Η συνάντηση της φύσης με την ιστορία




Για μία καλοκαιρινή απόδραση που να συνδυάζει φύση και δροσιά ενδείκνυται η επίσκεψη στον αρχαιολογικό  χώρο στο Δίον και το ρέμα του Ουρλιά στους πρόποδες του Ολύμπου


Μετά από 90 χλμ από την Θεσσαλονίκη θα συναντήσετε το Δίον Πιερίας, τον ιερό τόπο των αρχαίων Μακεδόνων. Το μέρος διέθετε πλούσια βλάστηση και πηγές νερού και θεωρούνταν βωμός  λατρείας του Ολυμπίου Διός και των μουσών. Τον 5ο αιώνα το κράτος απέκτησε δύναμη, με αποτέλεσμα να καθιερωθούν στο σημείο εκείνο αθλητικοί και θεατρικοί αγώνες, τα εν Δίω Ολυμπία. Πρόκειται για έναν ειδυλλιακό χώρο με πλούσια βλάστηση, πηγές νερού και ποτάμι, κοντά στον οποίο χίστηκε μία  ολόκληρη πόλη με δημόσια κτίρια και τείχη. 


Μόλις εισέλθετε στο αρχαιολογικό πάρκο θα συναντήσετε  πηγή νερού και το ιερό της Δήμητρας με ιερά κτίρια. Στην συνέχεια αφού διασχίσετε το μονοπάτι με τα ψηλά δέντρα θα δείτε το ιερό του Διός. Θα περάσετε μία γέφυρα και θα δείτε το ιερό της Ίσιδος αλλά και της Αφροδίτης του Ολύμπου. Τα περισσότερα αγάλματα αναστηλώθηκαν, προκειμένου να διατηρείται η ζωντάνια του ιερού τοπίου.

Λίγα μέτρα παρακάτω, αφού περάσετε μέσα από ένα καταπράσινο μονοπάτι θα οδηγηθείτε στο ρωμαικό θέατρο. Στον δρόμο της επιστροφής θα αντικρίσετε ένα σύγχρονο θέατρο, όπου λαμβάνουν χώρα πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα συναντήσετε μία ήρεμη λίμνη με ορισμένες πάπιες να ξεκουράζονται κάτω από την σκιά των δέντρων. Μπορείτε να καθίσετε σε ένα παγκάκι και να αφουγκραστείτε τους ήχους της φύσης. 

Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε το ψηφιδωτό του Διονύσου, την αγορά, αλλά και τα δημόσια λουτρά. Στο μουσείο θα συναντήσετε αγάλματα, σκεύη καθημερινότητας, ψηφιδωτά, νομίσματα της εποχής εκείνης. 


Μετά από την αρχαιολογική επίσκεψη θα χρειαστείτε λίγη δροσιά. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το ρέμα του Ουρλιά. Αφού αφήσετε το αμάξι θα περπατήσετε μόνο 300 μέτρα με θέα τον επιβλητικό Όλυμπο και μέσα από τα δέντρα θα αποκαλυφθούν τα ρέματα αλλά και ο καταρράκτης της Κορομηλιάς. Πλήθος κόσμου κάνει βουτιές στο παγωμένο νερό και εξερευνά που καταλήγουν τα νερά. Μόνο εάν περνάτε από τον έναν βράχο στον άλλο θα μπορέσετε να χαρείτε το μέρος, καθώς όλη η ομορφιά είναι κρυμμένη πίσω από τις φυλλωσιές των δέντρων και τους βράχους. Σύμφωνα με την μυθολογία στον ποταμό Ουρλιά οι γυναίκες του Δίου ξέπλυναν τα χέρια τους από τον φόνο του Ορφέα. Έτσι το ποτάμι από ντροπή είχε χαθεί στη γη, αλλά ξαναβγήκε στην επιφάνεια στο Δίον. 


Λίγες ώρες μετά την ξεκούραση σε έναν από τους βράχους του ρέματος, έχει έρθει η ώρα της επιστροφής.  Νιώθεις ήδη ανανεωμένος. Άπειρες εικόνες από το βουνό, τα βράχια, τα νερά, τον κόσμο που διασκεδάζει, περνούν μπροστά από τα μάτια, νιώθεις γεμάτος καθαρό αέρα, έχοντας τον ήχο του ορμητικού νερού συνεχώς στο αυτί. 


Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια