2 μήνες μετά...

 Η εμπειρία μου



Έχοντας ζήσει στην Γερμανία 4 χρόνια όταν ήμουν μικρή και έχοντας μάθει την γερμανική γλώσσα σε γερμανικό σχολείο, μου ήταν πιο εύκολο να τολμήσω αυτό το βήμα. Αυτήν την φορά, πριν από 2 μήνες περίπου, πετούσα μόνη μου για Γερμανία, αλλά τουλάχιστον είχα κάποιον να με περιμένει εκεί. Έφευγα με σφίξιμο στην καρδιά αποχαιρετώντας τους αγαπημένους μου με δάκρυα στα μάτια, αλλά το έκανα για έναν συγκεκριμένο σκοπό, να δω τις προοπτικές μου σε μία άλλη χώρα και να αναζητήσω μία καλύτερη τύχη. Ήθελα να δω αυτοπροσώπως κατα πόσο αναγνωρίζεται η αξία μου σε μία άλλη χώρα, γιατί όπως λέει και ο σοφός λαός 'η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της' και δυστυχώς κανείς δεν αναγνωρίζει την δουλειά σου ούτε στο ελάχιστο σε αυτήν την χώρα. Οπότε είτε καταλήγεις με πολλά νεύρα σε μία δουλειά που αντιμετωπίζεις σαν αγγαρεία ή απογοητεύεσαι και αρχίζεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου. Yπάρχουν σαφώς πάντα και εξαιρέσεις αλλά όταν δεν υπάρχουν άλλες διέξοδοι επιλέγεις να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις μακριά από συνθήκες που ταράζουν την ψυχική σου ηρεμία και αποδυναμώνουν την αυτοπεποίθησή σου. 



Κανείς δεν είπε ότι η ζωή στο εξωτερικό είναι ρόδινη και η προσαρμογή εύκολη, αλλά όταν γνωρίζεις την γλώσσα και αρχίζεις να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους του χώρου σου η προσαρμογή γίνεται πιο ομαλή, καθώς χτίζεις σχέσεις με ανθρώπους που ούτε φανταζόσουν ότι θα γνώριζες και που ανυπομονούν να ξανασυνεργαστούν μαζί σου. Επικοινωνείς, ανταλλάσσεις απόψεις, ασχολείσαι με δημιουργικά αντικείμενα και νιώθεις ευγνώμων που είχες την τύχη να τους γνωρίσεις. Αν είσαι τυχερός δημιουργείς και νέες φιλίες που σε βοηθούν ακόμη περισσότερο να προσαρμοστείς στο νέο περιβάλλον. Μπορεί η αναζήτηση εργασίας να είναι δύσκολη την εποχή που διανύουμε και ο ανταγωνισμός μεγάλος, αλλά με αγάπη, αφοσίωση, μεράκι και επιμονή μπορεί να βρεθεί μία δουλειά στον τομέα σου με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, ενώ σου δίδονται ευκολότερα ευκαιρίες να προβάλλεις την δουλειά σου  και να ξετυλίξεις τις γνώσεις σου ακόμη και δίχως πολυετή εμπειρία στον τομέα σου. 




Μύθοι και αλήθειες για την Γερμανία 


Παρόλο που οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου αμείβονται καλύτερα στην Γερμανία, προτιμώνται σε μερικά επαγγέλματα όσοι έχουν περάσει από μία τεχνική εκπαίδευση (Ausbildung), κατα την οποία παρακολουθούν μαθήματα και παράλληλα εργάζονται  σε μία εταιρία με μερική απασχόληση και ανάλογα με τις επιδόσεις τους ανεβαίνουν βαθμίδα και ανεβαίνει και ο μισθός, ενώ έχουν μεγάλες πιθανότητες να προσληφθούν στην εταιρεία, μετά το τέλος της εκπαίδευσής τους. 

Παρόλο που οι Γερμανοί σαν άνθρωποι είναι πιο σκυθρωποί,  πάντα υπάρχουν και  πιο εγκάρδιοι, πιο θετικοί και ονειροπόλοι καταρρίπτοντας τον μύθο του σοβαροφανούς και κακοδιάθετου λαού. Άλλωστε πάντα μπορείτε να γνωρίσετε δύσκολους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας. 



Οι Γερμανοί δεν είναι τόσο πιεσμένοι ούτε πιεστικοί στην δουλειά όσο νομίζουμε εμείς οι Έλληνες. Οι ρυθμοί τους είναι χαλαροί τόσο σε εταιρίες όπως και στην εστίαση, που πολλές φορές καθυστερούν να σου φέρουν το φαγητό ή το ποτό ακόμη και αν δεν είναι γεμάτο το μαγαζί. 


Επίσης δεν είμαστε η μόνη χώρα με πολλή γραφειοκρατία, ακομη και οι ίδιοι οι Γερμανοί διαμαρτύρονται για το πόσο καθυστερούν κάποιες διαδικασίες και πόσα χαρτιά χρειάζονται για να ολοκληρωθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία. 



Αν εξαιρέσουμε τις κυριακές που είναι μόνο τα εστιατόρια ανοιχτά, τις υπόλοιπες μέρες ο κόσμος βγαίνει και διασκεδάζει. Όχι  τόσο οι  μικρές πόλεις όσο οι μεγαλουπόλεις( όπως είναι το Βερολίνο, το Αμβούργο, η Κολωνία και το Ανόβερο), από πέμπτη και μετά σφύζουν από ζωή μέχρι και τα ξημερώματα.  Αυτό που χρειάζεται είναι χρήματα και καλή παρέα που ξέρει να διασκεδάζει στον ελεύθερό της χρόνο. 


Παρόλο που το φαγητό είναι ακριβότερο από ότι στην Ελλάδα, το ποτό κοστίζει όσο και στην Θεσσαλονίκη και μερικές φορές είναι και φθηνότερο. 


Ο μύθος που δυστυχώς δεν καταρρίπτεται βέβαια είναι αυτός του καιρού που τείνει να είναι συνήθως μουντός και κρύος. Έκπληξη προκαλούν οι ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα που ζεσταίνουν έστω και λίγο την ψυχή σου. 




Συμπεράσματα

Για να ζήσεις στην Γερμανία πρέπει απλώς να συμφιλιωθείς κυρίως με την ακρίβεια (ενοίκιο) και με την κακοκαιρία, καθώς αν εξαιρέσουμε τα παραπάνω μπορεί να σου προσφέρει μία άνετη ζωή, ενώ στον ελεύθερο χρόνο σου μπορείς να ταξιδεύεις με ένα τρένο σε ολόκληρη την χώρα και να συναντήσεις από αξιοθέατα μέχρι πάρκα για περπάτημα και πικ νικ, ζωολογικούς κήπους, μεγάλα πολυκαταστήματα, τα οποία κάνουν μεγάλες προσφορές σε επώνυμα ρούχα, αλλά και νυχτερινή ζωή με οικονομικά ποτά. Όσον αφορά το φαγητό θα ήταν προτιμότερο να δοκιμάσετε διεθνή κουζίνα, καθώς δεν φημίζεται για την ποικιλία και την νοστιμιά της στα φαγητά, αλλά μία φορά στο τόσο αξίζει να δοκιμάσεις σνίτσελ, μπριζολάκια λαιμού ή κάποιο λουκάνικο. 



Επιπλέον τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν κατα βάση με ακρίβεια, αν εξαιρέσουμε ορισμένες καθυστερήσεις λόγω έργων που σκοπό βέβαια έχουν την συντήρηση και την βελτίωση των μηχανημάτων, άρα και την ασφαλή μεταφορά των επιβατών στο προορισμό τους, και παρόλα αυτά οι ίδιοι οι Γερμανοί διαμαρτύρονται συνεχώς για τις καθυστερήσεις και για το γεγονός ότι τίποτα δεν λειτουργεί σωστά όπως παλιότερα στην Γερμανία. 



Και διερωτώμαι δεν είναι καλύτερο να καθυστερήσει το τρένο σου 1 ώρα ή και ώρες αλλά να ξέρεις με σιγουριά ότι θα φτάσεις ασφαλής σπίτι σου και όχι τραυματισμένος ή νεκρός; Δεν νοείται εν έτει 2023 να φοβάσαι να ταξιδέψεις στην χώρα σου διότι μερικοί ανίκανοι ιθύνοντες δεν θέλησαν να σε προστατέψουν. Δεν νοείται να νιώθεις φόβο και ανασφάλεια κάθε φορά που χρησιμοποιείς τα μέσα, λόγω ανύπαρκτων υποδομών  και απουσίας ανθρώπων που θα έκαναν τα πάντα για να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή. Κάτι που στην Γερμανία είναι αυτονόητο, για εμάς είναι όνειρο θερινής νυκτός.  Είναι ασχολίαστο το έγκλημα που συνέβη στα Τέμπη αυτές τις μέρες με την  χώρα μας να βρίσκεται για άλλη μία φορά στο πρώτο θέμα της επικαιρότητας για αρνητικό λόγο. Θέλουμε τουρισμό χωρίς να έχουμε τα απαραίτητα μέσα, ούτε τους κατάλληλους ανθρώπους. Όσοι μας διοικούν εδώ και δεκαετίες έχουν το θράσος να μιλούν για ανάπτυξη και έργα την στιγμή που δεν θέτουν σαν προτεραιότητα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. 



Από όποιο σημείο της γης και αν βρίσκεσαι, ακόμη και αν δεν είχες ανθρώπους μέσα σε εκείνο το τρένο, δεν νοείται να μην νιώσεις θυμό, αγανάκτηση και ντροπή που συμβαίνουν ακόμη τέτοια εγκλήματα. Δεν φταίει μόνο ένας και το γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε εν έτει 2023  να ζούμε από τύχη, δεν μπορούμε να αφήνουμε τέτοια εγκλήματα να γίνονται απλώς μία ανάμνηση και να καταγράφονται στην ιστορία. 


Η Ελλάδα ήταν είναι και θα είναι πανέμορφη, αν δεν την καταστρέψουν παραπάνω στο μέλλον όσοι την διοικούν, αλλά δυστυχώς πάσχει από έλλειψη σωστής πληροφόρησης, από έλλειψη υποδομών, από έλλειψη ανθρώπων που την αγαπούν πραγματικά και θα έκαναν τα πάντα για να την αναβαθμίσουν όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό αλλά και ως χώρα που θα μπορεί κανείς να ζει αξιοπρεπώς και δεν θα χρειάζεται να την εγκαταλείψει.   



Κείμενο και φωτογραφίες: Λευκοθέα Πανούσου






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Lovebird- ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο…

Junge Gründer aus Thessaloniki

Ρόδος: Mία καλοκαιρινή περιπέτεια