Μύρισε παριζιάνικος αέρας…


Όποια εποχή και αν επισκεφτεί κανείς το Παρίσι θα σαγηνευτεί από τον αέρα και το φώς αυτής της πόλης, ειδικά αν μείνει τουλάχιστον 5 μέρες και μπορέσει να επισκεφτεί τα περισσότερα από τα αξιοθέατά της. 



Το πέρασμα με τρένο από την Γερμανία στην Γαλλία και συγκεκριμένα από το Χίλντεσχάιμ στο Παρίσι διαρκεί 6.30 ώρες και αποτελεί μία ξεχωριστή εμπειρία. Το τρένο φτάνει μέχρι και τα 300 χλμ, μα δίνει την αίσθηση της  μικρότερης ταχύτητας, έτσι  ο επισκέπτης απολαμβάνει τις εικόνες από τα τοπία που εναλλάσσονται μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Τοπία όπως απέραντα λιβάδια ή αστικό τοπίο όπως  νεοκλασικά όταν το τρένο πλησιάζει σε κωμοπόλεις ή ουρανοξύστες όταν πλησιάζει σε μεγαλουπόλεις(Φρανκφούρτη). 



Το Παρίσι αποτελεί δικαίως έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς όχι μόνο για τους Ευρωπαίους, αλλά για όλο τον κόσμο. Όταν επισκέπτεται κανείς το Παρίσι για πρώτη φορά μαγεύεται από τα φώτα που εκπέμπει αυτή η πόλη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που την αποκαλούν πόλη του φωτός. Δεν είναι μόνο τα φώτα που ακτινοβολούν το βράδυ δημιουργώντας μία υπέροχη ατμόσφαιρα, αλλά κυρίως η ζωντάνια αυτής της πόλης, οι άνθρωποί της της που παρά τις δυσκολίες φαίνονται να απολαμβάνουν την ζωή. 


Μία από τις πιο ζωντανές και ατμοσφαιρικές περιοχές του Παρισιού είναι η περιοχή Sentier, γεμάτη από εστιατόρια διεθνούς κουζίνας, καφετέριες και μπαράκια, όπου θα απολαύσετε ωραίες κρέπες για πρωινό, καλό φαγητό-όχι τόσο ακριβό- για μεσημεριανό, νόστιμα, παραδοσιακά γλυκά όπως είναι η creme brulee για επιδόρπιο και το κρασάκι σας με όμορφη παρέα το βράδυ. Εφόσον μένετε μακριά από το κέντρο θα σας εξυπηρετήσουν το μετρό (M), το τραμ (T), όπως και το προαστιακό τρένο (RER), καθώς οι αποστάσεις μέσα στην πόλη είναι μεγάλες. 


Για παράδειγμα στην δική μου περίπτωση το κέντρο απείχε από το airbnb 45 λεπτά με 1 ώρα χρησιμοποιώντας 2 με 3 μέσα μεταφοράς, αλλά οι διαδρομές ήταν τόσο ευχάριστες που η ώρα περνούσε ταχύτατα. Μόλις έβγαινες από τον σταθμό του μετρό αντίκριζες πανέμορφα νεοκλασικά κτίρια που μπορεί να ήταν απλώς δημόσιες υπηρεσίες αλλά έμοιαζαν με μουσεία. Κάποιοι σταθμοί του μετρό ήταν τόσο μεγάλοι που έπρεπε να περπατήσεις μέσα 3-4 λεπτά για να βγεις ξανά στην επιφάνεια, ενώ υπήρχαν σε γωνιές του σταθμού ή και μέσα στα βαγόνια του μετρό  μουσικοί του δρόμου που διασκέδαζαν το αδιάφορο πλήθος που μόνη του έγνοια ήταν να μεταφερθεί στις δουλειές του. 


Εφόσον αγαπάτε την λάμψη και την υψηλή μόδα οφείλετε να επισκεφτείτε το πολυκατάστημα Galerie Lafayette στην λεωφόρο Haussmann, σταματώντας στην στάση του μετρό Opera, όπου θα συναντήσετε γνωστές πολυτελείς μάρκες με απαγορευτικές τιμές, αλλά αξίζει η επίσκεψη, καθώς το εσωτερικό του κτιρίου αποτελεί έργο τέχνης, καθώς περιβάλλεται από γυάλινο θόλο  και διαθέτει πανέμορφα σμιλεμένα μπαλκόνια με χρυσές πινελιές. Εάν όμως θέλετε όντως να ψωνίσετε κάτι για να θυμόσαστε το Παρίσι, χωρίς να είναι τόσο απλησίαστες οι τιμές επιβάλλεται να επισκεφτείτε την γνωστή λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων (Champ’ Elysees), η οποία ξεκινάει από την πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ, όπου θα συναντήσετε την Αψίδα του Θριάμβου και καταλήγει στην πλατεία Κονκόρντ. Αυτήν την περίοδο, λόγω των εκπτώσεων θα βρείτε σίγουρα ένα ρούχο, παπούτσι,  καλλυντικό ή κόσμημα που θα γράφει το όνομά σας και δεν θα πρέπει να θυσιάσετε κάτι άλλο για να το αγοράσετε. 



Σαφώς δεν μπορείτε να παραβλέψετε την επίσκεψη στον πύργο του Αιφελ(Tour Eiffel) , στο σήμα κατατεθέν του Παρισιού αλλά και σημείων γύρω από αυτόν, όπου θα βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες. Αρχικά αξίζει να επισκεφτείτε την γέφυρα του Αλεξάνδρου (Pont Alexandre III), μία επιβλητική, μεγαλειώδης γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Σηκουάνα και προσφέρει θέα στον πύργο του Άιφελ. Δεύτερο σημείο για πανοραμική θέα στον πύργο αποτελεί η περιοχή Trocadero που είναι εύκολα προσβάσιμη με το μετρό. Στο σημείο αυτό συγκεντρώνονται καθημερινά άνθρωποι από όλο τον κόσμο για να απολαύσουν το φαντασμαγορικό σόου με τα φώτα. Συγκεκριμένα καθημερινά μετά τις 8 το απόγευμα κάθε ώρα τρεμοπαίζουν τα φώτα του Άιφελ για 5 λεπτά. Το θέαμα είναι λαμπερό και όμορφο, ενώ μπορείς να το αντικρίσεις από κάθε σημείο που είναι ορατός ο πύργος του Άιφελ. 



Μία μέρα που θα πετύχετε καθαρό  καιρό, καθώς το Παρίσι συνηθίζει να είναι βροχερό και κρύο,  θα επισκεφτείτε τον πύργο του Άιφελ. Αυτήν την περίοδο είναι κλειστό το υψηλότερο σημείο του πύργου λόγω έργων, αλλά αξίζει να δείτε τον πρώτο και δεύτερο όροφο για να απολαύσετε την  πανοραμική θέα όλου του Παρισιού που θα σας μείνει αξέχαστη. Ο αέρας θα σας διαπεράσει εκεί ψηλά , αλλά θα σας ανταμείψει το μαγικό τοπίο του Παρισιού. 




Επόμενο αγαπημένο μνημείο που κάηκε εν μέρει το 2019 και είναι γνωστό από την ταινία ‘Η Παναγία των Παρισίων’ δεν είναι άλλο από την Notre-Dame de Paris(Παναγία των Παρισίων),  η οποία βρίσκεται υπό κατασκευή για να διορθωθούν οι ζημιές και να ξαναγίνει επισκέψιμη στο κοινό.  Μπορείτε να την θαυμάσετε εξωτερικά, καθώς παραμένει υπέρλαμπρη, όπως και να καθίσετε σε ένα από τα καφέ δίπλα στην τζαμαρία για να απολαμβάνετε την θέα της. Έχει ανακηρυχθεί από την Unesco ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς  αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκκλησίες γοτθικού ρυθμού του κόσμου. Το τοπίο γύρω από αυτήν είναι εξίσου μαγευτικό, διότι βρίσκεται πάνω στην νησίδα Île de la Cité του ποταμού Σηκουάνα (la Seine). 



Επόμενη στάση φυσικά είναι το μουσείο του Λούβρου που  σε ταξιδεύει σε  όλους τους πολιτισμούς του κόσμου με τις μόνιμες συλλογές του και  φιλοξενεί θεματικές εκθέσεις κατα διαστήματα. Θα χρειαστείτε σίγουρα πολλές ώρες στο μουσείο και πολύ πιθανόν να μην μπορέσετε να το δείτε όλο, αφού είναι πλούσιο σε εκθέματα και ιστορία. Πολύ δημοφιλή σημεία του μουσείου που συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου είναι το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης που βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο μουσείο, η Αφροδίτη της Μήλου, αλλά και ο πίνακας της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Πέραν του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που σε κάνει να νιώθεις δέος και συγκίνηση,  θαυμασμό προκαλεί η αίθουσα με τα περίτεχνα κοσμήματα και αγάλματα που δείχνει πως ήταν το μουσείο σε μορφή παλατιού τον 14ο αιώνα. Περνώντας με το λεωφορείο θα το θαυμάσετε, καθώς είναι περίτεχνο και στο εξωτερικό του, ενώ κλέβει τις εντυπώσεις η γυάλινη πυραμίδα στην αυλή του μουσείου, ειδικότερα όταν φωτίζεται το βράδυ. 













Εφόσον διαθέτετε χρόνο θα μπορούσατε να επισκεφτείτε την Μονμάρτη, τη διάσημη περιοχή των καλλιτεχνών που αποτελεί έναν από τους υψηλότερους λόφους του Παρισιού και φημίζεται για την γραφικότητά της. Αξίζει να ανεβείτε τον λόφο και να αντικρίσετε από κοντά τον καθολικό ναό, όπου συρρέει πλήθος κόσμου, ενώ θα έχετε θέα σε όλη την πόλη από ψηλά ακούγοντας άσματα από τους μουσικούς του δρόμου. Μπορείτε να ανεβείτε είτε με τα πόδια είτε με κάτι σαν τελεφερίκ. Να σημειωθεί ότι για το ‘τελεφερίκ’ ισχύει η κάρτα όλων των διαδρομών για τα μέσα μεταφοράς, οπότε δεν θα χρειαστείτε επιπλέον εισιτήριο. Η Μονμάρτη διαθέτει μαγαζιά με ενδύματα-υποδήματα, με τρόφιμα, εστιατόρια, καφετέριες, είδη σουβενίρ, οπότε μπορείτε να παραμείνετε για ώρες στην περιοχή. Αξιοθέατο έχει γίνει ο τοίχος της αγάπης, στον οποίο έχει γραφτεί σε άπειρες γλώσσες, η φράση Σε αγαπώ, διότι μην ξεχνάμε ότι το Παρίσι είναι και η πόλη του έρωτα. Εάν ξεφύγετε από το κέντρο της Μονμάρτης θα συναντήσετε μία κακόφημη περιοχή, η οποία αποκλίνει από την εικόνα που θα έχετε σχηματίσει για το Παρίσι. Τέτοιες περιοχές θα βρείτε αδιαμφισβήτητα σε όλες τις χώρες και ειδικά σε μεγαλουπόλεις, αλλά μην αφήσετε να σας επηρεάσει αρνητικά, καθώς όλες οι πόλεις έχουν δύο όψεις. . 




Μία μέρα πριν φύγετε και εφόσον σας το επιτρέπει ο καιρός μπορείτε να κάνετε μία τελευταία βόλτα στον Σηκουάνα με το πλοίο διάρκειας 1 ώρας και να καθίσετε έξω στο κατάστρωμα για να απολαμβάνετε το πέρασμα από τις περίτεχνες γέφυρες και όλα τα αξιοθέατα της πόλης. 



Το Παρίσι αποτελεί όντως έναν υπέρλαμπρο και πανέμορφο προορισμό που πρέπει όλοι να επισκεφτούν έστω μία φορά στην ζωή τους. Το μόνο αρνητικό είναι ότι οι Γάλλοι γνωρίζουν ελάχιστα έως μηδενικά αγγλικά ακόμη και στα πιο τουριστικά σημεία της πόλης επιβεβαιώνοντας την αστείρευτη αγάπη για την γλώσσα τους. Παρόλα αυτά με καλή διάθεση και θέληση θα μπορέσετε να συνεννοηθείτε και να ζήσετε στιγμές που θα θυμόσαστε με νοσταλγία και αγάπη, όσα χρόνια και αν περάσουν. 




Εις το επανιδείν…


Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια