O Αγγίτης και η Αμφίπολη...




Τις ζεστές μέρες του Οκτωβρίου αξίζει να επισκεφτεί κανείς  την φύση και τους αρχαιολογικούς χώρους κοντά στην πόλη της Δράμας, όπως  το φαράγγι του Αγγίτη, τα ερείπια του τείχους  και τον λέοντα στην Αμφίπολη. 


Η διαδρομή από την Θεσσαλονίκη μέχρι  και την Δράμα περιλαμβάνει και επαρχιακό δρόμο, ο οποίος παρόλο που κουράζει κρύβει μοναδική φύση και αρχαία ερείπια που θα σας ταξιδεύσουν σε άλλα μέρη και εποχές. Λίγο πρίν από την πόλη της Δράμας μπορείτε να επισκεφτείτε το φαράγγι του Αγγίτη. Ένα κατηφορικό μονοπάτι μέσα στο πράσινο, περιτριγυρισμένο από πελώρια βουνά, θα σας οδηγήσει στην γέφυρα και στο ποτάμι που κυλά ορμητικά. Εφόσον ανηφορίσετε από την γέφυρα θα μπορέσετε να κάνετε μία στάση στο κιόσκι και να  ατενίσετε την θέα από ψηλά. 


Στην συνέχεια  μπορείτε να κάνετε μία στάση στην πόλη της Δράμας, να φάτε, να περιηγηθείτε στα παλιά σπίτια της, να περάσετε από τις πηγές της Αγίας Βαρβάρας που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου τα Σαββατοκύριακα και από τα μαγαζιά της. 


Μετά την Δράμα είναι ευκαιρία να εξερευνήσετε τα αρχαία της Αμφίπολης. Ακολουθώντας τις πινακίδες θα αντικρίσετε το τείχος-όπως σώζεται μέχρι και σήμερα-, αλλά και το ποτάμι που κυλάει λίγο πιο κάτω. Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω θα συναντήσετε την πινακίδα για τον λέοντα της Αμφίπολης: το άγαλμα του λιονταριού που  ξεπροβάλλει αμέσως μετά από την γέφυρα. 


Αν δεν θέλετε να επιστρέψετε από την μονότονη διαδρομή της Εγνατίας οδού θα ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμο προς Ασπροβάλτα και Σταυρό, στον οποίο εναλλάσσονται οι εικόνες από τα λιμανάκια και τους ορμίσκους. Μετά τον Σταυρό, πάνω στην πλαγιά, δεσπόζει το κάστρο της Ρεντίνας, ενώ λίγο αργότερα μπορείτε να κάνετε μία τελευταία στάση στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, να πιείτε δροσερό νερό από την βρύση και να δείτε το εσωτερικό της εκκλησίας, το οποίο επισκέφτονται συχνά τουριστικά λεωφορεία. Στην διαδρομή πιθανόν να συναντήσετε και ποδηλάτες που προπονούνται συχνά για κάποιον αγώνα.


Ακόμη και αν επιστρέψετε κουρασμένοι από το ταξίδι θα είναι γλυκιά η κούραση, διότι οι εικόνες από τα τοπία που εναλλάσσονται είναι μοναδικές και αμέτρητες. Όσο δύσκολη και αν είναι η καθημερινότητά σας θα έχετε να θυμάστε τα όμορφα αυτά Σαββατοκύριακα και τους όμορφους ανθρώπους που σας συντροφεύουν σε κάθε ταξίδι. 


Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια