Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια

 



Η Ρόδος ανήκει στα νησιά που σου δημιουργούν μία έντονη επιθυμία να τα επισκεφτείς από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ ενδείκνυται για λάτρεις της περιήγησης, της εξερεύνησης, αλλά και της διασκέδασης μέχρι πρωίας.

Το νησί αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί  έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς, παρά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Ιούλιο στο νότιο τμήμα του νησιού. 










Ήταν αρχές Ιουνίου περίπου, όταν άρχισα να διερευνώ αεροπορικά εισιτήρια, τόπο διαμονής και τα τουριστικά αξιοθέατα του νησιού. Μετά από αρκετή έρευνα και κριτικές βρήκα ένα προσιτό δωμάτιο στην Κρεμαστή, στα βόρεια του νησιού, σε απόσταση περίπου 10 χλμ. από το αεροδρόμιο και από την χώρα της Ρόδου. 

Περίπου 2 μέρες πριν από την πτήση μου για Ρόδο ξέσπασε η πυρκαγιά σε διάφορα σημεία του νησιού, τα οποία-κατά τύχη- απείχαν από το κατάλυμα παραμονής μου. 










Κάθε μέρα υπήρχε κλίμα ανησυχίας μήπως η φωτιά κατακλύσει όλο το νησί. Περιπλανώμενη στα μεσαιωνικά στενάκια της πόλης συζητούσα με τους  κατοίκους που ομολογούσαν την στενοχώρια τους για το γεγονός ότι καίγονταν ολόκληρα χωριά στο νότο και για το ότι δεν είχαν βιώσει καταστροφή παρόμοιας έκτασης στο παρελθόν. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευδαν να βοηθήσουν εθελοντικά, καθώς ο αέρας δεν σταματούσε να λυσσομανάει για παραπάνω από μία εβδομάδα. Στο νησί πραγματοποιούνταν διαρκείς διακοπές ρεύματος, με αποτέλεσμα ορισμένες ταβέρνες να μην έχουν φως και ρεύμα και να προσπαθούν να κρατήσουν τους επισκέπτες παίζοντας μουσική στο σκοτάδι. 



 Την εβδομάδα εκείνη ο καύσωνας έπληττε όλη την χώρα, καίγοντας εκτός από την Ρόδο, διάφορες περιοχές, της Αττικής, της Εύβοιας και της Κέρκυρας. Κάθε μέρα με ενημέρωνε η σπιτονοικοκυρά ποιες περιοχές δεν πλήττονται από τις φωτιές, ώστε να τις επισκεφτούμε, δίχως να κινδυνεύουμε. Την δεύτερη μέρα λοιπόν επισκεφτήκαμε το Φαληράκι, μία από τις πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, όπου συχνάζουν οικογένειες κατά κύριο λόγο, ενώ τα νερά είναι σαν καθρέφτης.  Όμορφες παραλίες που δεν επλήγησαν από την καταστροφή ήταν επίσης η ακτή Τραουνού, η παραλία Λαδικού και η Antony Quin. Οι παραθεριστές απολάμβαναν τις βουτιές τους στις βραχώδεις ακτές της παραλίας Λαδικού και Antony Quin, ενώ εξερευνούσαν τις θαλάσσιες σπηλιές στην ακτή Τραουνού.










Οι τουρίστες περνούσαν ξέγνοιαστες στιγμές μακριά από σύννεφα καπνού, δίχως να μπορούν να νιώσουν τον τρόμο των συμπολιτών τους που έσπευδαν να διανυκτερεύουν  μέσα στην θάλασσα, σε γυμναστήρια και σχολεία προκειμένου να γλιτώσουν από την πύρινη λαίλαπα. Η περιοχή της Λίνδου είχε εκκενωθεί προληπτικά χωρίς να καίγεται, καθώς είχε περικυκλωθεί από  σύννεφα καπνού. Παρά την αποπνικτική ατμόσφαιρα των πρώτων ημερών όμως, η φωτιά άρχισε να απομακρύνεται από την περιοχή αυτή, με αποτέλεσμα ένα ζευγάρι να παντρευτεί  σε εκκλησία της περιοχής, όπως με ενημέρωσε η σπιτονοικοκυρά.

 


Ένα σημαντικό αξιοθέατο, που βρίσκονταν μακριά από τους καπνούς, είναι οι  λεγόμενες πηγές Καλλιθέας, ένα μνημείο που συνδυάζει την όμορφη αρχιτεκτονική, τα κρυστάλλινα νερά, το βραχώδες τοπίο και τον χώρο αναψυχής, όπου ο επισκέπτης μπορεί να νιώσει λίγη ξεγνοιασιά, να εισπνεύσει καθαρό αέρα και να δροσιστεί τις καυτές μέρες του καλοκαιριού. Μετά την πλήρη ανακαίνισή του, το μνημείο χρησιμοποιείται για δεξιώσεις γάμου με φόντο τους καταπράσινους κήπους, το απέραντο γαλάζιο και τα βοτσαλωτά ψηφιδωτά. Στον χώρο του μνημείου ο επισκέπτης έχει επίσης την ευκαιρία να απολαύσει την φωτογραφική έκθεση από τα γυρίσματα της ταινίας, που έλαβαν χώρα στην Ρόδο με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη.

 














Μία εξίσου αξέχαστη εμπειρία αποτελεί η επίσκεψη στο μοναστήρι της Αγίας Τσαμπίκας της  Ψηλής του 17ου αιώνα, σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από την πόλη της Ρόδου, όπως και η παραλία της. Η Παναγία η Τσαμπίκα είναι από τα γνωστότερα προσκυνήματα προς τιμήν της Θεομήτορος στη Δωδεκάνησο. Σύμφωνα με ιστορίες είναι γνωστά τα θαύματα που επιτελεί σε όσα άτεκνα ζευγάρια καταφεύγουν σε αυτήν για βοήθειά. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη μεσιτεία της, όταν γεννηθεί ένα παιδί, αναλόγως του φύλου, του δίνουν προς τιμήν της το όνομα Tσαμπίκα ή Tσαμπίκος. Αφήνοντας το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ θα χρειαστεί να ανηφορίσετε σε μία κατάφυτη περιοχή με τα πόδια. Μόλις φτάσετε στο μαγαζί με τα εκκλησιαστικά είδη θα αρχίσετε να ανεβαίνετε τα 300 αριθμημένα σκαλοπάτια, ενώ θα απολαμβάνετε από ψηλά την θέα στην θάλασσα που κόβει την ανάσα.  Οι φωτογραφίες μοιάζουν να έχουν τραβηχτεί με drone. Μόλις μπείτε μέσα στο μοναστήρι θα αντικρίσετε αναρίθμητα κεριά σε σχήμα μωρού, τοποθετημένα από ζευγάρια που επικαλούνται την βοήθειά της για τεκνοποίηση.  

 











Η Χώρα της Ρόδου προβάλλει μεγαλοπρεπής και επιβλητική με την μεσαιωνική ιστορία της. Εντός των τειχών θα συναντήσετε την μεσαιωνική τάφρο, όπου πραγματοποιούνται σήμερα πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα σοκάκια των Ιπποτών, τα άπειρα μαγαζάκια με σουβενίρ, μαγαζιά με παραδοσιακό φαγητό και ποτό με θέα την παλιά πόλη για να διασκεδάσετε μέχρι πρωίας, μουσικούς του δρόμου που σου προκαλούν μια γλυκιά νοσταλγία και  ζωγράφους που σου σχεδιάζουν το πορτραίτο σου. Μόλις βγείτε από τα τείχη θα αντικρίσετε  το πανέμορφο Μανδράκι και τα γραφικά δημόσια κτίρια που μαρτυρούν την ιταλική επιρροή. Στο  Μανδράκι δεσπόζουν οι πολυφωτογραφισμένοι ανεμόμυλοι του 15ου αιώνα, ενώ διαφαίνεται και το σημείο όπου είχε κατασκευαστεί κάποτε ο Κολοσσός της Ρόδου, άγαλμα που απεικόνιζε τον Θεό Ήλιο ως σύμβολο ελευθερίας και ανεξαρτησίας των Ροδίων(ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου  κόσμου) που κατέρρευσε από σεισμό.


















Σήμερα έχουν διασωθεί  τα ελαφάκια-σύμβολα του νησιού- πάνω σε δύο στήλες, όπου κάποτε στήριζαν το άγαλμα του θεού Ήλιου. Εφόσον καθίσετε σε έναν από τους ανεμόμυλους θα απολαύσετε το καλοκαιρινό αεράκι ενώ θα ατενίζετε την θάλασσα μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, αλλά και το παλάτι του Μαγίστρου που ξεχωρίζει από ψηλά. Εφόσον βρείτε χρόνο αξίζει να επισκεφτείτε το παλάτι του Μαγίστρου, να περιπλανηθείτε στα δωμάτια του παλατιού, που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και θυμίζουν μία άλλη εποχή. Περιπλανώμενοι στην παλιά πόλη θα συναντήσετε τον μεσαιωνικό πύργο του ρολογιού, όπου αξίζει να ανεβείτε για να αντικρίσετε την θέα όλης της πόλης και να απολαύσετε το ποτό σας.  















Οι εικόνες είναι πλήρως αντιφατικές. Από την μια η απόλαυση από τα τοπία απαράμιλλης ομορφιάς στον βορρά, οι βραχώδεις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, οι ιαματικές πηγές και οι περιπλανήσεις στα μεσαιωνικά σοκάκια. Από την άλλη κατεστραμμένες εκτάσεις στο νότο, εκκενωμένες προληπτικά περιοχές,  τρομαγμένοι τουρίστες και απελπισμένοι κάτοικοι . 

Παρόλα αυτά στο τέλος μένουν οι ευχάριστες στιγμές. Είναι ένα νησί που θα μαγέψει όλες σας τις αισθήσεις. Μένουν η γεύση από καρύδα, πορτοκάλι και καραμέλα από το τοπικό λικέρ που φτιάχνεται στο νησί, η μυρωδιά της βουκαμβίλιας σε κάθε στενό, οι φωνές του κόσμου που διασκεδάζει και χαίρεται την ζωή και εικόνες από απέραντο γαλάζιο, βραχώδη τοπία και μία μεσαιωνική ιστορία που διατηρεί την αξία της στον χρόνο. 











Σύνταξη και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου






 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki