ο κορονοϊός την άνοιξη...




Το κλίμα τρόμου που επικρατεί τον τελευταίο μήνα εξαιτίας του κορονοϊού είναι άνευ προηγουμένου, καθώς ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται συνεχώς και κάθε μέρα προκύπτουν νέες ανακοινώσεις επι του θέματος. 

Η διασπορά του κορονοϊού αποτελεί το πρώτο θέμα της επικαιρότητας. Άνθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες στον δρόμο. Στις στάσεις των λεωφορείων έχουν τοποθετηθεί μεγάλες αφίσες με συμβουλές υγιεινής, όπως προτρέπουν οι ειδικοί. Μέσα στα λεωφορεία κάποιοι φορούν μάσκες με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν την γρίπη, δίχως βέβαια να διασφαλίζεται η προστασία τους.  Όλοι κυκλοφορούν πλέον με αντισηπτικά, ενώ θα έπρεπε να είναι ούτως ή άλλως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Όλοι σε ρωτούν στον χώρο εργασίας σου αν έχεις κορονοιό μεταξύ σοβαρού και αστείου. 1 στις 3 συζητήσεις στα λεωφορεία αφορούν τον ιό. 

Ανησυχία όμως προκαλεί το γεγονός ότι πλήττεται και ο τουρισμός στον οποίο βασίζεται η χώρα μας σε ποσοστό 20%. Ακυρώνονται κρατήσεις σε ξενοδοχεία, πτήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις αθλητικά δρώμενα. Οι πολίτες καταφεύγουν στα σούπερ μάρκετ σε προϊόντα μακράς διαρκείας, σαν να πλησιάζει πόλεμος. Η τελευταία ανακοίνωση  αφορά το κλείσιμο όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για 14 μέρες, με εντολή του υπουργού Υγείας Β.Κικίλια, προκειμένου να πάψει να διασπείρεται ο ιός. 

Αυτό το διάστημα θα πρέπει τουλάχιστον να απολυμανθούν χώροι και κτήρια, που χρησιμοποιούνται από πλήθος κόσμου, ώστε να υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό στο μέλλον. Ο πανικός δεν είναι λύση, αλλά και η πλήρης αδιαφορία δεν οφελεί στην συγκεκριμένη περίπτωση. Ο καθένας οφείλει να τηρεί τους κανόνες υγεινής και να προφυλάσσεται με κάθε δυνατό τρόπο. 



Υπό αυτές τις συνθήκες είναι δύσκολο να χαρεί κανείς τον ερχομό της άνοιξης και τα έντονα χρώματα της φύσης που εντυπωσιάζουν. Αλλά παραμένουν παρόλα αυτά μία αχτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο.
Τέλος, δεν  μπορούμε να παραλείπουμε τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας ή να ‘παραλύσουμε’ και εμείς παραμένοντας αδρανείς, διότι όλα βρίσκονται σε εξέλιξη και πρέπει να ακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. 

Τέλος, να σημειωθεί ότι το κέντρο της πόλης έχει αραιώσει αρκετά αυτές τις μέρες…

Κείμενο και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια