Στάγειρα: η γενέτειρα του Αριστοτέλη




Μετά την Ολυμπιάδα βρίσκεται ένα -άγνωστο για τους περισσότερους-μέρος τα αρχαία Στάγειρα, η γενέτειρα του φιλοσόφου Αριστοτέλη, όπου θα δείτε αρχαία κτίσματα της τότε πόλης, όπως και γαλαζοπράσινους ορμίσκους, περικυκλωμένους από βράχια και φύση. 


Το γεγονός ότι κάποια μέρη παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό έχει τα υπέρ και τα κατά του. Πιο συγκεκριμένα τα αρχαία Στάγειρα που βρίσκονται στον δρόμο προς Σταυρό και Ολυμπιάδα παραμένουν σχετικά ήσυχα, καθώς λίγοι γνωρίζουν το αρχαιολογικό ενδιαφέρον, την πλούσια βλάστηση και τους μοναδικούς ορμίσκους που διαθέτει. Είναι υπέρ διότι λείπει  η πολυκοσμία και ο συνωστισμός, όπως συμβαίνει σε άλλα μέρη και μπορεί κανείς να απολαύσει το τοπίο και την ηρεμία του. Είναι όμως και κατά από την άλλη, διότι πρέπει να ερευνήσεις μόνος σου το μέρος στο διαδίκτυο και δυστυχώς δεν έχουν γραφτεί πολλά για αυτό. 


Μόλις δείτε την πινακίδα για αρχαία Στάγειρα, αμέσως μετά το λιμάνι της Ολυμπιάδας θα παρκάρετε στον χωματόδρομο, από όπου φαίνεται το οχυρό και θα συναντήσετε την παραλία Πρώτη αμμουδιά, με αμμούδα, όπως μας προϊδεάζει και το όνομά της. Προχωρώντας μπορείτε να ανεβείτε τα μονοπάτια που οδηγούν σε αρχαία κτίσματα, όπως σε αρχαίο θέατρο, ανάκτορα και κτίρια μίας ολόκληρης πόλης. Κάθε μονοπάτι οδηγεί σε ένα ύψωμα με θέα στο απέραντο γαλάζιο και σε βράχους που ξεπροβάλλουν μέσα από το νερό. Εφόσον η ζέστη δεν είναι αφόρητη μπορείτε να περιπλανηθείτε αρκετή ώρα μέσα στο δάσος και να απολαύσετε την θάλασσα που διαφαίνεται κατά καιρούς μέσα από τα κλαδιά των δέντρων. 


Από το σημείο αυτό αξίζει να επισκεφτείτε και τα Στάγειρα, όπου βρίσκεται το πάρκο του Αριστοτέλη, μέσα στην πρασινάδα. Το πάρκο διαθέτει το άγαλμα του Αριστοτέλη, ένα τείχος, όπως και όργανα, τα οποία παραπέμπουν στα φυσικά φαινόμενα που έχουν καταγραφεί στο έργο Φυσικά του Αριστοτέλη, όπως  το εκκρεμές, το πεντάφωνο, ο υδροστρόβιλος, το πρίσμα, οι σφαίρες αδράνειας, τα παιχνίδια ψευδαισθήσεων και το ηλιακό ρολόι.. Μπορείτε επίσης να παρατηρήσετε με κιάλια τον κόλπο της Ιερισσού και το Άγιο Όρος. 


Μετά από μία τέτοια εκδρομή, επιστρέφεις πιο πλούσιος σε γνώσεις και σε εμπειρίες, συνειδητοποιείς πόσα λίγα ξέρεις και πόσα περισσότερα μπορείς να μάθεις, όσο περιηγείσαι ένα μέρος. Αξίζει να το ξαναεπισκεφτείς, διότι σίγουρα θα έχεις αφήσει κάτι ανεξερεύνητο…









Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια