθυσμένοι ή αν απλώς μιλούν ή "χαζεύουν" στο κινητό τους. Είσαι στο λεωφορείο και όλοι ασχολούνται με τα κινητά τους. Βλέπεις φίλους σε καφετέριες να παίζουν με το κινητό τους, ενώ έχουν παρέα. Ζευγάρια σε εστιατόρια να αδιαφορούν πλήρως ο ένας για τον άλλο επιλέγοντας να χαζεύουν στα κινητά ή στα λαπ τοπ τους.



Η παρουσία του ίντερνετ σε όλους τους χώρους, εντός και εκτός σπιτιού έχει δημιουργήσει μία εξάρτηση η οποία έχει ως συνέπεια την έλλειψη επικοινωνίας με τον διπλανό μας. Όλοι κοιτούν μα δεν βλέπουν πραγματικά. Όλα έχουν γίνει απρόσωπα.
Ναι μεν οφείλουμε να εκσυγχρονιζόμαστε και να προσαρμοζόμαστε στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά θα πρέπει να είμαστε σε θέση να διαχωρίζουμε την επαγγελματική από την ιδιωτική ζωή μας. Να παύουμε να ασχολούμαστε τις λίγες ώρες που έχουμε ελεύθερες με τα κινητά και να δίνουμε σημασία στα άτομα που επιλέξαμε να μοιραστούμε τον χρόνο μας. Να απαντάμε μόνο εάν είναι κάτι σημαντικό ή μόνο αν θέλουμε να δείξουμε κάτι στην παρέα μας και όχι να απομονωνόμαστε από τον περίγυρό μας.

Το κινητό δεν μπορεί να μας δώσει συμβουλές ούτε να ακούσει τις ανησυχίες μας. Είναι τρόπος για να περάσουμε την ώρα μας όταν είμαστε μόνοι αλλά και εκεί χρειάζεται μέτρο. Πως θα ήταν άραγε η ζωή μας με μία μέρα χωρίς ίντερνετ ή και κινητό; Για κάποιους μαρτύριο, για κάποιους άλλους ίσως και ανακούφιση.

Το θέμα είναι να εκμεταλλευόμαστε τις δυνατότητές του στο έπακρο, όταν το κρίνουμε αναγκαίο αλλά κάποιες ώρες να το αποχωριζόμαστε για να απολαύσουμε τις στιγμές.

 Πηγή φωτογραφιών: www.recoveryranch.com

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια