Περιήγηση στην Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης...

 


Ανάμεσα στις σύγχρονες πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης θα συναντήσετε τα κατάλοιπα της αρχαίας Ρωμαϊκής Αγοράς, τα οποία ήρθαν στην επιφάνεια με εκσκαφές το 1966, χάρη στο σχέδιο ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου. 


 

 Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι πλημμυρισμένη από σημαντικά πολιτιστικά μνημεία, όπως είναι και η  Ρωμαϊκή Αγορά που αξίζει να επισκεφτείτε, παρά τις  νέες συνθήκες  που επιβάλλουν τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας και μάσκες μέσα στο μουσείο.



Πάνω από την Εγνατία και κάτω από την εκκλησία του  Αγίου Δημητρίου βρίσκεται κτισμένη η κατά τα ρωμαϊκά πρότυπα αγορά (τέλη 2ου με αρχές 3ου αιώνα), που αποτελούνταν από δημόσια κτήρια(πολλά από αυτά καταστράφηκαν το 620 μ.Χ από σεισμό), ενώ κατά την Ρωμαϊκή περίοδο περιλάμβανε 2 πλατείες: η μία πλατεία αποτελούνταν από την κρυπτή στοά, το μουσείο και το Ωδείο, ενώ η άλλη δεν διέθετε στοές και είναι ακόμη ανεξερεύνητη κάτω από τμήμα της πλατείας Αριστοτέλους.


 

 Σύμφωνα με τις εκσκαφές επρόκειτο για μία ορθογώνια πλατεία  με μαρμάρινο δάπεδο, ένα ωδείο-βουλευτήριο (τετρακοσίων περίπου θέσεων) με κερκίδες και σκηνή, που επιχείρησαν μάταια στα μέσα του 4ου αιώνα να το μετατρέψουν σε θέατρο 2.500 θέσεων, μία πολυώροφη στοά στο ισόγειο-την κρυπτή στοά- και συγκρότημα λουτρών σε κυκλική μορφή. Μετά τον 5ο αιώνα το ωδείο λειτουργεί ως υποδοχέας των ομβρίων υδάτων. 



 

Σήμερα η πλατεία της ρωμαϊκής αγοράς είναι επισκέψιμος χώρος, ενώ λειτουργεί μουσείο,  η  είσοδος του οποίου γίνεται από την κρυπτή στοά. Μέσα στο μουσείο βρίσκονται γλυπτά και νομίσματα από την γύρω περιοχή της Θεσσαλονίκης.


 

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ο μονόλιθος μαρμάρινος κίονας που βρέθηκε σε σημείο της αγοράς, κοντά στο ωδείο, παραμένει στο ίδιο σημείο μετά την αναστήλωσή του, δίχως να έχει μετακινηθεί, χάρη στον έφορο αρχαιοτήτων Φ.Πέτσα που κατάφερε να ανατρέψει τα σχέδια ανέγερσης οποιουδήποτε κτιρίου στην περιοχή. 


 

Οι αντιθέσεις στην περιοχή είναι εμφανείς, αφού η αγορά παραπέμπει σε μία άλλη εποχή-στους Ρωμαίους κατακτητές από την μία- αλλά και σε μία πιο λαμπρή αρχιτεκτονική που λείπει σε μεγάλο βαθμό από την σύγχρονη θεσσαλονίκη. 




 
 

Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Πράγα σε 5 μέρες...

Λισαβόνα: το όνειρο που έγινε πραγματικότητα...