Το Orient express στην Θεσσαλονίκη;

 


Ένα μουσείο που παραμένει άγνωστο για πολλούς Θεσσαλονικείς και αξίζει να το επισκεφτεί κανείς είναι αυτό του Σιδηροδρομικού Μουσείου που βρίσκεται στην δυτική Θεσσαλονίκη και διοργανώνει ξεναγήσεις όλο τον χρόνο για μικρούς και  μεγάλους.



Η καραντίνα έπληξε και την λειτουργία των μουσείων, αλλά πλέον έχουν ανοίξει και ειδικά το Σιδηροδρομικό μουσείο θα σας ταξιδέψει πίσω στον χρόνο και θα σας κάνει να φανταστείτε τον εαυτό σας να ταξιδεύει με τρένο σε μέρη μακρινά.




Από το 2001 στεγάζεται μόνιμα στο διατηρητέο κτίριο της πρώην ‘Στρατιωτικής στάσης’ στην περιοχή Διαλογής Κορδελιού. Το κτίριο, όπου στεγάζεται το μουσείο, κτίσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli και διαθέτει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ.



Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μοιάζει με πρότυπο σιδηροδρομικό πάρκο. Μέσα σε πράσινο τοπίο με καθίσματα αναψυχής για τον επισκέπτη σε υπαίθριο, αλλά και σε εσωτερικό χώρο, εκτίθενται ατμομηχανές, δρεζίνες, γερανοί και  βαγόνια, εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στον σταθμό, τηλέγραφοι, ακυρωτικά μηχανήματα εισιτηρίων, φανοί, στολές Ελλήνων και ξένων εργαζομένων στον σιδηρόδρομο, λευκώματα με παλιές φωτογραφίες του σταθμού και παλιά κτίσματα,  που μας μεταφέρουν σε μία άλλη εποχή.







Η ιστορική στρατιωτική στάση  επιλέχτηκε, διότι λειτουργούσε ως πρόσταθμος το 1915-1918 και συνέδεε τις  γραμμές Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινουπόλεως και την γραμμή Θεσσαλονίκης -Σκοπίων,  διευκολύνοντας τις μεταφορές και τους ανεφοδιασμούς γενικότερα. Τα ευρήματα που στολίζουν τον χώρο της στρατιωτικής στάσης έχουν βρεθεί σε υπηρεσιακούς χώρους του Ο.Σ.Ε.




Στην είσοδο του μουσείου αναγράφεται το όνομα του ιδρυτή, του  Ευθύμη Κοντόπουλου. Όπως αναφέρει ο ξεναγός κ.Κωνσταντίνος Πέικος, «το μουσείο διευθύνεται στην παρούσα φάση από τον σύλλογο φίλων σιδηροδρόμου, που αποτελείται από μηχανικούς-πρώην εργαζομένους του ΟΣΕ, οι οποίοι διαθέτουν  μεράκι, προσπαθούν να συντηρήσουν και να παρουσιάσουν τα εκθέματα, διαδίδοντας στο ευρύτερο κοινό την αγάπη τους για την σιδηροδρομική ιστορία, αλλά και την αναβίωση της ατμόσφαιρας ενός ξεχασμένου κόσμου». Το μουσείο στηρίζεται οικονομικά από το αντίτιμο εισόδου, χορηγίες ιδιωτών και τον ΟΣΕ.





Το πιο ενδιαφέρον σημείο της ξενάγησης αποτελεί αναμφισβήτητα η επίσκεψη στο εσωτερικό ενός βαγονιού του Orient Express, του αγγλικού θρυλικού τραίνου που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το αστυνομικό βιβλίο της Agatha Christi "Έγκλημα στο Orient express", που έχει μεταφερθεί τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες, όσο και σε σκηνή θεάτρου με μεγάλη επιτυχία. Η είσοδος στο Orient Express δίνει την αίσθηση ότι πρωταγωνιστείς στην ταινία της Agatha. Το βαγόνι διατηρείται σε καλή κατάσταση με ξύλινο εσωτερικό, δερμάτινα αρχοντικά καθίσματα και ωραίους διαδρόμους. Σύμφωνα με τον κ. Πέικο,  το βαγόνι αυτό παραχωρήθηκε σε γνωστό Θεσσαλονικιό σκηνοθέτη για το ανέβασμα παράστασης, βασισμένο στο μυθιστόρημα της Christi, ενώ χρησιμοποιείται συχνά και από μαθητές για γυρίσματα ντοκιμαντέρ και φωτογραφικά πρότζεκτ.

 



Το μουσείο δέχεται συχνά συλλόγους, πολιτιστικούς φορείς, σχολεία, αλλά και μεμονωμένους επισκέπτες. Δίνει την δυνατότητα σε μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις για την εικόνα του σιδηροδρομικού τοπίου και τον τρόπο λειτουργίας των μηχανών των τραίνων τα παλαιότερα χρόνια. Άλλωστε, τα τραίνα παραμένουν ένα από τα πιο δημοφιλή και ασφαλή μέσα μεταφοράς  μέχρι και σήμερα. Εκδίδει συλλεκτικά ημερολόγια, διοργανώνει εκπαιδευτικές εκδρομές, όπως και μουσικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 






Σύνταξη και Φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια