Φίλιπποι Καβάλας: μία επίσκεψη στον χρόνο




Αυτές τις μέρες μπορεί η θάλασσα να είναι δροσερή εξαιτίας των πλημμυρών και των αέρηδων, που έλαβαν χώρα στην Χαλκιδική, αλλά ο καιρός ενδείκνυται για εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και στην φύση. 


Μετά την στροφή για Καβάλα θα πρέπει να απευθυνθείτε στο χωριό Κρηνίδες, που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο και όχι στο χωριό Φίλιπποι που βρίσκεται πάνω στο βουνό.Ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους που αξίζει να επισκεφτείτε είναι αυτός των Φιλίππων, που βρίσκεται 15 χλμ από την Καβάλα και 21 χλμ από την Δράμα. 


Ο αρχαιολογικός αυτός χώρος περιλαμβάνει την Ακρόπολη των Φιλίππων πάνω στον λόφο, το θέατρο (μέσα 4ου αιώνα από τον Φίλιππο Β’), στο οποίο λαμβάνουν χώρα διάφορες παραστάσεις, στο πλαίσιο του φεστιβάλ  Φιλίππων από το 1950 μέχρι τώρα, τις βασιλικές, την αγορά με τον ρωμαικό χαρακτήρα-που ήταν διοικητικό κέντρο των Φιλίππων, τις οικίες με τα ψηφιδωτά δάπεδα, τις αυλές, τα καταστήματα και τα εργαστήρια. Στο μουσείο(δεκαετία του 60’) θα δείτε επίσης εκθέματα της περιοχής από την παλαιολιθική, μέχρι και την εποχή του 14ου αιώνα (τάφοι με χρυσά αντικείμενα, μπρούτζινα αγαλματίδια, απομείναντα αγάλματα(άγαλμα Νίκης 2ος αιώνας). 


 Μετά από αυτήν την περιήγηση στον χώρο, όπου θα βρείτε ορισμένους ξένους επισκέπτες, αλλά και εργαζόμενους του θεάτρου να προετοιμάζονται για την βραδινή παράσταση, μπορείτε να επισκεφτείτε είτε την Καβάλα είτε την Δράμα, που είναι πολύ κοντά. Αυτό το διάστημα η Δράμα δεν είναι έρημη, όπως την φανταζόμαστε ίσως λόγω καλοκαιριού, αλλά αντιθέτως τα μαγαζιά είναι ανοιχτά, τα νερά κυλούν ορμητικά, η βλάστηση στο κεντρικό πάρκο είναι πλούσια και ο κόσμος πίνει τον καφέ του κάτω από την σκιά των δέντρων. 



Το ταξίδι αυτό ήταν συνάντηση με την ιστορία. Μέσα από την επίσκεψη στα αρχαία μνημεία, έρχεται κανείς σε επαφή με αρχαίους πολιτισμούς, με μία οργάνωση του δημόσιου και ιδιωτικού βίου που δεν υφίσταται σε τέτοιο βαθμό σήμερα. Πάντοτε θαυμάζουμε τα έργα των Αρχαίων, τα οποία προσπαθούμε να διατηρήσουμε για τουριστικούς κυρίως λόγους, αλλά παράλληλα μας κάνουν να προβληματιστούμε για τα έργα που θα αφήσουμε εμείς στις επόμενες γενιές.  Το ιδανικό θα ήταν να κρατήσουμε τα θετικά εκείνων των χρόνων, όπως την υπέροχη αρχιτεκτονική, αλλά να εξελισσόμαστε συνεχώς με βάση τις ανάγκες της νέας εποχής, ώστε να καταλήξουμε να μας θαυμάζουν και οι επόμενες γενιές.  



Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Πράγα σε 5 μέρες...

Λισαβόνα: το όνειρο που έγινε πραγματικότητα...