Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα στην σημερινή εποχή..


Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα παραμένουν  πάντοτε ένα επίκαιρο θέμα, καθώς οι παρακάτω συμπεριφορές επηρεάζουν την καθημερινότητά μας σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Καθημερινά στέλνουμε και δεχόμαστε διαφορετικά μηνύματα από διαφορετικούς ανθρώπους, που άλλοτε μας αφορούν άμεσα ή έμμεσα, κάποια μας προβληματίζουν, ενώ κάποια μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε την ζωή μας στους ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει. Στην ουσία πάντοτε προκύπτει ένα στοιχείο που ταράζει  τα νερά. Κάτι που πυροδοτεί νέες σκέψεις και ιδέες, σκέψεις ίσως και για τον ίδιο μας τον εαυτό, που ενώ δείχνουν να ταράζουν  την ισορροπία μας, μας δίνει στην ουσία την ευκαιρία να βρούμε την ισορροπία που χρειαζόμαστε. Διότι χωρίς προβληματισμό δεν μπορούμε να βελτιωθούμε ούτε ως άνθρωποι μεμονωμένα, αλλά ούτε και σαν σύνολο.

Στην καθημερινότητά μας, όπου και αν βρισκόμαστε, συναντάμε συχνά μερικά-αν όχι όλα- από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα. Η αλαζονεία σε συνδυασμό με την ζηλοφθονία συναντάται πολύ συχνά στο επαγγελματικό περιβάλλον, σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ακόμη και μεταξύ φίλων ή συντρόφων. Όταν αναφερόμαστε στην αλαζονεία εννοούμε την ιδέα που έχουν οι περισσότεροι  στην σύγχρονη εποχή ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους. Μόλις ακούσουν ένα ενθαρρυντικό σχόλιο για την δουλειά ή την ζωή τους, 'φουσκώνουν' αμέσως από υπερηφάνεια και είναι έτοιμοι να ασκήσουν την πιο αυστηρή κριτική στους υπόλοιπους, δίχως να υπολογίζουν το ενδεχόμενο ότι τους προσβάλλουν. Η αυτοπεποίθηση πρέπει να υπάρχει σε όλους τους τομείς, αλλά να μην υπερβαίνει τα όρια. 

 Η ζηλοφθονία από την άλλη είναι  ριζωμένη στο dna μας. Κανείς δεν μπορεί να δεχτεί με ευκολία ότι  οι συνθήκες μπορεί να ευνόησαν κάποιον παραπάνω, ώστε να βρίσκεται σε ανώτερη θέση κοινωνικά οικονομικά και πνευματικά. Σχεδόν κανείς στις μέρες μας δεν μπορεί να χαρεί με την επιτυχία ή την χαρά του άλλου. Η ζηλοφθονία φτάνει ορισμένες φορές και σε αρρωστημένα επίπεδα, όταν προσπαθεί κάποιος να 'εξουδετερώσει' τον συνομιλητή του, κάνοντας πικρόχολα σχόλια για να τον μειώσει ή αν του επιτίθεται με κάθε ευκαιρία. 

Ένα άλλο αμάρτημα που είναι επίσης μέρος της καθημερινότητάς μας είναι η αδυναμία αντιμετώπισης κάποιων προβλημάτων ή αδικιών με όσο το δυνατόν περισσότερη ψυχραιμία. Όταν αδυνατούμε να διαχειριστούμε κάποια ζητήματα, δεν έχουμε την υπομονή την δεδομένη στιγμή ή τα αφήνουμε να συσσωρευτούν φτάνουμε  στην οργή, στον υπερβολικό δηλαδή θυμό που μας κάνει να αντιδρούμε υπερβολικά, χαλάει την διάθεσή μας, θολώνει το νου και μας κάνει να χάνουμε την ουσία. 

Η απληστία είναι εξίσου πανταχού παρούσα και συνήθως εκφράζεται μέσω της ανάγκης για απόκτηση περισσότερων χρημάτων, αγαθών και επιτυχίας. Σε μία κοινωνία, στην οποία οι αντιθέσεις είναι έντονες η απληστία είναι γεγονός και σε κάποιες περιπτώσεις δικαιολογημένη: από την μία η αφθονία των πάντων, από την άλλη  η αδυναμία απόκτησής τους λόγω της φτώχειας και της οικονομικής κρίσης. Γενικά όμως μπορεί να θεωρηθεί   αμάρτημα όταν κάποιος δεν αρκείται σε αυτά που ήδη έχει και επιθυμεί διαρκώς περισσότερα. 

Τα παραπάνω αμαρτήματα με εξαίρεση την απληστία που συναντάται και στα 2 φύλα είναι πιο διαδεδομένα στις γυναίκες, ενώ τα παρακάτω συναντώνται σε μεγαλύτερο βαθμό στους άνδρες. Η οκνηρία ή τεμπελιά είναι συχνό φαινόμενο και προκαλεί εκνευρισμό σε όσους κοπιάζουν και δεν τεμπελιάζουν, καθώς δείχνει αδιαφορία για την ενασχόληση με κάποια δραστηριότητα, αλλά και γενικά για την ζωή. Οι γονείς πάντοτε μας τονίζουν πως 'όλα κόποις κτώνται', αλλά μερικές φορές η ζωή μας αποδεικνύει πως οι οκνηροί άνθρωποι περνούν καλύτερα στην ζωή τους.

Τέλος, η λαγνεία σχετίζεται με την έντονη σεξουαλική διέγερση που κατευθύνει  έναν άνθρωπο σε υπερβολικό βαθμό, που ενδέχεται να οδηγήσει και σε απιστία, ενώ η λαιμαργία ή αλλιώς βουλιμία αφορά στην υπερβολική κατανάλωση τροφής από νευρικότητα ή και άγχος. Πόσες φορές ενοχλούμαστε από έντονα, πονηρά βλέμματα από αγνώστους στους δρόμους; Ή πόσο συχνά συναντούμε ανθρώπους που δεν έχουν μέτρο στην κατανάλωση φαγητού;

Πάν μέτρον άριστον έλεγαν οι Αρχαίοι. Στην σημερινή εποχή έχουμε χάσει το μέτρο και αντιδρούμε σε όλα με υπερβολή. Σημασία έχει να έχουμε συναίσθηση του ποιοι είμαστε εμείς και ποια ελαττώματα πρέπει να διορθώσουμε, ώστε να είμαστε συμφιλιωμένοι με εμάς και με τους ανθρώπους γύρω μας. Ο προβληματισμός μέσα από διαφωνίες μπορεί μεν να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε τα λάθη μας δεν μπορεί δε να μας αλλάξει από την μία μέρα στην άλλη. Η προσπάθεια όμως αξίζει πάντοτε από όλους, ώστε με τον καιρό να μάθουμε να λειτουργούμε ως σύνολο και όχι σαν άτομα ξεχωριστά.

Σύνταξη: Λευκοθέα Πανούσου

*φωτογραφία από google

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια