Ανασκόπηση χρονιάς: το 2023 πλησιάζει...!

 


Το 2022 μας αποχαιρετά και πολλοί είναι αυτοί που αδημονούν να το αφήσουν πίσω τους, αλλά και να κάνουν μία ανασκόπηση στις μοναδικές στιγμές που έζησαν και θα θυμούνται για όλη τους την ζωή. 

Κάθε χρόνος αφήνει πίσω του συντρίμμια, απώλειες, χωρισμούς, δυσάρεστα νέα. Μας αφήνει συχνά απογοητευμένους, εγκλωβισμένους σε αδιέξοδα και δύσκολες αποφάσεις. Μας γεμίζει όμως και με περισσότερες γνώσεις, εμπειρίες, μαθήματα ζωής, καινούριους ανθρώπους, χαμόγελα, χαρές και αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πως οι δυσκολίες είναι αυτές που μας μαθαίνουν να γινόμαστε πιο σοφοί, πιο δυναμικοί, πιο αποφασιστικοί και να αρπάζουμε τις ευκαιρίες που μας δίδονται. 

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να μην αντιμετωπίζουμε τίποτα πιο σοβαρά απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, να χαμογελάμε με κάθε δυσκολία, να πέφτουμε αλλά να μην χάνουμε την αξιοπρέπειά μας.  Ακόμη και αν νιώθουμε ότι χάσαμε τον εαυτό μας να προσπαθούμε να τον ξαναβρούμε, να αναγνωρίζουμε τα προτερήματα και τα λάθη μας και να προχωράμε μπροστά. Να θέτουμε στόχους και να προσπαθούμε να  τους πετυχαίνουμε - αν όχι όλους- τους περισσότερους από αυτούς. Να ονειρευόμαστε μία όμορφη ζωή, μία ζωή που θα προσφέρει αξία σε εμάς και στους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. 



Το 2022 έβριθε από  γεγονότα που σόκαραν το κοινωνικό γίγνεσθαι αλλά και εμάς τους ίδιους σε προσωπικό επίπεδο. Μετά από την υγειονομική κρίση που άρχισε να αποκλιμακώνεται ξεκίνησε ο πόλεμος συμπαρασέρνοντας όλες τις χώρες σε μία γενικότερη ακρίβεια, αλλά και σε ενεργειακή κρίση που συζητιέται επί μήνες. Νιώθουμε ολοένα και πιο  μουδιασμένοι από τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Η ανεργία μαστίζει όλες τις χώρες, με την Ελλάδα να βρίσκεται εδώ και χρόνια σε κορύφωση. 

Από την άλλη υπάρχουν ακόμη χώρες εν έτη 2022 που δεν γνωρίζουν περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανθρώπινης βούλησης και ελευθερίας, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της Ιρανής γυναίκας που σκοτώθηκε επειδή δεν φορούσε το χιτζάμπ «σωστά», όπως ορίζει η θρησκεία. Το μόνο που ίσως μας παρηγορεί είναι ότι πλέον οι γυναίκες αντιδρούν, δεν διστάζουν να υψώσουν την φωνή τους και να καταδικάσουν τέτοιου είδους συμπεριφορές, προκειμένου να αποτρέψουν όσο το δυνατόν την επανάληψη τέτοιων περιστατικών. Στην περίπτωση αυτή ακολούθησαν πολλές πορείες διαμαρτυρίας στο Ιράν και παγκοσμίως, ενώ όλες οι γυναίκες ανά τον κόσμο έκοβαν τα μαλλιά τους ως ένδειξη συμπαράστασης και διαμαρτυρίας ανεβάζοντας βίντεο και φωτογραφίες σε όλες τις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Ένα άλλο γεγονός που συγκλόνισε την κοινή γνώμη και έκανε τον γύρο του διαδικτύου λίγους μήνες πριν ήταν η είδηση ότι σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι από τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα για την διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου στο Κατάρ. Πόσο αίμα χύθηκε και θα χυθεί ακόμη στον βωμό του χρήματος και της απληστίας; Για να μην μιλήσουμε για τις γυναικοκτονίες και τις δολοφονίες νέων ανθρώπων που έχασαν και χάνουν άδικα την ζωή τους. 

Η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν θα πάψουν να συμβαίνουν γεγονότα που θα μας προκαλούν ρίγος, αλλά πάντοτε πρέπει να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ και να βελτιώνουμε την ζωή και την καθημερινότητά μας, να ζούμε με ποιότητα όσο μπορούμε και να παράγουμε έργο που θα θυμούνται και οι επόμενες γενιές. 

Φτάνουμε λοιπόν στο τέλος της χρονιάς, στις γιορτές, που όλοι κάνουμε περισσότερες θετικές σκέψεις, ξαναγινόμαστε παιδιά και προσπαθούμε να διασκεδάζουμε με την κάθε ευκαιρία. Κανείς δεν ξέρει τι μας επιφυλάσσει το 2023, αλλά πάντοτε πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες με περισσότερη υγεία,  γέλιο, ζωντάνια, φως, δημιουργικότητα και αυτοβελτίωση. Να υπάρχει περισσότερη καλοσύνη και λιγότερος εγωισμός στις ψυχές των ανθρώπων, να είναι ανοιχτοί να ακούσουν και να πουν με καλοπροαίρετο τρόπο όσα νιώθουν, να μην διστάζουν να παραδεχθούν τα λάθη τους και να μην επιμένουν σε απόψεις που δεν οδηγούν πουθενά. Να ζουν την ζωή τους στο έπακρο και να μην αναβάλλουν τίποτα για αύριο, διότι η ζωή βρίσκεται στο σήμερα, κυλάει σαν γάργαρο νερό. Το σημαντικότερο όμως, που δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ποτέ, είναι το πόσο σημαντικό είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι, διότι η αγάπη δεν χάνει την αξία της, παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο...!




Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια