Είναι κοντά τα Χριστούγεννα τελικά;


Τα Χριστούγεννα φέτος μοιάζουν τόσο κοντά αλλά και τόσο μακριά ταυτόχρονα. Απαιτητικά προγράμματα, προβλήματα στην καθημερινότητα και στην κοινωνία μας επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα και μας απομακρύνουν από την λεγόμενη 'χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα'. 


Τα Χριστούγεννα για πολλούς ανθρώπους είναι ιδέα. Δεν είναι απλώς μία γιορτή.  ΅Εμπερικλείει άπειρα συναισθήματα, τα οποία πηγάζουν από  αναμνήσεις και βιώματά μας κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Όταν έχεις γεννηθεί Χριστούγεννα για παράδειγμα αυτή η εποχή μοιάζει μαγική με μία δόση υπερβολής μεν αλλά έχει αυτήν την αίσθηση  δε. Είναι σαν να επιστρέφεις στην παιδική σου ηλικία, κατά την οποία όλα ήταν αθώα και ευχάριστα. Υπάρχουν όμως και αυτοί που ενώ δεν είναι 'χριστουγεννιάτικοι' ανυπομονούν να έρθει η εποχή που θα στολίσουν και θα γεμίσει λάμψη το σπίτι τους και οι γειτονιές. Βέβαια όταν έχεις κάποια απώλεια οι γιορτές σε πονούν, διότι λείπει ένα άτομο από την ζωή σου που ήταν σημαντικό για σένα.


Είναι  η εποχή που οι άνθρωποι βρίσκουν λίγο χρόνο για να δουν τους ανθρώπους που έχουν να δουν καιρό λόγω παρατεταμένων υποχρεώσεων. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι μία όμορφη θρησκευτική γιορτή που αν δεν την αντιληφθείς με το νόημα του δούναι και λαβείν, της ανθρωπιάς, της αγάπης και της ομαδικότητας χάνει το νόημά της. Η εμπορευματοποίησή της αγγίζει πολλές φορές  και ξεπερνά τα όρια της υπερβολής. Όλα γίνονται για τα χρήματα και κανείς δεν νοιάζεται για την πραγματική αξία των Χριστουγέννων.


Φέτος όλα γίνονται με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς. Τα μαγαζιά έχουν στολίσει τις βιτρίνες τους εδώ και 1 μήνα σχεδόν. Οι δήμοι άρχισαν επίσης να επιταχύνουν τις διαδικασίες του στολισμού. Ορισμένα σπίτια έχουν στολίσει ήδη.  Ο λόγος για τα μαγαζιά είναι πολύ πιθανόν η ανάγκη τόνωσης του ηθικού των καταναλωτών, ώστε να αρχίσουν να κάνουν τις αγορές τους από τώρα. Άλλωστε ζούμε στην εποχή  της υπερκατανάλωσης. Στόχος όμως είναι και η τόνωση του ηθικού γενικότερα, καθώς είναι πεσμένο από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας: η κρίση καλά κρατεί, τα έξοδα πολλά, τα έσοδα για κάποιους ελάχιστα ή ανύπαρκτα και η δουλειά εντατική. Πώς να μπορέσει κανείς να νιώσει το κλίμα των Χριστουγέννων;


Παρόλα αυτά όλα είναι μία ιδέα. Αν προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι με το άγχος και την μελαγχολία δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, ίσως μπορέσουμε να μπούμε στο χριστουγεννιάτικο κλίμα και να σκεφτούμε την θετική πλευρά των όσων ζούμε. Οι δυσκολίες μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις στην ζωή μας με περισσότερη δύναμη και ωριμότητα, ώστε τίποτα να μην μας πτοεί. Ας δούμε λοιπόν με άλλο μάτι την καθημερινότητά μας και να προσπαθούμε να γιορτάζουμε όλες τις χαρούμενες στιγμές μας,  δίχως να πνιγόμαστε από τα ίδια μας τα προβλήματα. Και μην ξεχνάμε ότι τα Χριστούγεννα είναι πιο κοντά απ ότι νομίζουμε, απλώς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμη...

Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια