Η Σιθωνία μετά την καραντίνα
Το δεύτερο πόδι Χαλκιδικής παραμένει ξέγνοιαστο και ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό και δη την εποχή του κορωνοϊού, που έχει αλλάξει ριζικά την ζωή μας, τις συνήθειές μας και έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της Ελλάδας.
Πέρασε ένας χρόνος και λίγες μέρες από τον καταστροφικό τυφώνα στην Χαλκιδική που προκάλεσε υλικές ζημιές και αποθάρρυνε πλήθος τουριστών να παραμείνουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, όπου διέμεναν. Δεν έφτανε όμως η περσινή καταστροφή, καθώς φέτος προστέθηκε ο αόρατος εχθρός ονόματι κορωνοϊός που αποθάρρυνε ακόμη περισσότερους τουρίστες να επισκεφτούν την καταπράσινη Σιθωνία.
Στην Συκιά για παράδειγμα οι θαμώνες των κάμπινγκ είναι κυρίως Γερμανοί, Βούλγαροι και ελάχιστοι Έλληνες, ενώ όπως ανέφερε μία εργαζόμενη το κάμπινγκ βασίζονταν στους Πολωνούς, οι οποίοι άρχισαν να έρχονται από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Οι συνθήκες στο κάμπινγκ έχουν αλλάξει: Τηρούνται οι αποστάσεις, υπάρχει παντού αντισηπτικό και οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι πιο καθαρές από οποιαδήποτε άλλη χρονιά.
Η κίνηση στους δρόμους τις πρώτες μέρες του Ιουλίου δεν συγκρίνεται με άλλες χρονιές, που σχηματίζονταν ουρές χιλιομέτρων.
Τα μαγαζιά στην Σάρτη υπολειτουργούν και ο κόσμος είναι λίγος σε σχέση με παλιότερα. Λείπει η ζωντάνια από ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Σιθωνίας. Το σκηνικό αρχίζει να αλλάζει ως ένα βαθμό , αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Παρόλα αυτά το τοπίο παραμένει παραμυθένιο. Οι ορμίσκοι στην Συκιά (Λιναράκι, Λιμανάκι, Πηγαδάκι, Κληματαριά) παραμένουν απάνεμοι, γαλαζοπράσινοι, αβαθείς και αμμώδεις. Η έλλειψη συνωστισμού μέσα στην θάλασσα δημιουργεί μεγαλύτερο αίσθημα ευφορίας για τους πλεούμενους, αλλά αυτό δεν ισχύει για τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών μπροστά στην θάλασσα που χάνουν διαρκώς χρήματα και πελάτες από την κρίση που προκάλεσε η καραντίνα. Το βράδυ τα φώτα στην παραλία της Συκιάς σχηματίζουν μέσα στην θάλασσα φωτεινά μονοπάτια, όπως συμβαίνει με το φως του φεγγαριού.
Από την άλλη η θέα της Σάρτης από ψηλά παραμένει εντυπωσιακή, ειδικά το βράδυ που φωτίζονται οι σμιλευμένοι βράχοι από το κύμα, ενώ φυσάει ένα ψιλό αεράκι. Αφού περιηγηθείτε στα στενά της με τα μαγαζιά και τα σουβενίρ μπορείτε να απολαύσετε ένα δροσερό κοκτέιλ, ώστε να σας μείνει η εικόνα μίας ζωντανής Σάρτης, όπου όλοι απολαμβάνουν το ποτό τους και συζητούν σε παρέες μέχρι το πρωί.
Οι διακοπές με τροχόσπιτο μπροστά στην θάλασσα είναι ο καλύτερος τρόπος χαλάρωσης. Θα χάσετε την αίσθηση του χρόνου, θα περάσετε μερικές μέρες στην φύση και θα αποφύγετε την ζέστη της πόλης, καθώς το βράδυ το αεράκι που έρχεται από το βουνό μπορεί μέχρι και να σας κρυώσει.
Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου