Η Βέροια των υδάτων...

 



Η Βέροια είναι ιδανική για σύντομες εξορμήσεις όλες τις εποχές, καθώς διαθέτει φυσική ομορφιά, γραφικά σοκάκια, μνημεία και καλό φαγητό, ενώ η διαδρομή είναι ευχάριστη και διόλου κουραστική.


 

Στην Βέροια θα φτάσετε μετά από περίπου μία ώρα από την Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας οδού. Στην διαδρομή μπορείτε να κάνετε μία στάση για να ξεκουραστείτε ή για να φωτογραφίσετε μία εντυπωσιακή γέφυρα, περιτριγυρισμένη από πράσινο,  κάτω από την οποία κυλούν ορμητικά τα νερά του ποταμού. 

 


Η Βέροια είναι γνωστή για τα άφθονα νερά και την πολιτιστική της κληρονομιά(εκκλησίες, μνημεία, αρχοντικά) και θα το διαπιστώσετε μόλις αρχίσετε να περιπλανιέστε μέσα στα στενά. Δεν χρειάζεται πλοηγός παρα μόνο διάθεση για εξερεύνηση και θα ανακαλύψετε σίγουρα μέρη που θα σας μαγέψουν. Ένα από αυτά τα μέρη είναι ο Τριπόταμος. Θα ακούσετε να ρέει άφθονο νερό μέχρι που θα αντικρίσετε τα νερά και ένα καταπράσινο δάσος. Τα σπίτια που είναι χτισμένα γύρω από τα νερά έχουν την τύχη να αντικρίζουν ένα παραμυθένιο πράσινο τοπίο. Ο Τριπόταμος προκύπτει από 3 ρέματα που ενώνονται σε ένα(Ασπρονέρι, περιοχή Τορμάνης, Μαυρονέρι). Υπάρχει μονοπάτι που όσο το διασχίζετε ακούτε το τρεχούμενο νερό και βλέπετε τον ποταμό. Στο μονοπάτι αυτό μπορεί να φανταστεί κανείς να διαδραματίζεται ολόκληρη ταξιδιωτική εκπομπή αφιερωμένη στην Βέροια και στην φυσική της ομορφιά. Στο σημείο αυτό θα νιώσετε ότι ο κορωνοιός δεν υφίσταται, εκτός αν συναντήσετε κάποια πεσμένη μάσκα στον δρόμο, όπως συμβαίνει σε όλες τις πόλεις δυστυχώς …








 



Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί ο πλάτανος που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1997 χάρη στην φυσική ομορφιά του δέντρου. Πέραν αυτού παρουσιάζει και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς σύμφωνα με την επιγραφή στα κλαδιά του απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους το 1430 ο μητροπολίτης Βέροιας και Νάουσας Αρσένιος, όπως και οι Βεροιώτες πρόκριτοι. Απέναντι από τον πλάτανο βρίσκεται η Παλιά Μητρόπολη-βυζαντινή βασιλική του 11ου αιώνα που από το 2016 μετά τις εργασίες αποκατάστασης είναι επισκέψιμο μνημείο.  Διαθέτει πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο και μοιάζει σε σχήμα με τον παλαιοχριστιανικο ναό του Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης. 

Μέσα στα στενά θα συναντήσετε και άλλες βυζαντινές εκκλησίες και παλιά αρχοντικά που θα νομίσετε ότι βρίσκεστε σε ένα άλλο μέρος μακριά από το πολύβουο κέντρο με τις πολυκατοικίες. Μετά από έναν μεγάλο περίπατο στην πόλη θα πεινάσετε, οπότε μπορείτε να  επισκεφτείτε είτε κάποια μαγαζιά κοντά στο δημαρχείο είτε αυτά στον πλάτανο.

Μετά το φαγητό εφόσον το επιτρέπει και ο καιρός μπορείτε να κάτσετε στην ελιά για ρεβανί ή να απολαύσετε καφέ στο χέρι και να κάτσετε σε ένα από τα παγκάκια ατενίζοντας τον απέραντο κάμπο της Βεροίας. 






 

Κάθε εποχή το φυσικό τοπίο αλλάζει χρώμα και αξίζει να ξαναεπισκεφτείτε την πόλη ή να την συνδυάσετε με μία άλλη εκδρομή προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι ή 3-5 πηγάδια. Ένα διαφορετικό σκηνικό με σκι, τελεφερίκ και χαλάρωση δίπλα στο τζάκι, όταν θα χειμωνιάσει.



 

Υ.Γ μία εκδοχή του ονόματος της πόλης προέρχεται από το βε(φε εκείνη την εποχή) και από την  κατάληξη -ροία, δηλαδή από το ρήμα ρέω λόγω των υδάτων που ρέεουν σε όλη την πόλη

Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια